Ukrainan presidentti Zelenskyi tapasi Macronin ja kertoi pyytäneensä tukea Ukrainan Nato-jäsenyydelle - Ulkomaat | HS.fi

Ukrainan presidentti Zelenskyi tapasi Macronin ja kertoi pyytäneensä tukea Ukrainan Nato-jäsenyydelle

Presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti olevansa yhä valmis tapaamiseen Putinin kanssa. Angela Merkel osallistui Macronin ja Zelenskyin keskusteluun videoyhteyden välityksellä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja puoliso Brigitte Macron vastaanottivat Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Olena-puolison Pariisissa perjantaina.­

16.4. 15:07 | Päivitetty 16.4. 18:44

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskusteli Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa perjantaina Pariisissa Ukrainan tilanteesta. Saksan liittokansleri Angela Merkel osallistui keskusteluun videoyhteyden välityksellä.

Zelenskyi, Merkel ja Macron antoivat tapaamisen jälkeen yhteisen julkilausuman, jossa he vaativat Venäjän joukkojen välitöntä vetäytymistä Ukrainan rajoilta.

Ukrainan presidentti kertoi lehdistölle tapaamisen jälkeen pyytäneensä Macronilta tukea Ukrainan pääsylle Naton jäsenyysohjelmaan.

Zelenskyin mukaan Ukraina on jakanut kaikille Nato-maille julkilausumaluonnoksen, jossa ne kertoisivat tukevansa Ukrainan pääsyä läntiseen sotilasliittoon. Zelenskyin mukaan ”jotkin maat” ovat julkilausuman jo allekirjoittaneet.

”Ehdotin, että myös Ranska tukisi Ukrainaa”, Zelenskyi kertoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

”Uskon, että presidentti Macron tutustuu julkilausumaamme ja antaa vastauksensa.”

Zelenskyi sanoi lehdistötilaisuudessa tapaamisen jälkeen olevansa yhä valmis keskusteluihin niin sanotussa Normandian mallissa ja myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Normandian mallilla tarkoitetaan Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan johtajien Ukraina-neuvotteluja.

Ukrainan presidentin mukaan neljän johtajan seuraavan tapaamisen valmistelut ovat jo käynnissä ja neuvonantajat tapaavat asiasta seuraavan kerran ensi maanantaina.

Edellisen kerran Zelenskyi, Putin, Merkel ja Macron keskustelivat Ukrainan tilanteesta neljästään Pariisissa joulukuussa 2019. Viime vuoden maaliskuulle suunniteltu tapaaminen peruttiin koronatilanteen vuoksi.

Ukrainan lisäksi muun muassa EU, Yhdysvallat ja Nato ovat huolestuneet Venäjän sotilaallisen voiman kasvusta Ukrainan rajalla, jonne Venäjä on siirtänyt kevään kuluessa joukkojaan. Venäjä on sanonut, että kyse on suuresta sotaharjoituksesta.

Macronin kanslia tiedotti tapaamisen alla, että Ukrainan itsemääräämisoikeus on uhattuna ja keskustelun tarkoituksena on välttää tilanteen kärjistyminen ja purkaa jännitteitä.

Kreml kehotti perjantaina Macronia ja Merkeliä suosittelemaan Ukrainalle ”provokaativisen toiminnan lopettamista” Itä-Ukrainassa. Lisäksi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov neuvoi välittämään Ukrainalle viestin tulitauon noudattamisen tärkeydestä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjä uhkaa Ukrainaa avoimesti sodalla. Kuleba varoitti, että tarvittaessa Venäjälle vastataan sotilaallisesti.

Taistelut Ukrainan ja Venäjän tukemien separatistien välillä Donetskissa ja Luhanskissa ovat kiihtyneet alkuvuodesta. Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan tilanteen pahenemisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat