Ruotsi keventää rokotuksen saaneiden suosituksia – Lastenlasten halaaminen sallittu - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsi keventää rokotuksen saaneiden suosituksia – Lastenlasten halaaminen sallittu

Jatkossa kaikki, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen ja joiden rokottamisesta on kulunut ainakin kolme viikkoa, saavat tavata muita ihmisiä aiempaa laajemmin.

Ihmiset jonottivat koronarokotukseen Tukholman messukeskuksen ulkopuolella Ruotsissa 8. huhtikuuta.­

16.4. 15:34

Tukholma

Ruotsi keventää rokotuksen saaneiden koronasuosituksia, kertoi sosiaali- ja terveysministeri Lena Hallengren perjantaina.

Jatkossa kaikki, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen ja joiden rokottamisesta on kulunut ainakin kolme viikkoa, saavat tavata muita ihmisiä aiempaa laajemmin.

Ruotsin valtalehti Dagens Nyheter (DN) kiteytti muutoksen otsikossa ”Rokotetut saavat halata lastenlapsiaan – mutta ohjeita on noudatettava”.

Ruotsissa nyt noin joka viides aikuinen on saanut rokotteen. Rokotetut ovat pääasiassa yli 65-vuotiaita.

Ministeri Hallengren kertoi, että rokotuksen saaneet vanhainkotien asukkaat voivat nyt tavata ihmisiä ja osallistua aktiviteetteihin. Myös muut rokotuksen saaneet voivat tavata ihmisiä sekä ulko- että sisätiloissa. Hallengrenin mukaan ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista esimerkiksi järjestää suuria illallisia.

Uusissa ohjeissa nostetaan erikseen esille lasten ja lastenlasten tapaaminen sisätiloissa, joissa etäisyyksiä ei ole välttämätöntä pitää. Ohjeissa kuitenkin todetaan, että muita saa tavata vain oireettomana.

Ministeri myös muistutti, että rokotus ei ole sataprosenttinen este taudin leviämiselle, ja kehotti kaikkia ottamaan toisen rokoteannoksen, kun sen aika tulee. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjaa, että vielä ei ole varmaa tietoa, kuinka hyvin koronarokotteet estävät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Rokote kuitenkin tarjoaa THL:n mukaan suojan koronavirustautia ja erityisesti sen vakavaa muotoa vastaan.

Ruotsissa rokotetut voivat nyt myös esimerkiksi käydä ostoksilla, sanoi Ruotsin kansanterveysviraston pääjohtaja Johan Carlsson DN:n haastattelussa. Ruuhka-aikoina shoppailua ei kuitenkaan suositella.

Vaikka päättäjät viestivät rokotettujen suositusten keventämisestä, he tähdentävät, että suosituksia on yhä noudatettava.

”Emme sano, että rokotettuja koskisivat erilaiset käyttäytymissäännöt, mutta monet ovat eläneet hyvin eristyksissä, ja nyt he voivat noudattaa samoja sääntöjä kuin muutkin”, Carlsson sanoi DN:lle.

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladet kysyi ministeri Hallengrenilta, suunnitteleeko Ruotsi tulevaisuudessa eri suosituksia niille, jotka ovat saaneet rokotukset, mutta Hallengren ei halunnut spekuloida asialla.

Ruotsin koronatilanne on edelleen vakava.

Tällä viikolla Ruotsissa on kirjattu Euroopan suurimpia uusien koronatartuntojen määriä, kun tartunnat suhteutetaan asukaslukuun. Myös tehohoidossa on tällä hetkellä vähintään yhtä paljon potilaita kuin viime syksyn toisen korona-aallon aikaan, ministeri Hallengren sanoi.

Keskiviikkona Ruotsissa oli 391 koronapotilasta, jotka saivat tehohoitoa. Se tarkoittaa, että yli 60 prosenttia maan tehohoitopaikoista on tällä hetkellä koronapotilaiden käytössä.

Lue lisää: Ruotsin koronatilanne jatkuu vaikeana: Päivittäin raportoidaan tuhansista uusista tartunnoista, maanantaina teho­hoidossa oli 392 ihmistä

Ruotsissa on kuitenkin rokotettu lähes 90 prosenttia yli 80-vuotiaista, mikä näkyy koronakuolemien vähentymisenä. Torstaina Ruotsissa raportoitiin 41 uudesta kuolemasta.

Ruotsin rokotekoordinaattori Richard Bergström kertoi perjantaina, että rokotetahdin odotetaan kiihtyvän toimitusmäärien kasvaessa. Tällä viikolla Ruotsiin on Bergströmin mukaan saapunut 3,2 miljoonaa rokoteannosta.

Ruotsi aikoo myös yhä jatkaa Astra Zenecan rokotteen käyttöä, vaikka esimerkiksi Tanska kertoi keskiviikkona lopettavansa Astra Zenecan käytön tukosriskin takia.

Lue lisää: Adenovirus voi olla syynä harvinaiseen veritulppa­riskiin, joka näyttää liittyvän Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteisiin

Rokotekoordinaattori Bergström ei ole myöskään sulkenut pois ajatusta, että Ruotsi ottaisi käyttöön venäläisen Sputnik-rokotteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat