Bolsonaro lupasi lopettaa Brasilian metsäkadon ja pyysi USA:lta runsasta taloudellista apua - Ulkomaat | HS.fi

Bolsonaro lupasi lopettaa Brasilian metsäkadon ja pyysi USA:lta runsasta taloudellista apua

Amazonin metsäkato on pahentunut presidentti Jair Bolsonaron kaudella.

Amazonin sademetsän tuhoutuminen on kiihtynyt presidentti Jair Bolsonaron kaudella.­

16.4. 16:03

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro lupaa lopettaa metsän laittoman hävittämisen Brasiliassa vuoteen 2030 mennessä, kertoo uutistoimisto AFP.

Bolsonaro kertoi lupauksestaan Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille lähettämässään seitsemänsivuisessa kirjeessä. Samalla hän pyysi huomattavaa taloudellista avustusta.

Biden järjestää ensi viikolla virtuaalisen korkean tason ilmastokokouksen, johon on kutsuttu 40 valtionjohtajaa, mukaan lukien Bolsonaro.

Äärioikeistolainen Bolsonaro suhtautuu ilmastonmuutokseen epäillen. Biden on ottanut Bolsonaron kanssa aiemmin yhteen Amazonin sademetsän hävittämiseen liittyvissä kiistoissa.

Bolsonaro ilmoitti Brasilian sitoutuvan suojelemaan metsiä laittomalta hävittämiseltä, mutta tarvitsevan siihen huomattavaa taloudellista tukea kansainväliseltä yhteisöltä, hallitukselta ja yksityiseltä sektorilta.

”Brasilia ansaitsee oikeudenmukaisen korvauksen ympäristöpalveluista, joita sen kansalaiset tarjoavat planeetalle”, Bolsonaro kirjoitti.

Bolsonaron ja Bidenin hallinnot ovat neuvotelleet suunnitelmasta, jossa Brasilia saisi kansainvälistä rahoitusta Amazonin sademetsän suojelemiseksi. Amazonilla on merkittävä rooli ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä.

Brasililaisten ympäristöjärjestöjen liitto varoitti aiemmin tässä kuussa kaupankäynnistä Bolsonaron kanssa, jota se on kutsunut maailman suurimman sademetsän pahimmaksi viholliseksi.

Amazonin metsäkato on pahentunut Bolsonaron kaudella. Hän on valtaan noustuaan ajanut Amazonin taloudellista hyödyntämistä suojelun kustannuksella.

Brasilia sitoutui Pariisin ilmastosopimuksessa 2015 lopettamaan metsän laittoman hävittämisen vuoteen 2030 mennessä, mutta Bolsonaron vaalivoitto kolme vuotta sitten on hidastanut tavoitteen toteutumista.

Bolsonaro on vähentänyt ympäristönsuojeluohjelmien rahoitusta Brasiliassa ja pyrkinyt avaamaan suojattuja maita kaivostoiminnalle ja maatalousyrityksille.

Vuoden aikana elokuuhun 2020 mennessä Amazonista kaadettiin metsää pinta-alaltaan noin Jamaikan kokoinen alue.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat