Lääkärit varoittavat, että Aleksei Navalnyi voi ”kuolla minä hetkenä hyvänsä” - Ulkomaat | HS.fi

Lääkärit varoittavat, että Aleksei Navalnyi voi ”kuolla minä hetkenä hyvänsä”

Aleksei Navalnyin pelätään kuolevan sydämen rytmihäiriöön. Venäläissyyttäjät pyysivät aiemmin tuomioistuinta määrittelemään oppositiopoliitikkoon yhdistetyt ryhmät äärijärjestöiksi.

Navalnyi tuomittiin vanhojen kavallussyytteiden vuoksi noin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Vangitsemista seurasivat maanlaajuiset mielenilmaukset, joiden myötä poliisi on ottanut kiinni yli 11000 ihmistä.­

17.4. 5:08 | Päivitetty 17.4. 19:53

Neljä lääkäriä varoittaa, että vangittu oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi voi kuolla minä hetkenä hyvänsä. Navalnyin oma lääkäri Anastasia Vasiljeva ja kolme muuta lääkäriä ovat pyytäneet vankilan johtoa päästämään heidät välittömästi Navalnyin luo.

Lääkärien erityisenä huolenaiheena ovat Navalnyin korkeat kaliumtasot. Heidän mukaansa Navalnyin tasot ovat 7,1 millimoolia litraa kohden, kun kuusi millimoolia litrassa vaatii yleensä välitöntä hoitoa.

”Potilaamme voi kuolla minä hetkenä hyvänsä. Tappava sydämen rytmihäiriö voi kehittyä milloin tahansa”, kardiologi Jaroslav Ašihmin kirjoitti Facebookissa.

”Aleksei on kuolemassa. Hänen kuntonsa huomioon ottaen kyse on vain päivistä”, Navalnyin tiedottaja Kira Jarmyš kirjoitti Facebookissa.

Syyttäjät pyysivät puolestaan perjantaina moskovalaistuomioistuinta määrittelemään vangittuun oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyiin liitetyt ryhmät äärijärjestöiksi.

Syyttäjät pyysivät Navalnyin aluetoimistojen verkoston sekä hänen korruption vastaisen FBK-järjestön lisäämistä Venäjän terrorismin vastaisen kansallisen komitean ylläpitämälle terroristi- ja äärijärjestöjen listalle.

Jos tuomioistuin päättäisi asian puolesta, voitaisiin järjestöjen toiminta Venäjällä kieltää ja niiden jäseniä voisivat odottaa vankeustuomiot.

Moskovan syyttäjänvirasto kertoi tiedotteessaan järjestöjen luovan liberaalien iskulauseiden varjolla olosuhteita, jotka voisivat horjuttaa sosiaalista ja sosiopoliittista tilannetta sekä muuttaa perustuslaillisen järjestyksen pohjaa. Syyttäjänvirasto kuvaili järjestöjen toimintaa epätoivotuksi.

Listalla on tällä hetkellä yhteensä 33 ryhmää, joiden joukossa ovat muun muassa Isis, Taleban ja Jehovan todistajat. Näiden ryhmien toiminta Venäjällä on kielletty ja niihin osallistuminen voi johtaa pitkiin vankeustuomioihin.

Väkivallattomien ja politiikan ulkopuolella pysyttelevien Jehovan todistajien rinnastaminen väkivaltaisiin terroristijärjestöihin Venäjällä on herättänyt kummastusta kansainvälisesti. Foreign Policy -lehden mukaan yhtenä syynä on pidetty sitä, että liikkeen jäsenet kieltäytyvät asepalveluksesta uskonnollisiin syihin vedoten.

Navalnyin, 44, tukijoukkoihin on kohdistunut yhä enemmän painetta sen jälkeen, kun oppositiovaikuttaja palasi tammikuussa Venäjälle. Navalnyi pidätettiin hänen palattuaan Saksasta, jossa hän vietti kuukausia toipuen myrkytyksestä.

Navalnyi tuomittiin vanhojen kavallussyytteiden vuoksi noin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Vangitsemista seurasivat maanlaajuiset mielenilmaukset, joiden myötä poliisi on ottanut kiinni yli 11 000 ihmistä.

Navalnyin avustaja ja hänen alueverkostonsa johtaja Leonid Volkov kirjoitti Venäjän presidentti Vladimir Putinin aloittaneen laajamittaiset poliittiset sortotoimet Venäjällä. Volkov kommentoi syyttäjien tuoreita pyrkimyksiä Twitterissä.

Muun muassa Facebookissa julkaistussa tiedotteessa Volkov ja FBK-järjestön johtaja Ivan Zhdanov sanoivat, ettei heillä ole epäilystäkään siitä, millaisen päätöksen ”Putinin tuomioistuin” tekee.

Navalnyin liittolaiset vakuuttivat tiedotteessaan työn kuitenkin jatkuvan ”rauhanomaisesti, julkisesti ja tehokkaasti”. Navalnyin tukijat ovat joutuneet toistuvasti poliisin ratsioiden kohteeksi ja heitä on pidätetty poliittisten toimiensa vuoksi.

Torstaina Navalnyin läheinen liittolainen Ljubov Sobol tuomittiin vuoden ehdolliseen yhdyskuntapalveluun kotirauhan rikkomisesta. Tuomio tuli siitä, että Sobol kävi viime joulukuussa Navalnyin myrkyttäjäksi epäillyn FSB-agentin ovella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat