Prinssi Philip saatettiin haudan lepoon Windsorissa - Ulkomaat | HS.fi

Prinssi Philip saatettiin haudan lepoon Windsorissa

Kuningatar Elisabet hautasi puolisonsa yli 70-vuotisen avioliiton jälkeen.

Prinssi Philipin arkkua kannettiin sisään Pyhän Yrjön kappeliin. Saattue pysähtyi kappelin portaille pitämään minuutin hiljaisen hetken.­

17.4. 6:12 | Päivitetty 17.4. 19:45

Prinssi Philipin siunaustilaisuus järjestettiin lauantaina Lontoon länsipuolella Windsorin linnan kirkossa eli Pyhän Yrjön kappelissa.

Britannia hiljeni iltapäivällä hetkeksi kunnioittamaan prinssi Philipin muistoa, samalla kun siunaustilaisuus Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa alkoi.

Prinssi Philipin arkku siirrettiin Windsorin linnasta Land Roverin kyydissä kappeliin kello 17 aikoihin, jonka jälkeen alkoi varsinainen siunaustilaisuus. Prinssi laskettiin viimeiseen leposijaansa hautaholviin hieman ennen iltakuutta.

Philip kuoli 99-vuotiaana viikko sitten perjantaina. Tiukkojen koronavirusrajoitusten vuoksi siunaustilaisuuteen osallistui vain 30 vierasta. Alun perin osallistujalistalla oli 800 ihmistä.

Hovin vieraslista koostui pääasiassa lähisukulaisista. Esimerkiksi Boris Johnsonin kanslia ilmoitti pääministerin jättävän tilaisuuden väliin, jotta mahdollisimman moni prinssin läheinen pääsisi paikalle.

Prinssin arkku siirrettiin jo kello 13 Suomen aikaa pois Windsorin linnan yksityisestä kappelista linnan aulatiloihin odottamaan hautajaiskuljetusta. Sieltä arkku kuljetettiin ennen hautajaisten alkua kirkon eteen Land Rover Defender -autolla, joka kulki linnan piha-alueen halki.

Kuljetus vastasi prinssin omia toiveita, sillä hänen väitetään osana hautajaissuunnittelua aikanaan tokaisseen: ”Pistäkää minut vain Land Roverin takaosaan ja ajakaa Windsoriin.”

Philipin arkun perässä asteli kuninkaallisen perheen jäseniä. Kävellen arkkua seurasivat Philipin lapset prinssi Charles, prinsessa Anne, heidän veljensä Edward ja Andrew sekä Charlesin lapset, prinssit William ja Harry.

Kävellen arkkua seurasivat Philipin lapset prinssi Charles, prinsessa Anne, heidän veljensä Edward ja Andrew sekä Charlesin lapset, prinssit William ja Harry.­

Kuningatar Elisabet siirtyi kirkkoon omalla kyydillä Bentley-merkkisellä autolla. Mustaan mekkoon, hattuun ja kasvomaskiin pukeutunut kuningatar seurasi siunaustilaisuutta yksin kappelin alttarin reunalla.

Kaikki vieraat käyttivät maskeja ja pitäytyivät turvavälien päässä toisistaan koko tilaisuuden ajan.

Britanniassa on herättänyt huomiota kaksi asiaa: vieraat pukeutuivat siviiliasuihin, eivät univormuihin, ja prinssien William ja Harry välissä saattojoukossa käveli heidän serkkunsa Peter Phillips. Buckinghamin palatsi ei ole selittänyt ratkaisua, jonka seurauksena veljekset olivat erillään toisistaan.

Prinssien välien uskotaan olevan tätä nykyä hyvin viileät Harryn Kaliforniaan muuton ja kuninkaallisista velvoitteista luopumisen myötä sekä juontajatähti Oprahille annetun televisiohaastattelun jälkeen.

Harry ei ole nähnyt Britannian-perheenjäseniään yli vuoteen. Veljesten nähtiin kuitenkin poistuvan siunaustilaisuudesta yhdessä jutellen, kertoo BBC.

Prinssi Philipille ei järjestetty valtiollisia hautajaisia, vaan niin kutsutut seremonialliset hautajaiset sotilaallisin kunnianosoituksin samaan tapaan kuin vuonna 2002 kuolleelle kuningataräidille eli kuningatar Elisabetin äidille ja vuonna 1997 kuolleelle prinsessa Dianalle.

Pyhän Yrjön kappelissa on järjestetty lukuisa joukko kuninkaallisen suvun siunaustilaisuuksia, mukaan lukien kuningattaren vanhempien ja sisaren sekä prinssi Philipin äidin.

Kirkko on ollut myös monien kuninkaallisten häiden näyttämönä, kuten esimerkiksi syksyllä 2019 kuningattaren pojantyttären prinsessa Eugenien vihkiäisissä. Myös prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghan Marklen häät järjestettiin samassa paikassa kolmisen vuotta sitten.

Pyhän Yrjön kappelin rakentaminen käynnistyi vuonna 1475 ja kesti vuoteen 1528 saakka. Windsorin linnan muurien sisäpuolella sijaitseva rakennus on isokokoinen kirkko, vaikka siitä käytetään nimitystä kappeli. Sinne mahtuu noin 800 ihmistä.

Windsorin pikkukaupunki sijaitsee noin 40 kilometriä Lontoosta länteen. Koronarajoitusten takia yleisöä pyydettiin pysymään poissa. BBC:n mukaan suositusta on noudatettu, eikä suuria väkijoukkoja näkynyt Lontoon liepeillä sijaitsevassa pikkukaupungissa.

Muutama rojalisti kävi laskemassa kukkakimppuja Windsorin linnan portille, mutta väkijoukot olivat tuntuvasti pienempiä kuin kuninkaallisissa tapahtumissa yleensä.

Ihmiset pitivät minuutin hiljaisuuden Prinssi Philipin muistolle Windsorissa.­

Ennen avioitumistaan ja avioliittonsa alkuaikoina prinssi palveli menestyksellisesti laivastossa, myös toisessa maailmansodassa, ja hänellä oli edessään lupaava upseerin ura. Prinssi kuitenkin luopui urastaan niihin aikoihin, kun hänen vaimonsa peri kruunun.

Siitä alkaen prinssin tärkeimpänä tehtävänä oli tukea kuningatarta ja työskennellä ”firman” eteen, kuten hovia kutsutaan.

Lue lisää: Prinssi Philip oli sukupolvensa harvoja miehiä, joiden piti panna vaimon ura kaiken muun edelle

Prinssillä oli vielä vuonna 2016 edustustehtäviä 110 päivänä. Kaikkiaan hänen kerrottiin vuosikymmenten aikana hoitaneen yksin yli 20 000 edustustilaisuutta ja pitäneen reilusti yli viisituhatta puhetta.

Prinssi kutsuikin itseään maailman kokeneimmaksi laattojen paljastajaksi ja viittasi tällä lukuisiin avajaisiin ja erilaisten muistomerkkien ja vastaavien paljastustilaisuuksiin, joissa hän oli ollut läsnä.

Hovi ilmoitti keväällä 2017 prinssin luopuvan julkisista tehtävistään huolimatta siitä, että hänen kuntoaan yleisesti ottaen pidettiin korkeaan ikään nähden hyvänä. Virallisesti hän jäi eläkkeelle elokuussa 2017.

Edinburghin herttua ja kuningatar Elisabet olivat naimisissa yli 70 vuotta. Pariskunta avioitui sodasta toipuvassa Lontoossa marraskuussa 1947.

Pariskunnalla on neljä lasta, kruununprinssi Charles, prinsessa Anne sekä prinssit Andrew ja Edward sekä kahdeksan lastenlasta ja kymmenen lastenlastenlasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat