Norja sallii Yhdysvaltain armeijan rakentaa maaperälleen, mutta kyse ei ole tukikohdista - Ulkomaat | HS.fi

Norja sallii Yhdysvaltain armeijan rakentaa maaperälleen, mutta kyse ei ole tukikohdista

Norja antaa Nato-kumppaninsa rakentaa toimitiloja neljälle paikkakunnalle, joissa on Norjan ilma- ja merivoimien tukikohtia.

Yhdysvaltojen merivoimat osallistui puolustusharjoitukseen Norjassa vuonna 2019.­

17.4. 17:58

Norja ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet puolustussopimuksen, joka sallii Yhdysvaltain rakentaa sotilaallista infrastruktuuria Norjan maaperälle, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Nato-kumppanusten päivittämä sopimus antaa Yhdysvaltain rakentaa toimitiloja neljälle paikkakunnalle, joissa on Norjan ilma- ja merivoimien tukikohtia. Norjan hallitus tähdensi, että se ei tarkoita erillisiä Yhdysvaltain tukikohtia.

Maat sopivat myös ehdoista, joiden perusteella Yhdysvaltain joukot voivat matkustaa Norjaan koulutukseen. Norjan parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus ennen sen voimaantuloa.

Hallituksen mukaan sopimus helpottaa Yhdysvaltain läsnäoloa, koulutusta ja harjoittelua Norjassa, mikä edesauttaa Yhdysvaltain joukkojen nopeaa vahvistamista kriisin tai sodan sattuessa.

”Sopimus helpottaa Yhdysvaltojen toimintaa. Sopimuksessa ei sanota, että toimintaa tulisi olemaan enemmän tai vähemmän”, puolustusministeri Frank Bakke-Jensen kommentoi.

Norja on Venäjän rajanaapuri. Krimin miehitys on kiristänyt maiden välisiä suhteita ja lisännyt sotilaallista varustelua pohjoisessa rajan molemmin puolin.

Norja on ilmoittanut, että se ei salli ulkomaisten tukikohtien perustamista maaperälleen rauhanaikana tai ydinaseiden varastointia, mutta lännen joukot ovat tervetulleita harjoittelemaan. Norja on halunnut välttää Venäjän provosointia.

Ulkoministeri Ine Eriksen Søreide sanoi politiikan pysyvän muuttumattomana, mutta Norjan kehittävän jatkuvasti yhteistyötään liittolaistensa kanssa.

Norja liittyi Natoon 1949.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat