Prinssi Philipin hautajaiset ovat yhden aikakauden loppu – päivä tiivistyi kuningattaren pieneen ja yksinäiseen hahmoon penkinnurkassa - Ulkomaat | HS.fi

Prinssi Philipin hautajaiset ovat yhden aikakauden loppu – päivä tiivistyi kuningattaren pieneen ja yksinäiseen hahmoon penkinnurkassa

Prinssi Philip oli itse suunnittelemassa armeijanvihreää ruumisautoa, joka kuljetti arkun Pyhän Yrjön kappeliin.

Kuningatar Elisabet Prinssi Philipin siunaustilaisuudessa.­

17.4. 18:46

Lontoo

Prinssi Philipin lauantaisista hautajaisista jää mieleen kaksi vaikuttavaa visuaalista kuvaa.

Ensimmäinen ja surullisempi niistä oli yksin penkinnurkassa siunaustilaisuutta seurannut kuningatar Elisabet. Miten kuningatar mustissaan näyttääkin yhtäkkiä niin pieneltä ja yksinäiseltä.

Philipin ja Elisabetin avioliitto kesti yli seitsemänkymmentäkolme vuotta. Ensi viikolla kuningatar itse täyttää 95 vuotta. Yksi aikakausi on peruuttamattomasti loppumaisillaan.

Lopun tunnelmaa korosti Pyhän Yrjön kappelin tyhjyys.

Koronarajoitusten takia siunaustilaisuuteen osallistui vain 30 Philipin lähisukulaista. Normaaliaikoina hautajaisvieraita olisi tullut jopa 800.

Kirkon autiudessa oli symboliikkaa, jossa näkyi korona-aika, mutta myös monarkian osittain epävarma tulevaisuus. Mitä tapahtuu sitten, kun kuningattaresta joskus aika jättää?

Koronarajoitusten takia siunaustilaisuuteen osallistui vain 30 Philipin lähisukulaista. Kuva Pyhän Yrjön kappelista.­

Elämäniloisempi kuva verkkokalvolle painui armeijanvihreästä Land Rover -ruumisautosta, jota prinssi Philip oli ollut itse mukana suunnittelemassa.

Voi perustellusti sanoa, että hän lähti viimeiselle matkalleen tyylillä. Tyylissä oli ripaus Philipille tyypillistä kuivaa huumoria.

Prinssi ei alun perinkään halunnut isoja hautajaisia eikä mitään ”vouhotusta”.

Korona-ajan typistetty siunaustilaisuus olisi todennäköisesti miellyttänyt häntä suuresti. Kaikki turha oli karsittu minimiin. Puheitakaan ei kuultu.

Land Rover -ruumisauto jolla Prinssi Philip kuljetettiin.­

Philipin viimeinen kädenjälki näkyi myös muuten hautajaisten musiikissa ja suunnittelussa.

Valituista Raamatun kohdista korostui Paavalin kirjeen ja Jobin kirjan sanoma:

”Sillä me emme ole maailmaan mitään tuoneet, emme myös voi täältä mitään viedä – – Herra antoi, herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi.”

Jakeiden valinta kertoo, että Philipin elämä oli pitkä ja hyvä, ja siitä pitää olla kiitollinen. Mutta se kertoo myös siitä, että elämän viimeisenä päivänä kaikki ovat lopulta tasa-arvoisia.

Britanniassa elämä jatkuu Philipin kuolemasta huolimatta entisellään. Olisi liioiteltua sanoa, että maa olisi pysähtynyt 99-vuotiaan prinssin viimeviikkoisen kuoleman takia.

Jopa osa kuninkaallisen perheen jäsenistä meni kuluvalla viikolla takaisin ”töihin” suruajasta huolimatta.

Ei kuitenkaan tarvitse olla monarkisti pysähtyäkseen hetkeksi prinssi Philipin hautajaispäivänä. Pitkää ikää ja pitkää elämäntyötä on aina syytä kunnioittaa.

Philipissä oli tämän lisäksi myös persoonallista särmää. Se vetoaa ihmisiin iästä ja kotimaasta riippumatta. Myös suomalaisiin vakaumuksellisiin tasavaltalaisiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat