Yhdysvallat varoittaa ”seuraamuksista”, jos Aleksei Navalnyi kuolee – Haavisto: EU pitää Venäjää vastuussa oppositio­poliitikon tilanteesta - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvallat varoittaa ”seuraamuksista”, jos Aleksei Navalnyi kuolee – Haavisto: EU pitää Venäjää vastuussa oppositio­poliitikon tilanteesta

Lääkäreiden mukaan nälkälakossa olevaa Aleksei Navalnyia uhkaa sydämenpysähdys. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan kaikki EU-maat ovat yksimielisiä siitä, että Navalnyin täytyy saada hoitoa terveydentilaansa viipymättä.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi oikeudessa Moskovassa Venäjällä 20. helmikuuta.­

18.4. 5:17 | Päivitetty 18.4. 19:05

Yhdysvallat on varoittanut Venäjän hallintoa ”seuraamuksista”, jos Venäjällä vangittu ja heikkenevästä terveydentilasta kärsivä oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi kuolee.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi CNN-televisiokanavan haastattelussa, että maa pitää Venäjää vastuussa siitä, mitä Navalnyille tapahtuu vankeudessa.

Yhdysvallat on Sullivanin mukaan tarkastellut erilaisia keinoja, joilla se voisi reagoida Navalnyin kuolemaan. Hän ei kuitenkaan halunnut kertoa haastattelussa yksityiskohtia näistä keinoista.

Presidentti Biden itse otti aiemmin viikonloppuna kantaa puolesta. Hän kommentoi pitävänsä Navalnyin tilannetta epäreiluna.

”Se on todella, todella epäreilua”, Biden vastasi toimittajille näiden kysyessä Navalnyin heikkenevästä terveydentilasta.

Myös Euroopan unioni ilmaisi sunnuntaina syvän huolensa Navalnyin huonontuneesta terveydentilasta. EU:n 27 jäsenmaata julkaisivat yhteisen kannanoton aiheesta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan kaikki EU-maat ovat yksimielisiä siitä, että Navalnyin täytyy saada viipymättä hoitoa terveydentilaansa.

EU katsoo Venäjän viranomaisten olevan vastuussa Navalnyin tilanteesta tällä hetkellä, Haavisto kertoo. Hänen mukaansa huolena on myös poliittisten oikeuksien yhä heikompi toteutuminen Venäjällä.

Lääkäreiden mukaan terveydentilan nopean heikkenemisen takia Navalnyita uhkaa sydämenpysähdys tai munuaisten vajaatoiminta. Lääkärit ovat varoittaneet, että syömälakossa olevan Navalnyin sydän voi pysähtyä ja aiheuttaa kuoleman hetkenä minä hyvänsä.

Navalnyin henkilökohtainen lääkäri Anastasia Vasiljeva ja kolme muuta lääkäriä ovat pyytäneet vankilaviranomaisilta pääsyä tapaamaan Navalnyita.

Vasiljeva sanoo Twitterissä, että Navalnyin veren kaliumpitoisuus on kriittisellä tasolla. Jos veren kaliumpitoisuus on yli 6 millimoolia litrassa tarvitaan tavallisesti välitöntä hoitoa. Lääkäreiden mukaan Navalnyilla pitoisuus oli 7,1 millimoolia litraa kohden.

Navalnyi on ollut yli kaksi viikkoa syömälakossa, koska hän vaatii kunnollista lääkärinhoitoa selkäkipuihinsa sekä raajojen tunnottomuuteen.

Venäjän Lontoon-suurlähettiläs Andrei Kelin sanoi sunnuntaina BBC:lle, ettei Navalnyin ”anneta kuolla vankilassa”. Kelinin mukaan Navalnyin lääketieteellisestä hoidosta huolehditaan ja miehen vaatimukset hoidosta ovat vain ”huomion hakemista”.

Navalnyin tukijoukot ilmoittivat sunnuntaina, että he suunnittelevat suuria mielenosoituksia Navalnyin tueksi. Tarkoituksena on heidän mukaansa järjestää Venäjän modernin historian suurimmat mielenosoitukset.

Mielenosoituksia kaavaillaan tulevalle keskiviikolle eli samalle päivälle, jolloin Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää vuosittaisen linjapuheensa.

”Asiat kehittyvät liian nopeasti ja liian pahanlaisiksi. Emme voi enää odottaa ja lykätä [protesteja]. Äärimmäinen tilanne vaatii äärimmäisiä päätöksiä”, Navalnyin tukijoukot kirjoittivat hänen verkkosivullaan.

Venäjän viranomaiset ovat aiemmin pitäneet mielenilmauksia laittomina ja käyttäneet kovia otteita niiden hajottamiseksi. Venäläissyyttäjät pyysivät perjantaina moskovalaistuomioistuinta määrittelemään Navalnyihin liitetyt ryhmät äärijärjestöiksi.

Navalnyi pidätettiin tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta, missä hän oli saanut hoitoa viimekesäisen myrkytyksensä jälkeen. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän hallintoa.

Helmikuussa Navalnyi tuomittiin reiluksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan, kun hänen vanha kavallustuomionsa muutettiin ehdottomaksi. Navalnyin tuomiota on pidetty poliittisena.

Navalnyi kärsii vankeusrangaistustaan kovasta kuristaan tunnetussa Pokrovin rangaistussiirtolassa runsaan sadan kilometrin päässä Moskovasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat