Venäjä vastasi Tšekin karkotustoimiin ja häätää 20 tšekkiläis­diplomaattia - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä vastasi Tšekin karkotustoimiin ja häätää 20 tšekkiläis­diplomaattia

Lauantaina Tšekki ilmoitti karkottavansa 18 venäläistä diplomaattia, joiden se epäilee olevan Venäjän SVR- ja GRU-tiedustelupalvelujen vakoojia.

Tšekin pääministeri Andrej Babiš ja ulkoministeri Jan Hamáček kertoivat venäläisdiplomaattien karkotuksista tiedotustilaisuudessa Prahassa lauantaina.­

18.4. 12:49 | Päivitetty 18.4. 22:25

Venäjä ilmoitti sunnuntaina karkottavansa 20 tšekkiläistä diplomaattia vastaiskuna Tšekin lauantaiselle päätökselle karkottaa joukon venäläisiä diplomaatteja.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja venäläinen Ria Novosti. Venäjä katsoo, että karkotetut tšekkiläisdiplomaatit ovat vastedes persona non grata eli ”ei-toivottuja henkilöitä”. Diplomaattien täytyy poistua maasta viimeistään maanantaina.

Lauantaina Tšekki ilmoitti karkottavansa 18 venäläistä diplomaattia, joiden se epäilee olevan Venäjän SVR- ja GRU-tiedustelupalvelujen vakoojia.

Tšekki epäilee, että Venäjän tiedustelupalvelut ovat osallistuneet räjähdyksiin, jotka sattuivat maan asevoimien ammusvarikolla Vrbeticen alueella vuonna 2014. Räjähdyksissä kuoli kaksi ihmistä.

Tšekki aikoo uutistoimisto Reutersin mukaan keskustella EU:n ulkoministereiden kokouksessa maanantaina Venäjän epäilyttävistä toimista. Tšekki informoi myös Nato-liittolaisiaan epäilyistä, joiden vuoksi se karkotti venäläisdiplomaatit.

Lisäksi maan poliisi ilmoitti lauantaina etsivänsä kahta eri passeja käyttävää venäläistä miestä, joiden se uskoo kytkeytyvän ammusvarikon räjähdyksiin. Kyseessä ovat samat miehet, joiden epäillään myrkyttäneen Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julija Skripalin Britannian Salisburyssa 2018.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab sanoi sunnuntaina antavansa täyden tuen Nato-liittolaiselleen Tšekille. Raabin mukaan Tšekki on paljastanut, miten pitkälle Venäjän sotilastiedustelu GRU voi ”vaarallisissa ja pahansuovissa” toimissaan mennä.

Myös Yhdysvallat ilmoitti tukevansa Tšekkiä kiistassa. Venäjä on kiistänyt kaikki Tšekin syytökset ja sanonut pitävänsä niitä absurdeina.

Karkotukset ja epäilyt ovat viilentäneet Tšekin ja Venäjän välit kertaheitolla.

Venäjän ulkoministeriö kutsui sunnuntaina Tšekin toimia vihamielisiksi ja ilmoitti ryhtyvänsä vastatoimenpiteisiin. Tuolloin ministeriö tiedotteessaan vielä tarkemmin kertonut konkreettisista toimista, mutta sanoi niiden olevan sellaisia, että Tšekki ymmärtää vastuunsa maiden välisten suhteiden ”normaalin kehityksen” tuhoamisesta.

Venäjä syytti Tšekkiä yrityksestä miellyttää Yhdysvaltoja, joka määräsi Venäjälle hiljattain uusia pakotteita.

”On mahdotonta olla huomaamatta amerikkalaisten jälkeä tässä”, tiedotteessa todetaan.

Myöhemmin sunnuntaina Venäjän ulkoministeriö ilmoitti kutsuneensa Tšekin Venäjän-suurlähettilään ulkoministeriöön. Ministeriö kertoi tiedotteessaan, että suurlähettiläälle oli kerrottu tšekkiläisdiplomaattien karkotuksesta.

Ennen ilmoitusta diplomaattien karkottamisesta Tšekin ulkoministeri Jan Hamáček oli perjantaina perunut maanantaiksi suunnitellun matkansa Moskovaan, jolla oli tarkoitus neuvotella Sputnik V -koronavirusrokotteen ostamisesta, kertoо muun muassa venäläinen Kommersant.

Hamáčekin oli määrä keskustella Moskovassa Sputnik V -rokotteen mahdollisesta toimittamisesta Tšekkiin sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto Ema on arvioinut sen.

Sekä oppositio että hallituskumppanit olivat kritisoineet Hamáčekin matkaa jo etukäteen. Tšekki oli yksi ensimmäisistä EU-maista, jotka kääntyivät rokotepulassaan Venäjän puoleen ohi EU:n rokotusohjelman.

Kiista voi vaikuttaa myös Venäjän ydinvoimahankkeisiin Tšekissä. Teollisuusministeri Karel Havlíčekin mukaan on epävarmaa, kutsutaanko Venäjää tekemään tarjous uuden yksikön rakentamisesta Dukovanyn ydinvoimalaan.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin kutsuminen mukaan tarjouskilpailuun oli jo entuudestaan jakanut päättäjät. Havlíček oli kannattanut Venäjän osallistumista mahdollisimman laajan kilpailun takaamiseksi.

Tšekin turvallisuuspalvelut ovat varoittaneet riskeistä, joita niiden mukaan liittyy Venäjän ja Kiinan mukanaoloon. Aiemmin tänä vuonna puolueet sopivat Kiinan jättämisestä Dukovanyn tarjouskilpailun ulkopuolelle.

Kommersantin mukaan Venäjällä on huomattavasti suurempi edustusto Tšekissä kuin Tšekillä Venäjällä, ja Tšekin ulkoministeriö on monta kertaa pyytänyt Venäjää vähentämään henkilökuntansa määrää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat