Maailman suurin jäävuori on sulanut pieniksi paloiksi - Ulkomaat | HS.fi

Maailman suurin jäävuori on sulanut pieniksi paloiksi

Kooltaan vuori ylsi arviolta kymmenen suurimman koskaan mitatun jäävuoren joukkoon.

Yksi maailman suurimmista jäävuorista seilasi viimeisinä hetkinään lähellä Etelä-Georgian saarta Etelä-Atlantilla.­

18.4. 13:14

Aikoinaan maailman suurimmaksi jäävuoreksi julistettu A68a-jäävuori on sulanut pieniksi paloiksi eteläisellä Atlantilla.

Yhdysvaltain National Ice Center -tutkimuskeskuksen mukaan vuori on sulanut niin pieniksi paloiksi, ettei sitä kannata enää seurata, kertovat muun muassa BBC ja The Independent.

Jäävuorijättiläinen on seikkaillut maailman merillä heinäkuusta 2017 lähtien, kun se irtosi Etelämantereesta Larcen C:n jäähyllystä. Silloin se todettiin mittaluokaltaan yhdeksi tilastohistorian suurimmaksi jäävuoreksi, kertoi HS vuonna 2017. Jäävuori oli irrottuaan pinta-alaltaan noin 5 800 neliökilometriä.

Ensimmäisen vuoden ajan irtaantumisestaan jäävuori ei tosin liiemmin liikahtanut. Sitten voimakkaat tuulet ja virtaukset alkoivat työntää sitä pohjoiseen, ja vuoren nopeus vain kiihtyi. Samalla se kuitenkin ajautui vaarallisemmille teille, kohti lämpimämpiä vesiä.

Joulukuussa 2020 jäävuori halkesi kahtia noin 135 kilometrin päässä Etelä-Georgian saaresta Etelä-Atlantilla.

Nyt vuori on hajonnut pieniksi palasiksi. Perjantaina jäävuori oli hajonnut niin pieniksi osiksi, että tutkijat totesivat, ettei sitä kannata enää seurata. Jäävuoria seurataan muun muassa laivaliikenteen turvallisuuden takia.

Jäävuoren kohtaloksi koituivat lämpimät vedet ja sääolosuhteet.

”On ihmeellistä, että A68 selviytyi näin pitkään”, brittiläisen Swansean yliopiston glasiologian professori Adrian Luckman sanoi BBC:lle.

Tutkijat seurasivat A68:n matkaa tiiviisti muun muassa sen takia, että sen pelättiin törmäävän Etelä-Georgian saareen. Törmätessään se olisi saattanut aiheuttaa ongelmia saaren eläimille, kuten pingviineille.

Alkuperäisestä jäävuoresta irtosi vuosien varrella monia merkittäviä palasia, joista alkuperäistä, biljoonan tonnin painoista järkälettä kutsuttiin nimellä A68a. Joulukuussa 2020 sen hajotessa kahtia, toinen osa sai nimekseen A68d.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat