Ulkoministeri Haavisto Venäjän toimista Ukrainan rajalla: ”Tällaista ei pitäisi tapahtua Euroopassa 2020-luvulla” - Ulkomaat | HS.fi

Ulkoministeri Haavisto Venäjän toimista Ukrainan rajalla: ”Tällaista ei pitäisi tapahtua Euroopassa 2020-luvulla”

EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin mukaan Ukrainan rajalla on venäläisjoukkoja enemmän kuin koskaan.

EU:n ulkoministerit keskustelivat maanantai-iltapäivänä Venäjän tilanteesta etäkokouksessa. Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston mukaan EU-maiden ulkoministerit olivat harvinaisen yksimielisiä siitä, että Venäjällä on päävastuu Venäjän ja Ukrainan välisten jännitteiden kiristymisestä.­

19.4. 11:08 | Päivitetty 19.4. 19:46

Euroopan unionin ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell kertoo tilanteen Venäjän ja Ukrainan rajalla olevan ”hyvin vaarallinen”. Hän vaatii Venäjää vetämään joukkonsa pois alueelta, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

EU:n ulkoministerit keskustelivat maanantai-iltapäivänä Venäjän tilanteesta etäkokouksessa. Kokouksen jälkeen Borrell kertoi, että Ukrainan rajalla ja Krimillä on yhteensä yli 150 000 venäläissotilasta.

”Kyseessä on korkein Venäjän sotilasvahvuus Ukrainan rajalla koskaan”, Borrell sanoi toimittajille. ”Tilanteen kärjistymisen riski on ilmeinen.”

AFP:n mukaan Borrell ei kuitenkaan suostunut paljastamaan lähdettään.

Euroopan unionin ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell 30. maaliskuuta kuvattuna.­

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr) mukaan tilanne Ukrainassa on taas kärjistynyt niin, että sekä paikallisten että suomalaisten Etyjin tarkkailijoiden rooli käy yhä vaarallisemmaksi.

Haaviston mukaan EU-maiden ulkoministerit olivat harvinaisen yksimielisiä siitä, että Venäjällä on päävastuu Venäjän ja Ukrainan välisten jännitteiden kiristymisestä. Siksi EU pyytää toimia nimenomaan Venäjältä, eikä konfliktin molemmilta osapuolilta.

”Tällaista ei pitäisi tapahtua Euroopassa 2020-luvulla”, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa ulkoministerikokouksen jälkeen. ”EU:n viesti Venäjälle on yhtenäinen: uutta eskalaatiota ei haluta nähdä.”

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu on sanonut, että joukkojen siirrossa Ukrainan rajalle on kyse harjoituksesta. Haaviston mukaan tähän on voitava luottaa. Venäjän olisi kuitenkin viestittävä toimistaan nykyistä avoimemmin.

”Jos kyseessä on harjoitus, Venäjän pitäisi tiedottaa, koska se alkaa ja loppuu”, Haavisto sanoi. ”Nyt joukkojen tarkoitusperää ei tiedetä, mikä on herättänyt huolta Ukrainassa ja muualla.”

Vaikka EU-maat olivat yksimielisiä Venäjän syyllisyydestä jännitteiden kasvamiseen, eivät he suunnitelleet uusia pakotteita Venäjää vastaan. Suunnitelmissa ei ole myöskään karkottaa venäläisdiplomaatteja EU-maista.

AFP:n tietojen mukaan Ukraina on sen sijaan karkottanut venäläisdiplomaatin Kiovasta. Kyse oli vastauksesta Venäjän päätökseen käskeä ukrainalaiskonsuli pois Pietarista.

Ukrainan ulkoministeri Kuleba Dmytro osallistui verkkoyhteydellä EU:n ulkoministereiden kokoukseen. Hän painosti EU-maita uusiin toimiin Venäjää vastaan.

Lisäksi Dmytro toivoi, että EU-maat vierailisivat Ukrainassa ja ilmaisisivat Venäjälle kantansa joukkojen sijoittamisesta Ukrainan rajalle. Haaviston mukaan Dmytro oli tyytyväinen siihen, että monet maat olivat jo näin tehneet.

Haaviston mukaan EU ”ei ole organisaatio, jolla olisi suuri määrä työkaluja sotilaallisten jännitteiden purkamiseen”. Hän korosti pitkäjänteisen työn tärkeyttä Ukrainan huonon taloustilanteen edistämiseksi.

Ukrainan tilanteen lisäksi EU-maiden ulkoministerit keskustelivat Venäjän oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin heikentyneestä terveydentilasta. Navalnyi on ollut syömälakossa lähes kolme viikkoa ja vaatinut kunnollista lääkärinhoitoa selkäkipuihin sekä raajojen tunnottomuuteen.

Aleksei Navalnyi puhui oikeudenkäynnissä videolinkin välityksellä 28. tammikuuta.­

Lääkärit varoittivat sunnuntaina, että syömälakossa olevan Navalnyin sydän voi pysähtyä ja aiheuttaa kuoleman hetkenä minä hyvänsä. Lääkäreiden mukaan terveydentilan nopean heikkenemisen takia Navalnyita uhkaa sydämenpysähdys tai munuaisten vajaatoiminta.

”Eilen olimme sellaisten tietojen varassa, että kysymys saattaa olla tunneista eikä päivistä”, Haavisto kertoi.

EU ja Yhdysvallat ovat esittäneet huolensa Navalnyin terveydestä. Borrell vaati sunnuntaisessa lausunnossaan vankilaviranomaisia päästämään Navalnyin valitsemat lääkärit tapaamaan vankia.

Borrellin mukaan EU pitää Venäjää vastuullisena Navalnyin kunnosta. Hän myös toisti EU:n vaatimuksen, että Venäjän pitäisi vapauttaa Navalnyi, koska unioni pitää hänen tuomiotaan poliittisena.

Yhdysvallat puolestaan varoitti viikonloppuna Venäjää seuraamuksista, jos Navalnyi kuolee vankeudessa. Navalnyin henkilökohtainen lääkäri Anastasia Vasiljeva ja kolme muuta lääkäriä ovat pyytäneet vankilaviranomaisilta pääsyä tapaamaan Navalnyita.

Kremlin eli presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjällä vangittujen ihmisten terveyden ei pitäisi olla länsimaiden kiinnostuksen kohteena, uutistoimisto AFP kertoo.

Hän sanoi myös, että Kreml itsekään ”ei tarkkaile Venäjän vankien terveydentilaa”.

Maanantaina Venäjän vankilavirasto ilmoitti, että Navalnyi siirretään rangaistussiirtolan sairaalaan. Viraston mukaan Navalnyin terveydentila on ”tyydyttävä”. Hän on saanut omalla suostumuksellaan vitamiinihoitoa.

Yksi Navalnyin asianajajista, Alexei Lipster, vahvisti Reutersille, että Navalnyi on siirretty rangaistussiirtolan sairaalaan. Lipster pääsi maanantai-iltana tapaamaan asiakastaan.

Lipsterin mukaan Navalnyin kunto on ”huonontunut entisestään”. Lipsterin kertoi, ettei Navalnyi saa vieläkään nähdä haluamaansa lääkäriä ja nälkälakko jatkuu.

Navalnyin perustaman FBK-säätiön johtaja Ivan Ždanov on sanonut, että Navalnyin siirto rangaistussiirtolan sairaalaan voidaan käsittää ainoastaan merkiksi siitä, että ”Navalnyin kunto on huonontunut niin paljon, että jopa kiduttaja myöntää sen”.

Oikaisu 19.4. kello 19.45: Haaviston puoluekannaksi oli ensin merkattu virheellisesti vihreiden sijaan keskusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat