Angela Merkelin seuraaja Saksan johdossa voi olla Armin Laschet – Tällainen mies pyrkii Euroopan talousmahdin tärkeimpään poliittiseen tehtävään - Ulkomaat | HS.fi

Angela Merkelin seuraaja Saksan johdossa voi olla Armin Laschet – Tällainen mies pyrkii Euroopan talousmahdin tärkeimpään poliittiseen tehtävään

Viikon ajan kulisseissa pysynyt kisa Saksan konservatiivien kärkiehdokkuudesta kärjistyi repiväksi, kunnes raketin lailla suosioon noussut Markus Söder vetäytyi kisasta.

Armin Laschet unionin eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen viime viikon tiistaina.­

20.4. 7:22 | Päivitetty 20.4. 14:50

Berliini

Saksan konservatiivien repivä kisa liittokansleriehdokkaan valinnasta on ohi. Kansansuosioon noussut CSU:n puheenjohtaja ja Baijerin pääministeri Markus Söder, 54, vetäytyi kisasta tiistaina.

Söder kiitti tiistaina saamastaan ”uskomattomasta” tuesta ympäri Saksaa ja sanoi tyytyvänsä CDU:n päätökseen.

CDU:n puheenjohtaja Armin Laschet, 60, vei maanantaina viikon julkisuudessa ja kulisseissa velloneen kansleriehdokaskysymyksen puoluejohdon käsittelyyn.

Tiistaina puolen yön jälkeen CDU:n johtokunta äänesti Laschetin ja Söderin välillä. Mediatietojen mukaan äänistä 31 tuli Laschetille, yhdeksän Söderille.

”Olen soittanut Armin Laschetille ja onnitellut häntä. Tarjoamme täyden tuen hänelle”, Söder sanoi.

CDU valitsee kansleriehdokkaan yhdessä baijerilaisen sisarpuolueensa CSU:n kanssa. Vaikeaksi osoittautunut valintaprosessi vaati monia eri vaiheita.

Söderin johtama CSU on selvästi pienempi kuin CDU ja edustaa vain Baijerin osavaltiota CDU:n edustaessa koko muuta Saksaa. Puolueiden välisessä protokollassa CDU:lla on oikeus valita unionin yhteinen liittokansleriehdokas.

Tällä kertaa Söder kuitenkin nousi haastajaksi ja nautti suurta kansansuosiota. Laschet puolestaan ei ole menestynyt mielipidemittauksissa hyvin. Hänet valittiin tammikuussa CDU:n puheenjohtajaksi, ja puolueen kannatus on ollut kevään ajan enimmäkseen laskussa.

Lue lisää: Tällainen mies on Angela Merkelin suosikki Armin Laschet, joka valittiin Saksan CDU:n puheenjohtajaksi

Kisa liittokansleri Angela Merkelin seuraajuudesta äityi todella kovaksi. Jakolinjoja on syntynyt paitsi CDU:n ja CSU:n väliin, myös CDU:n sisälle.

Laschetilta odotetaan nyt kykyä yhdistää paitsi oma jakaantunut puolueensa, myös sisarpuolueet CDU ja CSU. Jos Saksan konservatiivit haluaa pitää asemansa johtavana Euroopan poliittisena ryhmänä, tehtävää riittää.

Söder lupasi CSU:n vilpittömän tuen vaalikampanjassa. Jonkin verran ihmetystä herätti kuitenkin, että tämän jälkeen CSU:n puoluesihteeri Markus Blume ylisti Söderin olleen ”sydänten ehdokas”.

Laschetin vahvuudet saattavat olla juuri kuilujen kuromisessa. Häntä kehutaan yleisesti suureksi sovinnontekijäksi.

Hän voi myös olla vahvempi kuin miltä julkisuudessa vaikuttaa. Lisäksi hän olisi Merkelin tavoin ennustettava liittokansleri. Näin arvioi HS:lle Laschetin läheltä ja pitkältä ajalta tunteva lähde.

HS:n tietojen mukaan Laschetilla oli merkittävä asema neuvotteluissa, joiden lopputuloksena junailtiin oikeusvaltioperiaatetta horjuttava Unkarin valtapuolue Fidesz pois keskustaoikeistolaisesta europarlamenttiryhmästä EPP:stä maaliskuussa.

Julkisuudessa Laschet on sanonut, että Unkaria ei pidä eristää, mutta kulisseissa hän on ajanut lausuntojaan tiukempaa, EU:n periaatteiden mukaista politiikkaa.

Koronakriisissä Laschet sen sijaan on ollut häilyväisempi ja vaikuttanut julkisuudessa epävarmalta siitä, minkälaisia rajoituksia epidemiassa milloinkin tarvitaan.

Hän on tehnyt näyttäviä käännöksiä linjassaan.

Pyrkiessään puheenjohtajaksi hän piti tunteikkaan puheen, jossa viittasi kaivostyöläisenä työskennelleeseen isäänsä. Ei ehkä siis sattumaa, että Laschet on ollut myös hitaamman tahdin kannattaja, kun Saksa luopuu hiilivoimasta.

Laschetia luonnehditaan teollisuuden asianajajaksi. Koronakriisin jälkeen hän ei halua, että veroja kiristetään. Hän on puhunut myös sosiaalisen elpymisen tarpeesta.

Hän on katolilaisesta perheestä ja käynyt katolisen koulun. Laschet on opiskellut lakia ja työskennellyt ennen poliitikonuraansa toimittajana.

Hän on naimisissa Susanne Malangrén kanssa, johon hän on aikoinaan tutustunut katolisen seurakunnan lapsikuorossa. Lascheteilla on kolme aikuista lasta.

Laschet on profiloitu liberaalina, mutta se tarkoittaa liberaaliutta konservatiivisen puolueen viitekehyksessä. Hän on paaluttanut kantansa avioliitosta miehen ja naisen väliseksi asiaksi CDU:n enemmistön mukaisesti. Saksa hyväksyi homoliitot lainsäädäntöönsä vuonna 2017.

Laschet on niin maahanmuuttajamyönteinen, että hän on saanut takavuosina lempinimen ”Türken-Armin” eli turkkilais-Armin. Toisaalta hän on myös maahanmuuttajiin liittyvän järjestäytyneen rikollisuuden vankka suitsija.

Saksan liittopäivävaalit pidetään 26. syyskuuta, eikä Merkel ole enää ehdolla eikä jatka liittokanslerina.

Laschetin jahkaileva tyyli alkoi tulla jo uhaksi vaaleihin valmistautumiselle.

Mediatietojen mukaan Saksan liittopäivien puhemies ja entinen CDU:n puheenjohtaja Wolgang Schäuble, 78, ilmoitti Laschetille maanantaina, että Laschetin pitäisi erota puheenjohtajan paikalta, jollei hänestä tule liittokansleriehdokasta.

Schäuble on tukenut Laschetia ehdokkaaksi ja halusi kiirehtiä päätöstä. Osa CDU:n ministereistä ja kansanedustajista on sanonut kannattavansa Söderin valintaa.

Laschet sai puoluejohdon tuekseen jo viikko sitten maanantaina, mutta Söder jatkoi hänen haastamistaan.

Maanantaina ennen CDU:n johdon äänestykseen päättynyttä kokousta Söder sanoi, että hänen ehdokaspyrkimyksensä on voimassa, mutta hän tyytyy CDU:n ratkaisuun.

 

Saksan vihreät on kristillisdemokraattisen unionin kova haastaja syyskuun liittopäivävaaleissa. Vihreät ilmoitti maanantaina suuntaavansa vaaleihin puheenjohtajansa Annalena Baerbockin, 40, johdolla.

Tämänhetkisten mielipidetiedustelujen perusteella seuraava liittokansleri tulee todennäköisesti CDU/CSU:sta tai vihreistä.

Vihreiden kannatus on vaihdellut eri kyselyissä viime aikoina 21–23 prosentin välillä, CDU/CSU:n puolestaan 27–29 prosentissa. Vuosi sitten CDU/CSU:n kannatus oli vielä jopa 40 prosenttia.

CDU/CSU:n kannatuksesta osa on perustunut viime aikoina Merkelin henkilökohtaiseen suosioon. Merkelin jäädessä pois puolueessa on paljon huolta siitä, miten se onnistuu voittamaan vaalit.

Baijerin pääministeri ja CSU:n puheenjohtaja Markus Söder viikko sitten tiistaina CDU/CSU:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat