Tšadin kuolleen presidentin vallan peri hänen poikansa Mahamat Kaka - Ulkomaat | HS.fi

Tšadin kuolleen presidentin vallan peri hänen poikansa Mahamat Kaka

Presidentti Idriss Déby kuoli sodassa saamiinsa vammoihin. Hän johti Tšadia yhtäjaksoisesti vuodesta 1990 asti.

Idriss Deby valittiin kuudennelle kaudelleen 11. huhtikuuta 2021.­

20.4. 14:27 | Päivitetty 21.4. 13:36

Tšadin presidentti Idriss Déby on kuollut, kertoi tiistaina maan asevoimien edustaja uutistoimistojen Reutersin ja AFP:n mukaan.

68-vuotias Déby kuoli rintamalla saamiinsa vammoihin, kertoo uutistoimisto AFP. Déby taisteli kapinallisia vastaan maan pohjoisosassa. Débyn tiedottaja sanoi maanantaina presidentin liittyvän taisteluun ”terroristeja” vastaan.

Maata johtaa väliaikaisesti Débyn poika, kenraali Mahamat Idriss Déby.

37-vuotias Déby nuorempi tunnetaan myös nimellä Mahamat Kaka. Hän toimii väliaikaisena presidenttinä ainakin siirtymäkauden ajan siihen saakka, kunnes Tšadissa on tarkoitus pitää uudet vaalit puolentoista vuoden kuluttua. Mahamat Kaka johtaa samalla itsestään ja 14:stä kenraalista koostuvaa siirtymäajan neuvostoa, jonka on tarkoitus valmistella vapaat ja demokraattiset vaalit, kertoi AFP keskiviikkona.

Idriss Débyn poika Mahamat Kaka johtaa maata siihen asti, kunnes uudet vaalit pidetään 18 kuukauden kuluttua.­

Tiistaina kuollut presidentti Idriss Déby valittiin 11. huhtikuuta kuudennelle kaudelleen. Vaalivoitto vahvistettiin maanantaina, kun äänistä oli laskettu noin 80 prosenttia.

Déby toimi maan presidenttinä yhtäjaksoisesti vuodesta 1990. Se tekee hänestä yhden Afrikan pitkäaikaisimmista presidenteistä. Déby hallitsi maata itsevaltaisin ottein. Vuonna 2018 hän sai läpi perustuslain muutoksen, joka vahvisti presidentin asemaa niin, että presidentti hallitsee yksin ilman pääministeriä tai varapresidenttiä.

Tšadin oppositio on boikotoinut useita presidentinvaaleja, joissa Déby on valittu, myös viimeisimpiä.

Länsimaat ovat pitäneet Débya liittolaisenaan Länsi- ja Pohjois-Afrikan jihadistiliikkeitä, kuten Boko Haramia, vastaan. Entinen siirtomaaisäntä Ranska on tukenut vuosien varrella Débyn hallintoa aseellisesti taistelussa kapinallisia vastaan. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tiistaina, että Ranska on menettänyt hyvän ystävänsä. Ranska myös kehotti Tšadia rauhanomaiseen vallanvaihtoon.

17 miljoonan asukkaan Tšad kuuluu maailman köyhimpiin maihin, vaikka sillä on mittavat öljyvarannot.

Taistelut armeijan ja kapinallisten välillä ovat kiihtyneet huhtikuun vaalipäivän jälkeen.

Lue lisää: Tšadissa taistelut lähestyvät pääkaupunkia presidentinvaalien ääntenlaskun ollessa kesken

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat