Amnestyn raportti: Kuolemantuomiot vähenevät, mutta Kiina teloittaa yhä jopa tuhansia - Ulkomaat | HS.fi

Amnestyn raportti: Kuolemantuomiot vähenevät, mutta Kiina teloittaa yhä jopa tuhansia

Maailmassa teloitettiin viime vuonna ainakin 483 ihmistä, kertoo raportti.

Mielenosoittajat vastustivat Daniel Lewis Leen kuolemantuomion täytäntöönpanoa 13. heinäkuuta 2020 Terre Hautessa Yhdysvaltain Indianassa. Lee teloitettiin myrkkyruiskeella seuraavana päivänä kuvan ottamisen jälkeen.­

21.4. 7:35

Ihmisiä teloitetaan yhä vähemmän, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International keskiviikkona julkaistussa raportissaan.

Teloituksia dokumentoitiin vuonna 2020 yhteensä 483, kun vuonna 2019 vastaava luku oli 657. Kuolemanrangaistuksia määrättiin 54 maassa, mutta suurin osa ei toteuta niitä.

Vuonna 2020 kuolemanrangaistuksia toimeenpantiin 18 maassa. Eniten teloitti Kiina.

Kuolemantuomioiden täytäntöönpano on Kiinassa valtionsalaisuus, joten maassa tehtyjä teloituksia ei ole pystytty laskemaan globaalisti dokumentoitujen teloitusten kokonaislukuun. Amnesty arvioi, että Kiinassa saatetaan teloittaa vuosittain jopa tuhansia ihmisiä.

Kiinan jälkeen suurimmat teloittajat olivat Iran, Egypti, Saudi-Arabia ja Irak. Iranissa teloitettiin vuonna 2020 ainakin 246 ihmistä, joista kolme oli Amnestyn mukaan alaikäisiä. Egyptissä raportoitujen teloitusten määrä kolminkertaistui vuoden 2019 32 teloituksesta ainakin 107 teloitukseen.

Irakissa dokumentoitujen teloitusten määrä, ainakin 45 teloitusta, puolittui edellisestä vuodesta. Saudi-Arabiassa teloitettiin 27, mikä oli Amnestyn mukaan 85 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Kuudennelle sijalle kipusi Yhdysvallat. Väistyneen presidentti Donald Trumpin hallinto otti käyttöön liittovaltion teloitukset 17 vuoden tauon jälkeen teloittaen kymmenen ihmistä vajaan kuuden kuukauden aikana. Kokonaisuudessaan maassa toteutettujen teloitusten määrä laski edellisen vuoden 22 teloituksesta viidellä, ja myös langetettujen kuolemanrangaistusten määrä lähes puolittui.

Muita vuonna 2020 teloituksia toteuttaneita valtioita ovat olleet Botswana, Etelä-Sudan, Somalia, Syyria, Jemen, Intia, Pohjois-Korea, Taiwan, Bangladesh ja Vietnam.

Kokonaisuutena suuntaus on laskeva, Amnesty kiittelee. Myös annettujen kuolemantuomioiden määrä oli ainakin 36 prosenttia pienempi kuin vuonna 2019.

Tšad päätti viime vuonna luopua kuolemanrangaistuksesta ja neljä muuta maata harkitsee asiaa. Saudi-Arabia ilmoitti viime vuonna, että lopettaa alaikäisinä tehdyistä rikoksista tuomittujen teloittamisen.

Maailmassa oli silti vuoden 2020 lopussa 28 567 kuolemaantuomittua ihmistä. Tämä oli noin 2 500 henkeä enemmän kuin vuonna 2019.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat