Putin linjapuheessaan: Venäjän-vastaisten provokaatioiden järjestäjät tulevat katumaan syvästi – Tutkijan mukaan Putin luki hyvin kansan tuntoja - Ulkomaat | HS.fi

Putin linjapuheessaan: Venäjän-vastaisten provokaatioiden järjestäjät tulevat katumaan syvästi – Tutkijan mukaan Putin luki hyvin kansan tuntoja

Ulkopolitiikka jäi puheessa sivuosaan, kun Putin keskittyi kansalaisten olojen kohentamiseeen. Ukrainan Putin mainitsi vain ohimennen, mutta moitti länttä vaikenemisesta Valko-Venäjän suhteen.

21.4. 11:28 | Päivitetty 21.4. 20:03

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti vuotuisessa linjapuheessaan kaikkia maita olemaan menemättä liian pitkälle Venäjän kanssa.

Putin julisti, että Venäjä puolustaa intressejään kaikin mahdollisin tavoin ja Venäjän-vastaisten provokaatioiden järjestäjät saavat katua syvästi.

”Jos muut eivät suostu dialogiin vaan valitsevat koppavan sävyn, niin Venäjä kyllä löytää aina keinon puolustaa asemaansa”, Putin sanoi. ”Venäjällä riittää kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa kaikkiin mahdollisiin vastatoimenpiteisiin.”

Putin piti keskiviikkona vuotuisen puheensa Venäjän poliittiselle eliitille ja valtiojohdolle Moskovan keskustassa sijaitsevassa Maneesissa.

Putinin ”kansakunnan tilaa” käsittelevä puhe osui jännittävään ajankohtaan sisä- ja ulkopoliittisesti. Venäjän ja lännen välit ovat kiristyneet, kun Venäjä on keskittänyt armeijan joukkojaan Ukrainan rajalle ja Krimin niemimaalle.

Pinnalla ovat kiristyneet suhteet Yhdysvaltoihin, Itä-Ukrainan tilanne, venäläisten diplomaattien karkotukset Yhdysvalloista ja Tšekistä sekä Venäjää vastaan määrätyt pakotteet.

”Me emme todellakaan halua polttaa siltoja. Mutta jos joku käsittää hyvät aikeemme välinpitämättömyytenä tai heikkoutena ja aikoo itse polttaa tai räjäyttää nämä sillat, niin Venäjän vastaus on nopea ja ankara”, Putin sanoi.

Ulkopolitiikka jäi runsaan tunnin kestäneessä puheessa sivuosaan, kun Putin keskittyi sosiaalipolitiikkaan, koronaviruspandemiaan ja kansalaisten toimeentulon kohentamiseen.

Ukrainaa Putin sivusi vain ohimennen mutta puhui sen sijaan Valko-Venäjästä. Putin moitti länttä, että se on vaiennut Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukašenkan salamurhan ja vallankaappauksen yrityksestä, jotka Venäjän ja Valko-Venäjän turvallisuuspalvelujen väitetään estäneen.

Lukašenka on väittänyt, että Yhdysvallat on ollut mukana juonimassa hänen salamurhaansa. Väitteet vallankaappauksesta julkistettiin viikonloppuna.

”Kaikki teeskentelevät, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mitä olisi tapahtunut, jos vallankaappaus olisi onnistunut? Miten paljon ihmisiä olisi kärsinyt?” Putin sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari luonnehtii Valko-Venäjän väitetyn poliittisen salamurhan suunnittelun esiin nostamista klassiseksi vedoksi Putinilta.

”Putin käänsi tuolit täysin ympäri. Hän tavallaan syyttää länttä siitä, mistä länsi on syyttänyt Venäjää.”

Lukašenkan on määrä saapua vierailulle Moskovaan torstaina, joten suhteet Valko-Venäjään ovat asialistalla. Saari arvelee, että ulkopoliittisia avauksia saattaa olla luvassa, vaikka ne jäivät pois linjapuheesta.

Saaren mielestä Putin oli osannut tulkita hyvin kansalaisten tunnot, kun ei käyttänyt puhetta ulkopolitiikkaan vaan keskittyi lupaamaan venäläisille sosiaalisia etuja ja vakaata kehitystä.

”Ulkopolitiikka on hallinnut agendaa viime aikoina, mutta kansalle talouspoliittiset toimet ja köyhyyden vähentäminen ovat tärkeämpiä aiheita.”

Saari kuuli Putinin puheessa kaikuja neuvostoajoista, kun Putin korosti rauhantahtoisuuttaan, mutta samalla vakuutti, että kaikki Venäjän-vastaisten provokaatioiden järjestäjät tulevat katumaan syvästi.

Venäjän ja lännen välejä ovat tulehduttaneet myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytys, vangitseminen ja kohtelu vankilassa, mutta Navalnyiin Putin ei viitannut sanallakaan.

Venäjälle oli kaavailtu keskiviikkoillaksi laajoja mielenosoituksia Navalnyin puolesta. Niihin Putin tuskin halusi kiinnittää enempää huomiota. Mielenosoituksille ei ole hellinnyt viranomaisilta lupaa.

Puhe ei tarjonnut tällä kertaa suuria uutisia toisin kuin viime vuonna, jolloin Putin ilmoitti perustuslainmuutoksesta, joka toi hänelle mahdollisuuden pysyä vallassa vuoteen 2036 asti.

Venäjän mediassa ennakoitiin etukäteen, että kyseessä on yksi Putinin tärkeimmistä esiintymisistä. Putin käsitteli puheessaan sosiaalietuuksien lisäksi muun muassa energia-asioita, ilmastonmuutosta, koulutusta ja tiedettä.

Putin sanoi haluavansa laskea Venäjän kasvihuonekaasupäästöt pienemmiksi kuin EU:ssa seuraavan 30 vuoden aikana. Hän myönsi, että tavoite on vaikea, mutta uskoi Venäjän yltävän siihen tieteen ja teknologian avulla.

Presidentti oli ujuttanut puheeseensa monenlaisia konkreettisia lupauksia koulujen ja koulubussien määrän lisäyksestä uuteen kansalliseen juhlapäivään.

Venäläiset saavat kalenteriinsa jälleen uuden juhlapäivän, kun Putin julisti ensi keskiviikon ambulanssityöntekijöiden päiväksi.

HS seurasi puhetta hetki hetkeltä. Seuranta löytyy tämän jutun lopusta.

Lue lisää: Putinin puheelta odotetaan isoja uutisia – Spekulaatioissa on mainittu jopa avoin hyökkäys Itä-Ukrainaan tai Valko-Venäjän ottaminen tiukempaan otteeseen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat