Tuhannet Navalnyin tukijat lähtivät kaduille ennen kuin ”navalnismi” kielletään – ”Haluan lapsenlapsilleni paremman Venäjän” - Ulkomaat | HS.fi

Tuhannet Navalnyin tukijat lähtivät kaduille ennen kuin ”navalnismi” kielletään – ”Haluan lapsenlapsilleni paremman Venäjän”

Navalnyin lähipiiri kutsui ihmisiä mielenosoituksiin keskiviikkoillaksi tukemaan syömälakossa olevaa vangittua oppositiopoliitikkoa. Kansalaisjärjestön mukaan poliisi otti koko maassa kiinni yli tuhat ihmistä, joista kolmannes otettiin kiinni Pietarissa.

21.4. 18:47 | Päivitetty 22.4. 8:01

Moskova

Moskovalainen opiskelija Mihail seisoi keskiviikkoiltana vähän ennen puoli kahdeksaa Ritz-Carlton-hotellin edustalla Moskovan ydinkeskustassa.

”Ajattelin, että on virhe järjestää mielenosoitus lyhyellä varoitusajalla arki-iltana. Sadettakin luvattiin. Ajattelin, että juuri kukaan ei tulisi”, hän sanoi.

”Mutta ihmisiä tuli.”

Vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin lähipiiri oli kutsunut ihmisiä keskiviikkoillaksi osoittamaan mieltään hänen tuekseen.

Moskovassa poliisi oli eristänyt Maneesinaukion, jonka piti olla Moskovan mielenosoituksen pääpaikka. Pääsy oli estetty myös Puškininaukiolle, jossa tämän vuoden ensimmäinen Navalnyin tukimielenosoitus järjestettiin tammikuussa.

Mielenosoittajan kyltissä vaadittiin Aleksei Navalnyin vapauttamista Moskovassa.­

Vähän ennen ilmoitettua alkamisaikaa eli iltaseitsemää pääkatu Tverskajan päädyssä Maneesinaukiota vastapäätä oli joitakin satoja ihmisiä. Pian seitsemän jälkeen väkijoukko oli paisunut tuhansiin.

Huudot alkoivat kuulua. ”Navalnyi, Navalnyi, Navalnyi!”, ”Vapauta, vapauta, vapauta!” ja ”Vapaus poliittisille vangeille!”

Mielenosoituksia järjestettiin kymmenissä kaupungeissa eri puolilla maata. Osanottajamäärät jäivät kuitenkin monin paikoin tammikuusta, jolloin Saksassa myrkytyksestä toipumassa ollut Navalnyi palasi ja otettiin lentokentällä kiinni.

Illalla katseet kohdistuivatkin Moskovaan. Järjestäjät olivat ennalta ilmoittaneet, että keskiviikkona tavoitteena oli suurin mielenosoitusaalto Venäjän lähihistoriassa. Viranomaiset puolestaan pyrkivät pitämään mielenosoitukset mahdollisimman pieninä.

Ne olivat eristäneet ilmoitetut kokoontumispaikat, varoittaneet kovista otteista, uhanneet mielenosoituksiin osallistuvia opiskelijoita erottamisella yliopistosta ja ottaneet kiinni avainhenkilöitä kiinni jo ennalta.

Moskovassa ihmismäärää oli vaikea arvioida, sillä se levittäytyi katujen varsille ydinkeskustassa. Se ei ollut yhtä suuri kuin tammikuun ensimmäisessä mielenosoituksessa, mutta järjestäjien kannalta riittävän iso.

Mihail sanoi tulleensa ennen muuta vastustamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

”Navalnyi olisi parempi kuin Putin, mutten oikeastaan pidä itseäni hänen kannattajaan. Mutta nyt tilanne on se, että häntä on tuettava.”

Kuusikymppinen Galina oli saapunut mielenosoituksiin ystävänsä Raisan kanssa.

”Tulin tänne lastenlasteni vuoksi. Haluan heille paremman Venäjän”, Galina sanoi.

”Minä tulin tukemaan Alekseita. En tiedä, onko siitä apua, mutta kotiin jääminen olisi ollut häpeällistä”, Raisa puolestaan sanoi.

Tunnelma oli selvästi jännittyneempi kuin tammikuun mielenosoituksissa. Osallistumisesta koituvat riskit ovat aiempaa suurempia, joten monia hermostutti puhua. Ihmiset eivät myöskään halunneet kertoa kuin etunimensä.

Ihmisiä kadulla Omskissa Lounais-Siperiassa.­

Lähipiiri ilmoitti mielenosoituksesta yllättäen sunnuntaina. Sen mukaan viikonloppuna tuli tietoja syömälakossa jo lähes kolme viikkoa olleen Navalnyin kunnon nopeasta huononemisesta. Sekä avustajat että koetulokset nähneet lääkärit varoittivat hänen olevan kuolemanvaarassa.

Lue lisää: Aleksei Navalnyi on ollut syömälakossa 21 päivää – näin syömättömyys vaikuttaa ihmiseen

Mielenosoituskutsun tavoitteeksi ilmoitettiinkin Navalnyin hengen pelastaminen. ”Häntä tapetaan silmiemme edessä”, kutsussa sanottiin. Maanantaina viranomaiset siirsivät hänet toisen rangaistuslaitoksen sairaalaan, mutta siviililääkäreillä ei ole sinnekään asiaa.

Navalnyi aloitti syömälakon, koska siviililääkäreitä ei päästetty tapamaan häntä. Hän kertoi kärsivänsä selkäkivuista ja tunnon katoamisesta raajoistaan. Tukijoiden mukaan hän ei ole vielä täysin toipunut elokuun myrkytyksestä.

Mielenosoitukselle aikaistamisella aiotusta oli toinenkin tärkeä syy. Venäjän viranomaiset valmistelevat Navalnyin perustaman korruptiotutkimuksiin keskittyneen FBK-järjestön sekä hänen alueellisen verkostonsa kieltämistä ja julistamista äärijärjestöiksi. Moskovalaisen tuomioistuimen odotetaan tekevän virallisen päätöksen asiasta ensi viikolla.

Aleksei Navanyin tukijoita kadulla Novosibirskissa keskiviikkona.­

Keskiviikko olikin Navalnyin kannattajien näytönpaikka ennen kuin liike uhkaa joutua maan alle. Mielenosoituksista tulee lähes mahdottomia, sillä viranomaisten silmissä niihin osallistuminen vertautuu terroristijärjestön tukemiseen.

”Kreml epäonnistui pakottamaan Navalnyin poliittiseksi emigrantiksi. Tämä on yritys pakottaa FBK, käytännössä koko Navalnyin tiimi, emigranteiksi”, R.Politik-ajatushautomon johtaja Tatjana Stanovaja arvioi viestipalvelu Telegramissa.

”Maan sisällä tämä on yritys kieltää ’navalnismi’ todellisen rikossyytteen uhan avulla.”

Pietarissa poliisi käytti kovia otteita, mutta Moskovassa ne olivat aiempaa selvästi lievempiä mielenosoittajienkin hämmästykseksi. Kiinniottoja tilastoivan kansalaisjärjestön OVD-infon mukaan poliisi otti koko maassa kiinni keskiviikkona 1 770 ihmistä, joista lähes puolet Pietarissa.

Poliisi otti jo ennalta kiinni tunnettuja Navalnyin tukijoita eri puolilla maata, kuten poliisi FBK:n juristin Ljubov Sobolin ja Navalnyin tiedottajan Kira Jarmyšin. Hän on kotiarestissa, mutta saa käydä määrättynä aikana kaupassa.

Mellakkapoliiseja Moskovassa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat