Yhdysvallat sitoutuu päästöjensä puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä, mutta se jää silti selvästi jälkeen EU:n tavoitteista - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvallat sitoutuu päästöjensä puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä, mutta se jää silti selvästi jälkeen EU:n tavoitteista

Kokouksen on tarkoitus kirittää ilmastolupauksia ja näyttää maailmalle, että Yhdysvallat on palannut peliin.

Ilmastonmuutos oli yksi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin vaalikampanjan pääteemoista.­

22.4. 12:01 | Päivitetty 22.4. 22:08

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden asetti uuden ilmastotavoitteen torstaina juuri ennen ilmastohuippukokouksensa alkua.

Yhdysvallat aikoo vähintään puolittaa päästönsä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Samalla se haastaa muut maat koventamaan ilmastotavoitteitaan, Valkoinen talo tiedottaa.

”Toimettomuuden kustannukset jatkavat kasvuaan. Yhdysvallat ei odota”, Biden julisti avauksessaan torstain huppukokouksessa.

Bidenin kaksipäiväiseen virtuaalihuippukokoukseen osallistuvat kymmenien maiden johtajat. Mukaan on kutsuttu myös Kiinan johtaja Xi Jinping, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Intian pääministeri Narendra Modi. Suomen edustajaa ei kutsuttu kokoukseen, mutta Pohjoismaista mukana ovat Tanskan ja Norjan pääministerit.

Biden korosti kokouksessa suurien talousmahtien vastuuta ilmastokriisin hillinnässä.

”Tämä on vuosikymmen, jonka aikana meidän täytyy tehdä päätöksiä, jotka estävät ilmastokriisin pahimpien seurauksien toteutumisen”, Biden sanoi. ”Yhdysvaltojen ja muiden suurien talouksien on saatava tämä tehdyksi.”

Kokoukseen osallistuneet maailman johtajat kiittelivät Bideniä ilmastojohtajuudesta. Esimerkiksi Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui Yhdysvaltojen uutta päästövähennystavoitetta ”pelin muuttajaksi”.

Päästöjen puolittaminen ei ehkä kuitenkaan ole aivan niin merkittävä tavoite kuin miltä se kuulostaa, sanoo Sitran kestävyysratkaisujen vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.

Tarkemmin Yhdysvaltojen uusi tavoite on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 50–52 prosenttia verrattuna vuoden 2005 tasoon. Yhdysvaltojen päästöt olivat vuonna 2005 mittaushistorian toiseksi korkeimmalla tasolla.

Bidenin tavoite jää selvästi jälkeen EU:n nykyisistä tavoitteista.

”On olennaista huomata, että 50 prosentin vähennys on suhteessa vuoden 2005 päästöjen tasoon, kun taas Euroopassa vähennyksiä verrataan vuoden 1990 tasoon. Se tekee vertailusta hankalampaa, mutta Yhdysvaltojen tavoite jää löysemmäksi”, Tynkkynen selittää.

Toisaalta väestö kasvaa Yhdysvalloissa toisin kuin Euroopassa, mikä taas tekee päästövähennyksistä vaikeampia.

Yhdysvaltain uusi tavoite ei ole myöskään linjassa Pariisin sopimuksen kanssa. Sopimuksessa maat ovat sitoutuneet rajoittamaan ilmaston lämpenemisen selvästi alle kahteen asteeseen ja pyrkimään pitämään se vain 1,5 asteessa.

Tynkkysen mukaan Bidenin tavoite riittäisi ehkä juuri ja juuri kattamaan Yhdysvaltojen osuuden skenaariossa, jossa ilmasto lämpenee kaksi astetta.

”Sen alle se ei riitä. Pariisin tavoitteiden saavuttamiseksi olisi myös tärkeää, että Yhdysvallat lisää köyhempien maiden ilmastotoimien rahoitusta. Donald Trumpilta ei siihen rahaa herunut.”

Yhdentekevästä tavoitteesta ei kuitenkaan ole kyse.

”Riippuu mistä näkökulmasta sitä tarkastelee. Luonnollisesti se on valtava harppaus eteenpäin, jos vertaa siihen, mitä Trump teki”, Tynkkynen sanoo.

”Nyt Yhdysvallat on mukana Pariisin sopimuksessa ja lisäksi päivittää tavoitteita.”

Biden kiristää otetta myös verrattuna presidentti Barack Obaman ajan tavoitteisiin. Obaman kaudella sovittu tavoite oli leikata päästöjä vähintään 26 prosenttia verrattuna vuoden 2005 tasoon vuoteen 2025 mennessä.

”Jos päästöjä laskettaisiin Yhdysvalloissa Obaman aikaisen tavoitteen mukaisesti vuoteen 2030 asti, vähennys olisi vajaat 40 prosenttia verrattuna vuoden 2005 tasoon.”

Bidenin ilmastokokouksen on tarkoitus näyttää maailmalle, että Yhdysvallat on palannut Bidenin kaudella ilmastopolitiikan keskiöön. Maine koki kolauksen, kun Bidenin edeltäjä Trump irrotti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta ja purki maan ympäristölainsäädäntöä.

Ilmastonmuutos oli yksi Bidenin vaalikampanjan pääteemoista.

Presidenttinä hän liitti ensi töikseen Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen, minkä lisäksi hän on ilmoittanut tavoitteekseen muuttaa Yhdysvaltojen sähköntuotannon kokonaan hiilettömäksi vuoteen 2035 mennessä ja tehdä Yhdysvalloista hiilineutraalin maan vuoteen 2050 mennessä.

Lue lisää: Joe Bidenin ilmastolupaukset ovat tekemässä Yhdysvalloista täysin toisenlaisen maan – Mitkä ovat presidentin mahdollisuudet onnistua?

Yhdysvaltain presidentin näkemyksillä on suuri merkitys, sillä Yhdysvallat on maailman suurin talous ja toiseksi suurin kasvihuonekaasujen päästäjä.

Biden painotti kokouksessa myös ilmastotoimien taloushyötyjä. Nykyisellään ilmastotoimia vastustetaan Yhdysvalloissa erityisesti siksi, että ne uhkaavat viedä fossiilisten polttoaineiden parissa työskenteleviltä elannon.

Bidenin hallinto uskoo, että sen mittavat investoinnit vihreään teknologiaan voivat pikemminkin edistää talouskehitystä. Huhtikuun alussa Biden julkisti mittavan kahden biljoonan dollarin infrastruktuuriohjelman.

Bidenin avustaja kertoi myös, että hallinto konsultoi ammattiliittoja, kouluttajia, aktivisteja ja yrityksiä, ennen kuin se päätti ilmastotavoitteestaan.

”Kun puhun ilmastosta, minä ajattelen työpaikkoja”, Biden sanoi huippukokouksessa. ”Ilmastotoimemme antavat poikkeuksellisen mahdollisuuden uusien työpaikkojen ja talousmahdollisuuksien luomiseen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat