Venäjä kertoo sotaharjoitusten Ukrainan rajalla olevan ohi – sanoo alkavansa vetää joukkojaan pois perjantaina - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä kertoo sotaharjoitusten Ukrainan rajalla olevan ohi – sanoo alkavansa vetää joukkojaan pois perjantaina

Venäjä on viime viikkoina keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan ja Ukrainalta valtaamalleen Krimille, mikä on herättänyt huolta laajasti. Venäjä on sanonut kyseessä olleen sotaharjoitus, joka puolustusministeri Sergei Šoigun mukaan on nyt ohi. Osa vetäytyvistä joukoista jättää kuitenkin kalustonsa alueelle.

Venäjän ilmavoimien sotilaita siirtyi kuljetuskoneeseen Taganrogissa lähellä Ukrainan rajaa torstaina.­

22.4. 14:45 | Päivitetty 22.4. 20:37

Moskova

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ilmoitti torstaina, että sotaharjoitukset Ukrainan rajan tuntumassa ovat ohi. Hänen mukaansa joukkoja aletaan vetää takaisin tukikohtiinsa perjantaina.

”Yllätysharjoitusten tavoitteet on saavutettu täydellisesti. Joukot ovat osoittaneet kyvykkyytensä taata maan luotettava puolustus”, Šoigu sanoi valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan.

Šoigu kommentoi asiaa Venäjän Ukrainalta valtaamalla Krimillä, jossa hän oli seuraamassa sotaharjoituksia.

Venäjä on keskittänyt jo usean viikon ajan joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan ja Krimille. Useiden arvioiden mukaan joukkoja on ollut rajan tuntumassa enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 2014, jolloin Itä-Ukrainan sota alkoi.

Venäjän joukkojen siirtely on ollut niin näyttävää, että useimmat analyytikot ovat uskoneet kyseessä olevan pääosin viestintä ja signalointi sekä lännelle että Ukrainalle. Samalla kasvoi kuitenkin huoli siitä, että Venäjä valmistelisi avointa sotaa Ukrainaa vastaan. Tilanne on kiristänyt myös Venäjän ja lännen välejä.

Venäjä ilmoitti jo aiemmin huhtikuussa, että kyseessä on kolmen viikon harjoitus, jolla varaudutaan ”Naton uhkaavaan käytökseen”. Lännessä selitykseen suhtauduttiin epäillen.

Venäläissotilaita lentokentällä Taganrogissa torstaina.­

Venäjän televisiossa on myös kerrottu laajasti Naton laajoista sotaharjoituksista tänä keväänä ja kesänä itäisessä Keski-Euroopassa. Venäjä itse puolestaan on järjestämässä loppukesästä läntisen sotilaspiirin Zapad-pääsotaharjoituksen. Se järjestetään joka neljäs vuosi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi Šoigun ilmoitusta torstaina pikaviestipalvelu Twitterissä.

”Joukkojen vähentäminen rajoillamme vähentää jännitystä samassa suhteessa”, Zelenkyi ilmoitti.

”Ukraina on aina varuillaan mutta tervehtii sotilaallisen läsnäolon vähentämistä ja tilanteen rauhoittamista Donetsin altaassa tyytyväisyydellä.”

Hiukan aiemmin Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko sanoi Ukrainan ”monitoroivan tilannetta”. Niin tehdään myös lännessä, jossa muistetaan Venäjän useat vetäytymisilmoitukset Syyriasta ja suhtaudutaan siksi ilmoitukseen varauksella.

Ukrainan edustajat ovat viime viikkoina pyytäneet länsimaita sekä tukemaan Ukrainaa että painostamaan Venäjää. Tuki on silti ollut pitkälti symbolista. Tilanne Ukrainan rajalla kuitenkin nosti Venäjän selvästi ylemmäs Valkoisen talon asialistalla, mitä osa asiantuntijoista on pitänyt Venäjän tavoitteenakin.

Zelenskyi ehdotti aiemmin tällä viikolla Venäjän presidentille Vladimir Putinille tapaamista Itä-Ukrainassa. Torstaina Kreml ilmoitti Putinin olevan valmis tapaamaan Zelenskyin Moskovassa. Harva odottaa tapaamisen tapahtuvan.

Šoigun mukaan harjoituksiin osallistuneiden joukkojen on määrä olla takaisin tukikohdissaan toukokuun alkuun mennessä.

Aikataulu on nopea, sillä joukot saapuivat alueelle useiden viikkojen aikana. Tosin vetäytymisilmoitus koskeekin pitkälti miehistöä. Ainakin Siperiasta saapuneet 41. armeijan joukot jättävät Šoigun määräyksestä kalustonsa ja aseistuksensa alueelle, uutistoimisto Tass kertoo.

Ilmoitetun vetäytymisen todellinen laajuus ja merkitys selviääkin vasta myöhemmin. Alueelle jää myös joukkoja, joita Venäjä on sijoittanut sinne pysyvästi vuodesta 2014 alkaen.

Venäjä valtasi alkuvuodesta 2014 Krimin, kun Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovytš oli joutunut pakenemaan kansannousua. Myöhemmin keväällä Venäjä aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Sota Venäjästä myös sotilaallisesti riippuvaisten separatistien ja Ukrainan välillä jatkuu edelleen. Kuolleita on jo noin 14 000.

Tänä vuonna taisteluita on puhjennut monin paikoin uudelleen, kun viime kesänä alkanut tulitauko on romahtanut.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat