Navalnyi ilmoitti lopettavansa syömä­lakkonsa - Ulkomaat | HS.fi

Navalnyi ilmoitti lopettavansa syömä­lakkonsa

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on ollut syömälakossa yli kolme viikkoa.

Aleksei Navalnyi 12. helmikuuta kuulemistilaisuudessa Moskovassa.­

23.4. 9:53 | Päivitetty 23.4. 15:03

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on ilmoittanut lopettavansa syömälakkonsa.

Asiasta kerrottiin Navalnyin Instagram-tilillä.

Navalnyi on ollut syömälakossa yli kolme viikkoa. Hän aloitti syömälakon, kun hänen terveydentilassaan ilmeni hoitoa edellyttäviä muutoksia, joihin vankisiirtolan lääkärit eivät suhtautuneet tarvittavalla vakavuudella.

Navalnyilla kestää hänen arvionsa mukaan 24 päivää lopettaa syömälakko turvallisesti.

Navalnyin lääkärit kehottivat häntä perjantaina välittömästi lopettamaan syömälakkonsa. Lääkärien mukaan Navalnyin terveys ja henki ovat vakavassa vaarassa.

”Jos syömälakko jatkuu vielä vähänkin aikaa, meillä ei ole kohta ketään hoidettavana”, Navalnyin lääkärit kirjoittivat Mediazona-sivustolla.

Navalnyi on ollut syömälakossa yli kolme viikkoa. Hän aloitti syömälakon, kun hänen terveydentilassaan ilmeni hoitoa edellyttäviä muutoksia, joita vankisiirtolan lääkärit eivät suhtautuneet tarvittavalla vakavuudella. Navalnyi kärsi selkäkivuista, joihin liittyen hänen jaloistaan alkoi kadota tunto.

Navalnyi pääsi tiistaina siviilisairaalaan tutkittavaksi. Navalnyin omat lääkärit saivat torstaina tutkimuksien tulokset. He eivät ole päässeet tapaamaan oppositiopoliitikkoa ja myös valittelevat kirjeessään, etteivät heille annetut tiedot riitä siihen, että he voisivat varmistua potilaan tilanteesta.

Lääkärit arvioivat, että Navalnyi ei olisi päässyt siviilisairaalaan ilman keskiviikkona ympäri Venäjän pidettyjä mielenosoituksia. Lääkäriryhmän mukaan Navalnyin hoito Vladimirissa sijaitsevassa sairaalassa ”muistutti jopa läheisesti riippumatonta tutkimusta”.

”On todella surullista, että tämän saavuttaakseen on kieltäydyttävä ruuasta 23 päivän ajan”, Navalnyin läheisiin tukijoihin kuuluva Leonid Volkov kirjoitti viestipalvelu Twitterissä torstaina.

Navalnyin Instagram-tilillä kiitettiin ympäri maata järjestetyistä tukimielenosoituksista.

”Eilen te kävelitte yhdessä minun vuokseni. Tänään makaan kenttävuoteellani ja kuvittelen itseni kävelemässä teidän kanssanne ja teidän puolestanne”, Navalnyin Instagram-tilillä kirjoitettiin torstaina.

Mielenosoituksissa otettiin kiinni Venäjän viranomaistoimintaa tarkkailevan OVD-info-järjestön sivujen mukaan yli 1 900 ihmistä.

Navalnyi kärsii runsaan kahden ja puolen vuoden vankilatuomiota Pokrovin rangaistussiirtolassa noin sadan kilometrin päässä Moskovasta.

Tuomiota pidetään laajasti poliittisena, sillä se oli alun perin ehdollinen ja muutettiin ehdottomaksi siksi, että Navalnyin väitettiin rikkoneen ehdollisen tuomionsa ilmoittautumisvelvollisuutta. Navalnyin syy ilmoittautumatta jättämiselle oli se, että hän oli Saksassa, jossa häntä hoidettiin elokuisen murhayrityksen jäljiltä.

Navalnyi yritettiin murhata kemiallisella aseella, joka on todettu novitšok-ryhmän aiemmin tuntemattomaksi variantiksi. Novitšokien pitkäaikaisista vaikutuksista ihmiskehossa ja esimerkiksi hermostossa ei tiedetä kovin paljoa.

Tästä syystä Navalnyin lääkärit vetoavat kirjeessään, että oppositiopoliitikko tulisi mieluiten siirtää Moskovaan, jotta Venäjän paras asiantuntemus hänen hoidossaan voidaan varmistaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat