Lähes satametrinen huvijahti siirrettiin merelle kapeita kanavia pitkin Hollannissa: ”Tuskin voisi lisätä yhtään senttiä” - Ulkomaat | HS.fi

Lähes satametrinen huvijahti siirrettiin merelle kapeita kanavia pitkin Hollannissa: ”Tuskin voisi lisätä yhtään senttiä”

Jättimäinen, useimpia asuintaloja korkeampi huvijahti siirrettiin viime viikolla kapeiden kanavien kautta sisämaan telakalta Pohjanmerelle Hollannissa.

Ruutukaappaus Twitteristä.­

23.4. 12:13

Hollannissa pikkukylien asukkaat saivat hieraista silmiään viime viikolla, kun 94 metriä pitkä huvijahti siirrettiin kapeita kanaaleja pitkin Kaagin kylästä etelään Rotterdamiin.

Kyseessä oli Project 817 -niminen huvijahti, joka siirrettiin Feadshipin telakalta sisämaasta Pohjanmerelle. Tulevalta nimeltään huvijahti on todennäköisesti Viva.

Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN, jolle paikallinen valokuvaaja Tom van Oossanen on toimittanut kuvia siirrosta. Kuvista ja videoista näkyy, kuinka jahti on korkeampi kuin useimmat kanavien vieressä olevat talot.

Isot huvijahdit eivät ole ainutlaatuisia näkyjä kapeissa kanavissa Kaagin ja Rotterdamin välillä. Van Oossanen kertoo CNN:lle, että samaa reittiä merelle siirretään noin 4–6 jahtia vuosittain.

Feadship valmistaa luksusjahteja, ja sillä on Kaagin telakan lisäksi toinen telakka sisämaassa Aalsmeerissä, hieman lähempänä Amsterdamia.

”Telakat ovat itseasiassa aika kaukana Pohjanmereltä, joten siirtääkseen jahdit merelle ne pitää kuljettaa kapeaa kanavaa pitkin Rotterdamiin. On vain yksi reitti”, kertoo Van Oossanen CNN:lle.

Viime viikolla siirretty lähes satametrinen Viva kuljetettiin ensin Kaagin telakalta itään Braassemermeerin järvelle, jossa se nostettiin ponttoneille kulkeakseen matalien kanavien läpi.

Järveltä Viva kulki CNN:n mukaan Woubruggen ja Alphen aan den Rijnin kylien ohi Goudan kaupunkiin Rotterdamin koillispuolella.

Viva on yksi isoimmista reittiä kulkeneista jahdeista, ja matka kapeiden kanavien läpi on tullut ottaa sen suunnittelussa huomioon.

”Tämä vene on täysin suunniteltu mahtumaan vesireittien läpi. Sen suunnittelijat tuskin voisivat lisätä yhtään senttiä jahdin pituuteen tai leveyteen”, Van Oossanen kertoo CNN:lle.

Jahti on noin 13,5 metriä leveä ja sen siirtäminen kesti noin neljä päivää.

”Kenelläkään ei ole kiire, sillä eihän maalia haluta naarmuttaa”, toteaa Van Oossanen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat