Margaret Keenan, 91, sai korona­rokotteen ensimmäisenä länsimaissa ja kannustaa muitakin rokotuksiin: ”Toivon, että kaikki tekevät niin” - Ulkomaat | HS.fi

Margaret Keenan, 91, sai korona­rokotteen ensimmäisenä länsimaissa ja kannustaa muitakin rokotuksiin: ”Toivon, että kaikki tekevät niin”

Britannian tehokas rokotejakelu näkyy maan koronavirustilanteessa.

23.4. 20:24

8. joulukuuta 2020 Margaret Keenanista tuli ensimmäinen britti ja täten myös ensimmäinen länsimaalainen, joka on saanut koronavirusrokotteen. Vain viikko ennen Keenanin 91-vuotissyntymäpäivää hän sai ensimmäisen annoksen Pfizer-yhtiön ja saksalaisen Biontechin rokotetta.

Joulukuussa Keenan kuvaili oloaan etuoikeutetuksi. Hän sai rokotteen vain alle viikko sen jälkeen, kun Britannian terveysviranomaiset olivat hyväksyneet sen.

Nyt hän kertoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että rokotteen ottaminen oli paras asia, mitä hän tehnyt koko elämänsä aikana.

”Koen, että oli suuri kunnia ottaa se ja olla ensimmäinen. Kerron aina kaikille, että menkää ottamaan rokote. Toivon, että kaikki tekevät niin”, kertoo neljä vuotta eläkkeellä ollut Keenan.

Hyvässä kunnossa oleva Keenan kertoi AFP:lle haikailevansa jo lomamatkalle.

Britannian tehokas rokotusohjelma on tuottanut tulosta. Tällä hetkellä yli 33 miljoonaa brittiä on saanut ainakin yhden annoksen rokotetta, ja sen antama suoja näkyy.

Vakavat tautitapaukset ovat vähentyneet. Britannian päivittyvä koronavirustilannekatsaus näyttää, että koronavirustartuntaan yhdistetyt kuolemantapaukset ovat vähentyneet jo tammikuusta, kuten myös sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden määrät. Myös koronavirustartuntojen määrä on vähentynyt tammikuusta jyrkästi.

Keenan ylisti Britannian julkista terveydenhuoltoa NHS:sää rokotusten tehokkaassa jakelussa. Keenanille ensimmäisen annoksen antoi sairaanhoitaja May Parsons, joka on kotoisin Filippiineiltä ja työskennellyt Britannian julkisessa terveydenhuollossa NHS:ssä lähes neljännesvuosisadan.

Myös Parsons kuvaili tuntemuksiaan tällä hetkellä toiveikkaiksi.

”Margaretin rokottaminen tuntui kuin kipinältä pimeydessä. Nyt tuntuu siltä, että tunnelin päässä on oikeasti valoa”, sanoi Parsons.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että maa alkaa olla niskan päällä pandemiassa.

”Me selviydymme tästä. Ei ole epäilystäkään, etteivätkö asiat olisi nyt paremmin”, sanoi Johnson, vaikkakin muistutti edelleen varovaisuudesta ja rajoitusten noudattamisesta.

Britannian exit-strategian mukaisesti kaikki rajoitukset tosin olisi purettu jo 17. kesäkuuta mennessä. Britannian tavoitteena on, että kaikki aikuiset ovat saaneet ainakin yhden annoksen rokotetta elokuuhun mennessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat