Maailman suurin rokotevalmistaja anoo nyt apua muualta maailmalta: Miten Intian strategia meni niin pieleen? - Ulkomaat | HS.fi

Maailman suurin rokotevalmistaja anoo nyt apua muualta maailmalta: Miten Intian strategia meni niin pieleen?

Intiassa ihmisiä kuolee koronavirukseen sellaista vauhtia, etteivät krematoriot pysy perässä, kirjoittaa HS:n Intian-avustaja Terhi Width.

Ihmiset jonottivat koronavirusrokotukseen Mumbaissa maanantaina.­

27.4. 2:00 | Päivitetty 27.4. 6:55

Mumbai

Näytteenottajat flirttailivat keskenään, yksi söi lounasta suojavaatteissaan. Koronatestauskeskuksessa Dadarin kaupunginosassa Mumbaissa oli tammikuussa tylsää.

Tiimi ilahtui, kun toin tyttäreni testattavaksi ennen hänen paluulentoaan Suomeen: vihdoinkin jotain tekemistä.

Keskuksen tuttu nuori lääkäri oli huolissaan. Hän arveli, että koronatestaus ja sen yhteydessä oleva karanteenikeskus suljettaisiin viimeistään maaliskuussa.

Pääministeri Narendra Modi oli ilmoittanut, että Intia on selättänyt koronaviruksen. Taannoinen sulkutila, tiukka maskipakko ja rajoitukset olivat taltuttaneet tartunnat, ja rokotukset estäisivät uuden tartunta-aallon. Lääkäri mietti, mistä töitä löytyisi testauskeskuksen sulkemisen jälkeen.

Nyt sama lääkäri painaa niin pitkää päivää, että on romahtamaisillaan. Intiassa ihmisiä kuolee koronavirukseen sellaista vauhtia, etteivät krematoriot pysy perässä. Rokotteet ovat lopussa, samoin happi, vuodepaikat, lääkkeet ja paarit – sekä voimat.

Koronavirukseen kuolleen ruumista poltettiin krematorion mailla Delhissä viime lauantaina.­

Tartuntaluvut ovat kasvaneet uusiin ennätyksiin useina perättäisinä päivinä. Sunnuntaina tartuntoja kirjattiin yli 350 000 ja kuolleita 2 800.

Indian Institute of Technologyn matemaattisten mallien mukaan tartuntahuippu ajoittuu toukokuun puoliväliin, jolloin uusien tartuntojen määrä voi kasvaa jopa 440 000 tapaukseen päivässä.

Pandemian alusta lukien Intiassa on virallisten tilastojen mukaan sairastunut koronavirukseen yhteensä 17,3 miljoonaa ihmistä ja siihen on kuollut 195 000.

Suomessa sairastuneita on kirjattu vajaat 90 000 ja kuolleita runsaat 900. Väkilukuun suhteutettuna Suomen luvut ovat itse asiassa hieman suurempia, sillä Intiassa on asukkaita noin 250-kertaisesti Suomeen verrattuna, arviolta 1,4 miljardia.

Intian todellisten lukujen arvioidaan kuitenkin olevan paljon tiedettyä suurempia, koska valtavassa ja köyhässä maassa testaus ei ole likimainkaan kattavaa. Vahvistettuja tartuntoja ja koronakuolemia parempi merkki epidemian tolasta on Intian sairaanhoidon romahtaminen.

Manoj Kumar yritti helpottaa äitinsä Vidhya Devin oloa. Tämä sai lisähappea autossaan sikhitemppelillä Ghaziabadissa Delhin metropolialueella viime lauantaina.­

Koronatsunamiksi kutsuttu tartunta-aalto iski yllättäen, sillä intialaiset ehtivät palata melkein normaaliin arkeen. He järjestivät suuria hääjuhlia, osallistuivat vaalitilaisuuksiin ja valtaviin uskonnollisiin tapahtumiin.

Naiset jonottivat äänestämään Länsi-Bengalin osavaltiovaaleissa Kolkatassa maanantaina.­

Suvantovaiheessa käynnistyi myös maailman suurin rokotusoperaatio. Alkuperäinen tarkoitus oli rokottaa 1,3 miljoonaa intialaista päivässä. Tahtia kiihdytettiin 4,5 miljoonaan päivässä. Nyt se on 2,7 miljoonaa, mutta viime päivinä rokotteita ei ole riittänyt kaikille.

Intian hallitus lupasi viime viikolla, että kaikki yli 18-vuotiaat saavat rokotuksen toukokuun alusta lähtien. Todellisuudessa noin 900 miljoonalle ihmiselle ei ole tarjota rokotteita heti.

Intian oppositio on – ehkä liioitellen – laskenut, että nykyisellä rokotustahdilla 70 prosenttia intialaisista on rokotettu 12 vuoden kuluttua.

Miten näin pääsi käymään?

Intia on maailman suurin rokotteiden valmistaja, ja niin sanotun rokotediplomatiansa ansiosta siitä piti tulla maailman koronasankari. Pääministeri Modi esiintyi maailman johtavana apteekkarina, jonka tiskiltä lähtisi helpotusta koronakurimukseen ympäri planeettaa.

Intialaisilla rokotteilla oli määrä pelastaa miljoonia ihmisiä etenkin köyhissä maissa.

Kun rikkaita länsimaita syytettiin rokotenationalismista, Modi loi rokoteystävyyden nimellä kulkevan ohjelman köyhimpien avuksi. Intia on vienyt noin 66 miljoonaa rokoteannosta 95 maahan.

Intia antoi 10 miljoonaa annosta ilmaiseksi, 20 miljoonaa kansainvälisen Covax-ohjelman kautta ja 36 miljoonaa markkinahintaan.

Esimerkiksi Bangladesh ehti nauttia rokoteystävyydestä muutaman kuukauden. Nyt rokotustoimitukset ovat hiipuneet, ehkä ystävyyskin.

Vertailun vuoksi: Kiina on myynyt noin 80 miljoonaa annosta 60 maahan, mutta vasta hoidettuaan ensin oman kriisinsä.

Intian rokotediplomatia on heittänyt häränpyllyä. Maailman pelastajasta on tullut koronasairas rokotekerjäläinen.

Rokotejätin tuotantotahtia on viime aikoina hidastanut muun muassa raaka-ainepula, jossa Yhdysvallat on lupautunut auttamaan, vaikka aiemmin se ei ole sallinut vastaavaa vientiä ulkomaille. Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja monet muut maat ovat ilmoittaneet lähettävänsä Intialle sekä lääke- että muuta hätäapua.

Onko syytä auttaa? Kyllä, koska jos Intian kauhistuttavaa tilannetta ei saada kuriin, voi juuri sinunkin kesälomasuunnitelmasi romuttua. Pahimmassa tapauksessa suvi-Suomeen rantautuvat Intiassa kehittyneet virusmuunnokset.

Mitä useampia uusia tartuntoja maailmassa tulee, sitä suurempi on uusien mutaatioiden riski.

Kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa.

Umar Farooq mittasi hautakuoppaa koronavirukseen kuolleelle äidilleen ennen tämän hautajaisia Srinagarin kaupungissa Kashmirinlaaksossa Pohjois-Intiassa maanantaina.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat