Boris Johnsonin väitetty kovasanainen korona­kommentti puhuttaa Britanniassa, pääministerille on esitetty jopa erovaatimusta - Ulkomaat | HS.fi

Boris Johnsonin väitetty kovasanainen korona­kommentti puhuttaa Britanniassa, pääministerille on esitetty jopa erovaatimusta

Britannian pääministeri Boris Johnsonin asema on tukaloitunut viime aikoina myös muiden hänen viranhoidostaan esitettyjen väitteiden vuoksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson nautti maanantaina jäätelön vierailullaan Walesissa.­

26.4. 22:54

Britanniassa paine pääministeri Boris Johnsonia kohtaan on kasvanut entisestään sen jälkeen, kun brittilehti The Daily Mail uutisoi maanantaina pääministerin väitetyistä kovasanaisista kommenteista koronaviruspandemiaan liittyen.

Lehden lähteiden mukaan pääministeri olisi sanonut, että hän näkisi mieluummin ”tuhansien ruumiiden kasautuvan” kuin asettaisi Englantiin kolmannen koronasulun. Sekä Johnson että hallituslähteet ovat kiistäneet kommentin jyrkästi.

Maanantaina kuitenkin myös Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi omiin lähteisiinsä viitaten, että Johnson olisi lokakuussa ennen toisen koronasulun alkamista puhunut aiheesta. BBC:n mukaan Johnson olisi tosin käyttänyt monitulkintaisempaa muotoilua ”could pile high”, mikä antaa kommentista erilaisen kuvan kuin Daily Mailin (”let the bodies pile high”) artikkeli.

Lausunnon kieltäessään Johnson muistutti, että koronasulut ovat toimineet.

”Kansalaiset haluavat hallituksen varmistavan, että koronasulku toimii, ja se on toiminut.”

Myös esimerkiksi Britannian puolustusministeri Ben Wallace on sanonut väitteen olevan perätön ja ”käytännössä kaikkien kategorisesti kieltäneen” sen. Wallace kertoi Sky Newsille, että niin pääministeri kuin muukin hallitus ovat olleet täysin keskittyneitä vastaamaan koronaviruspandemiaan.

Johnsoniin on aiemmin kohdistunut kovaa arvostelua myös koronavirustilanteen hoitamisesta. Britannia on yksi viruksesta eniten kärsineistä maista. Maanantaihin mennessä Britanniassa oli todettu yli 4,4 miljoonaa tartuntaa. Yli satatuhatta ihmistä oli kuollut.

Keskustelunaiheiksi ovat nousseet myös pääministerin arvostelukyky ja integriteetti. Viime viikkoina esiin on tullut väitteitä esimerkiksi sopimattomasta lobbaamisesta ja virka-aseman väärinkäytöstä. Johnsonin entinen neuvonantaja Dominic Cummings julkaisi viime viikolla blogikirjoituksen, jossa hän muun muassa esitti väitteitä aikeista maksattaa pääministerin asunnon kunnostusta lahjoitusvaroilla.

Opposition työväenpuolue on vaatinut pikaista tutkintaa Johnsonin toiminnasta. Skotlannin kansallispuolue SNP meni vieläkin pidemmälle: SNP:n ryhmää Britannian parlamentissa johtavan Ian Blackford twiittasi, että jos väitteet pitävät paikkansa, Johnsonin on erottava.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat