Hiekkamyrskyt nielivät Kiinan asuinalueita näyttävinä pilvirintamina - Ulkomaat | HS.fi

Hiekkamyrskyt nielivät Kiinan asuinalueita näyttävinä pilvirintamina

Kiina on lisännyt metsäalaansa valtavasti, mutta silti hiekkamyrskyt koettelevat maan pohjoisosia vuodesta toiseen.

27.4. 13:03

Kiinaa riivaavat tänäkin keväänä valtavat hiekkamyrskyt, jotka ovat aiheuttaneet liikenneonnettomuuksia ja pahentaneet ilmanlaatua merkittävästi.

Uutistoimisto AFP kertoo esimerkiksi pohjoisen Gansun maakunnan Linzen piirikunnasta, jossa valtavat hiekkamyrskypilvet suorastaan hukuttivat asuinalueita alleen sunnuntaina. Linzestä julkaistut kuvat ovat kuin maailmanlopusta kertovan kirjan kuvituksesta.

Kiinan keskustelevision mukaan huono näkyvyys on aiheuttanut useita auto-onnettomuuksia 26 miljoonan asukkaan Gansussa. Meteorologien mukaan ihmisten tulisi pysyä sisällä ja pitää ikkunat suljettuina, sillä alueelle odotettiin lisää hiekkamyrskyjä myös tiistaiksi.

Hiekkamyrsky Linzen piirikunnan yllä Gansun maakunnassa sunnuntaina.­

Hiekkamyrskyt ovat peräisin Gobin autiomaasta ja niitä nähdään joskus itäisessä Shandongin maakunnassa asti. Pääkaupunki Peking kärsi maaliskuussa pahimmista hiekkamyrskyistä vuosikymmeneen, AFP kertoo.

Pekingiä ja muita Pohjois-Kiinan kaupunkeja on pyritty suojelemaan hiekkamyrskyiltä vuosikymmeniä jatkuneilla puunistutuskampanjoilla, ”Kiinan vihreällä muurilla”. Vuoden 1978 jälkeen metsien osuus Kiinan pinta-alasta on virallisten tilastojen mukaan noussut noin 12 prosentista 22 prosenttiin, uutistoimisto Bloomberg kertoi viime vuonna.

YK:n maatalousjärjestön FAO:n katsauksen mukaan Kiina on yksi pahimmin viljelysmaiden aavikoitumisesta kärsineitä maita maailmassa. Noin 2,7 miljoonaa neliökilometriä maan pinta-alasta on aavikoitunut, mikä vastaa lähes kahdeksan Suomen pinta-alaa ja noin 28:aa prosenttia Kiinan maa-alasta.

Ilmansaasteet ja hiekkamyrsky sumensivat näkymää Pekingin keskustassa maaliskuun puolivälissä.­

The Guardian -lehden mukaan tänä vuonna lumipeite ja sademäärät ovat olleet tavallista vähäisemmät. Lämpötilat taas ovat olleet normaalia korkeammat ja tuulet voimakkaampia. Ilmastonmuutoksen arvioidaan pahentavan negatiivisten tekijöiden yhteisvaikutusta.

Ihmisten toimilla on ollut myös suoraa vaikutusta hiekkamyrskyihin esimerkiksi takavuosikymmenien metsien ylihakkuun ja ylilaiduntamisen kautta.

Mies puhdisti autoaan hiekasta Pekingissä 15. huhtikuuta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat