Pietarissa on nostettu rikossyytteet Navalnyitä esittävän graffitin maalaamisesta - Ulkomaat | HS.fi

Pietarissa on nostettu rikossyytteet Navalnyitä esittävän graffitin maalaamisesta

Kansalaisjärjestö OVD-infon juristi uskoo, että tekijää uhkaa jopa kolmen vuoden vankeustuomio, mikäli hänet löydetään.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyita esittävä graffiti maalattiin Pietarissa nopeasti piiloon.­

30.4. 18:30

Pietarissa on nostettu rikossyytteet oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyitä esittävän graffitin maalaamisesta kaupungin keskustaan, kertoo uutissivusto Fontanka.

Poliisi etsii graffititaiteilijoita, jotka maalasivat Navalnyin kuvan muuntajakopin seinään Puškarskin puistossa Petrogradskin alueella. Poliisi pitää graffitia poliittisena vandalismina.

Graffiti ilmestyi muuntajakopin seinään tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, mutta viranomaiset määräsivät sen peitettäväksi heti keskiviikkoaamuna.

Suurikokoinen graffiti esitti hymyilevää Navalnyita, joka oli muodostanut käsillään sydänkuvion. Kuvan vieressä luki ”uuden ajan sankari”.

Fontankan mukaan sähköyhtiön työntekijät saapuivat aamuyhdeksältä peittämään graffitin keltaisella maalilla. Graffitin tekijöistä ei ole toistaiseksi tietoa.

Kansalaisjärjestö OVD-infon juristin Dmitri Piskunovin mukaan rikossyytteiden nostaminen yhteiskunnallisen katutaiteen vuoksi ei ole Venäjällä tavatonta.

Esimerkiksi vuonna 2014 syytteeseen joutuivat aktivistit, jotka maalasivat Moskovassa stalinistiseen tyyliin rakennetun talon torninhuipun Ukrainan lipun väreillä.

Piskunov sanoi RBK-lehdelle, että ei ymmärrä rikossyytteiden perusteita Navalnyi-graffitin tapauksessa.

”Ehkä tutkijat pitävät pelkästään Aleksei Navalnyin kasvoja ekstremistisenä, jo ennen Navalnyin verkoston julistamista äärijärjestöksi”, Piskunov sanoi torstaina.

Perjantaina Venäjän viranomaiset ilmoittivat panevansa Navalnyin poliittisen verkoston ääri- ja terroristijärjestöjen listalle.

Piskunov arvelee, että graffitin tekijän löytäminen on vaikeaa, koska hänestä ei ole mediatietojen mukaan valvontakamerakuvaa. Juristi uskoo, että tekijää uhkaa jopa kolmen vuoden vankeustuomio, mikäli hänet löydetään.

Navalnyin korruptionvastaisen säätiön FBK:n juristi Ljubov Sobol moitti graffitin poistamista Twitterissä.

”Näin he muuttavat kaiken elävän ja kauniin persoonattomaksi ja kuolleeksi. Meille Venäjä on onnellisuutta varten, heille alakuloisuutta ja pysähtyneisyyttä varten.”

Pietarissa katukuvaan ilmestyy usein graffiteja tunnetuista ihmisistä, mutta tekijöitä vastaan ei ole aikaisemmin nostettu rikossyytteitä. Kaupunki on yleensä poistanut kuvat jonkin ajan kuluessa.

Näin on käynyt muun muassa näyttelijä Sergei Bodrovin sekä rockmuusikoiden Viktor Tsoin ja Konstantin Kintševin kuville.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat