Britanniassa lasten rokotukset saattavat alkaa jo syksyllä – rokotteena luultavasti Pfizer ja pistokertoja vain yksi - Ulkomaat | HS.fi

Britanniassa lasten rokotukset saattavat alkaa jo syksyllä – rokotteena luultavasti Pfizer ja pistokertoja vain yksi

Lopullinen päätös riippuu siitä, paljonko loppukesällä on tartuntoja. Britannia on hankkinut 100 miljoonaa annosta Pfizerin rokotetta.

Kyltti osoitti tietä rokotuskeskukseen Lontoossa huhtikuun lopulla.

3.5. 13:57

Lontoo

Britanniassa 12 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien lasten rokotukset saattavat alkaa jo syyskuussa, The Sunday Times -lehti uutisoi. Jos rokotuksiin ryhdytään, rokotteena on mitä todennäköisimmin Pfizer.

Lopullista päätöstä lasten rokottamisesta ei ole vielä tehty, lehti raportoi hallitus- ja julkisen terveydenhuollon lähteisiin vedoten.

Lasten rokottaminen riippuu muun muassa siitä, kuinka pahana pandemian uusi aalto iskee sen jälkeen, kun rajoituksia puretaan kesäkuussa.

”On hyvin tärkeää, että lasten tuleva kouluvuosi ei häiriinny millään tavalla”, professori Adam Finn sanoi The Sunday Times -lehdelle.

Lasten rokottamiseen ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä, jos uusien tartuntojen määrä jää loppukesällä alhaiseksi.

Finn istuu tutkijoiden ja asiantuntijoiden muodostamassa valiokunnassa, joka neuvoo Yhdistyneen kuningaskunnan terveyspäättäjiä rokotusasioissa.

Yhdistyneen kuningaskunnan neljä maata – Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti – päättävät koronatoimista itsenäisesti. Rokotuksissa yhteistyö on kuitenkin tarkkaan koordinoitua.

Britanniassa on rokotettu vappuun mennessä jo 34,5 miljoonaa ihmistä. Toisenkin annoksen on saanut yli 15 miljoonaa ihmistä, kertovat viralliset luvut.

Koko maan väkiluku on noin 67 miljoonaa.

Lapsille olisi määrä antaa vain yksi rokoteannos. Lehtitietojen mukaan Pfizer olisi todennäköisin lapsille annettava koronarokote, koska sitä on testattu alle 16-vuotiailla.

Pfizer ilmoitti maaliskuun lopussa, että sen koronarokote antoi sataprosenttisen suojan 12–15-vuotiaiden testiryhmälle.

Britannia on ostanut ja tilannut Pfizeriä yhteensä 100 miljoonaa annosta.

Britannian ”oma” koronarokote eli Oxfordin yliopiston ja brittiläisruotsalaisen Astra Zeneca -yhtiön kehittämä rokote lienee sen sijaan poissa laskuista lasten osalta.

Rokote lisää veritulppariskiä etenkin nuoremmilla henkilöillä. Englannin terveysviranomaisten (NHS) mukaan veritulpan on saanut kahdeksan henkilöä miljoonaa koronarokotetta kohden.

St. Thomasin sairaalan ulkopuolelle perustettu covid-muistoseinä kerää sydämiä ja nimikirjoituksia Thamesin varrella Lontoossa.

Britanniassa koronavirukseen on kuollut laskentatavasta riippuen 127 500–151 000 henkilöä.

Rivakasti sujunut rokottaminen yhdessä tiukkojen koronarajoitusten kanssa on vähentänyt kuolintapauksia ja viruksen leviämistä selvästi. Sunnuntaina koronakuolemia raportoitiin enää 14.

Pääministeri Boris Johnsonin hallitus kaavailee, että Englannissa iso osa koronarajoituksista puretaan juhannukseen mennessä. Juhannusviikolla avautuisivat esimerkiksi teatterit. On kuitenkin mahdollista, että maskeja joutuu pitämään sisätilojen yleisötilaisuuksissa vielä kesälläkin.

Englannissa pubien ja ravintoloiden terassit sekä erikoiskaupat avautuivat kolme viikkoa sitten oltuaan kiinni lähes neljä kuukautta.

Skotlannissa pääministeri Nicola Sturgeonin hallituksen suunnitelma on, että suurin osa rajoituksista voitaisiin purkaa kesäkuun loppuun mennessä.

Myös Walesissa ja Pohjois-Irlannissa rajoituksia höllennetään asteittain.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat