Grafiikat osoittavat korona­virus­epidemian hiipuvan nyt myös Keski-Euroopassa - Ulkomaat | HS.fi

Grafiikat osoittavat korona­virus­epidemian hiipuvan nyt myös Keski-Euroopassa

Saksassa epidemia on ollut varovaisessa laskusuunnassa melkein viikon ajan, useissa Euroopan maissa tiukkoja rajoituksia aletaan purkaa.

Tšekki oli välillä tartuntojen ilmaantuvuudessa jopa maailman kärkeä, mutta nyt sielläkin tartunnat ovat laskussa. Vapunpäivänä katsojat seurasivat Prahassa Cirk La Putyka -taiteilijaryhmän ”urheilutapahtumaa”, joka järjestettiin, koska vain urheilutapahtumiin pääsee nyt rajoitettu määrä katsojia.­

4.5. 2:00 | Päivitetty 4.5. 6:13

Berliini

Koronaviruksen ilmaantuvuusluvut ovat vihdoin laskussa monissa Manner-Euroopan maissa raskaan koronakevään jälkeen. Koronaviruksen brittimuunnos sai kevään aikana useissa Euroopan maissa aikaan rajun kolmannen epidemia-aallon.

Nyt koronatilanteen paraneminen seuraa useissa Euroopan maissa rokotustahdin kiihtymistä ja pitkään jatkuneita sulkuja.

Saksassa uusien tartuntojen määrästä suhteessa väestöön kertova ilmaantuvuusluku on ollut hieman pienenemään päin viikon ajan. Useissa Euroopan maissa käänne parempaan on tapahtunut viime tai toissa viikolla tai jo aiemmin.

Euroopan kevään pahimmissa epidemiapesäkkeissä Tšekissä, Unkarissa ja Puolassa ilmaantuvuusluku on laskenut jyrkästi yli tuhannesta noin kolmeensataan. Luvut kertovat uusien tartuntojen määrän 100 000 ihmistä kohden kahden viikon aikana.

Tšekissä tilanne on lukujen mukaan nyt rauhallisempi kuin Saksassa. Testauskäytännöt ja testien luotettavuus vaihtelevat eri maissa.

Juhlia ei vielä järjestetä. Maanantaina selvisi, että normaaliaikaan miljoonia turisteja vuosittain Saksan Müncheniin vetävä olutjuhla Oktoberfest perutaan tänäkin vuonna.

Saksassa on kuitenkin havaittu ensimmäisiä merkkejä siitä, että tilanne teho-osastoilla on helpottanut. Vielä huhtikuun puolivälissä Saksassa pelättiin, että kaikkia hoitoa tarvitsevia ei pystytä hoitamaan.

EU-maista pahiten on kärsinyt Tšekki. Tšekissä koronakuolleisuus suhteessa väestöön on ollut koko maailmassa yksi suurimmista.

Tšekin tartuntojen ilmaantuvuus kääntyi kuitenkin laskuun jo maaliskuun alkupuolella. Niinikään rajuista tautiluvuista kärsinyt Unkari on kääntynyt kohti parempaa huhtikuun alussa.

Tšekissä ja Unkarissa koronatartuntalukujen luotettavuudesta on ollut epäilyksiä koko pandemian ajan. Puolassa sen sijaan on törmätty väärennettyyn rokotteeseen.

HS:n grafiikassa esitetyt luvut perustuvat Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen lukuihin.

Useissa Euroopan maissa on aloitettu tai aloitetaan pian pandemian takia säädettyjen liikkumis- ja tapaaamisrajoitusten purku. Rajoitukset ovat Manner-Euroopan maissa olleet Suomea tiukemmat.

Monet koululaiset ovat edelleen vain etä- tai vuoro-opetuksessa. Saksassa ravintolat ja hotellit ovat olleet kiinni lokakuusta asti.

Saksassa yleistä rajoitusten purkua ei ole vielä näköpiirissä, mutta hallitus valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä, jonka avulla molemmat rokotteet saaneilla ja koronasta parantuneilla olisi enemmän oikeuksia.

Heitä eivät koskisi esimerkiksi testipakot ja liikkumisrajoitukset samalla tavalla kuin rokottamattomia. Laki on tulossa voimaan viimeistään ensi viikolla.

Toukokuun alusta italialaiset pääsivät pitkästä aikaa museoihin, ja osassa Italiaa ravintoloiden terassit ovat auki. Myös kulttuuritapahtumia voidaan järjestää pienemmällä osallistujamäärällä.

Belgiassa avataan ravintoloiden terasseja ensi lauantaina, Ranskassa toukokuun puolivälissä. Itävallassa yhteiskuntaa avataan 19 toukokuuta.

Szechenyin kylpylä avattiin Budapestissä toukokuun ensimmäisenä päivänä rokotuksen saaneille.­

Varsovassa järjestettiin vappuviikonloppuna mobiili rokoteasema, johon puolalaiset jonottivat rokotusta hakemaan.­

Yleisö pääsi toukokuun alussa Sikstuksen kappeliin Roomassa viikkojen sulun jälkeen.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat