EU kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun sanktioiden takia - Ulkomaat | HS.fi

EU kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun sanktioiden takia

Venäjän asettamat maahantulokiellot EU-virkamiehille ovat EU:n mielestä poliittisia.

3.5. 20:55

Euroopan unioni kutsui maanantaina Venäjän suurlähettiläänsä puhutteluun Venäjän asettamien sanktioiden takia. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Kyseessä on vastareaktio Venäjän perjantaiselle päätökselle asettaaa maahantulokieltoon kahdeksan EU-virkamiestä. Maahantulokieltolistalla on muun muassa EU-parlamentin puheenjohtaja David Sassoli.

Maanantaina EU:n Venäjän suurlähettiläälle Vladimir Tšižoville ilmoitettiin EU:n edustajien tapaamisessa, että unioni tuomitsee sanktiot voimakkaasti.

”Nämä vastasanktiot ovat tietysti erittäin poliittisesti motivoituneita, eikä niillä ole mitään juridista oikeutusta”, EU:n tiedottajan Peter Stano sanoi.

Tšižov sanoi puhuttelun jälkeen lausunnossa, että tapaamisessa korostettiin diplomaattisia ponnistusten tärkeyttä Moskovan ja Brysselin välisen vuoropuhelun nykyisen ”epäterveen tilanteen” korjaamiseksi. Suurlähettiläs lisäsi, että myös Venäjältä löytyy valmiutta tähän yritykseen.

Euroopan neuvoston, Euroopan komission ja Euroopan parlamentin johtajat tuomitsivat jo perjantaina yhteisessä lausunnossaan Venäjän asettamat sanktiot. EU:n on määrä pohtia jatkotoimia jäsenmaiden ulkoministerien kokouksessa myöhemmin ensi viikolla.

Venäjän mukaan maahantulokiellot ovat vastaus EU:n maaliskuussa venäläisille virkamiehille asettamiin pakotteisiin. Syynä näille pakotteille oli venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin vangitseminen.

Venäjän ja EU:n välit ovat kiristyneet entisestään kevään aikana muun muassa Navalnyin sekä Venäjän Ukrainan rajoilla tekemien sotaharjoitusten takia. Jännitteitä lisäsi huhtikuussa myös Tšekin hallituksen ilmoitus siitä, että venäläisvakoojat olivat Tshekissä vuonna 2014 tapahtuneen ammusvaraston räjähdyksen takana. Tämän jälkeen Venäjä ja useat EU-maat karkottivat toistensa diplomaatteja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat