Kolumbiassa laajoja mielenosoituksia verouudistusta vastaan, 19 kuollut väkivaltaisuuksissa ja satoja loukkaantunut - Ulkomaat | HS.fi

Kolumbiassa laajoja mielenosoituksia verouudistusta vastaan, 19 kuollut väkivaltaisuuksissa ja satoja loukkaantunut

Maanantaina valtiovarainministeri ilmoitti eroavansa, jotta uudistuksesta voitaisiin saada aikaan sopu.

Mielenosoittajat ottivat maanantaina yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa Calissa protestoidessaan verouudistusmielenosoituksissa tapahtunutta poliisiväkivaltaa vastaan.­

4.5. 5:43

Kolumbiassa mielenosoitukset suunniteltua verouudistusta vastaan jatkuvat, vaikka presidentti Iván Duquen hallinnon uudistus on jo vedetty pois kongressista.

Useita päiviä kestäneissä mielenosoituksissa on maan ihmisoikeusasiamiehen toimiston mukaan kuollut ainakin 19 ihmistä ja haavoittunut yli 800. Kuolonuhreista yksi on poliisi ja loput siviilejä, ja loukkaantuneista siviilejä on yli 300.

Jotkin kansalaisjärjestöt ovat syyttäneet poliisia siviilejä kohti ampumisesta, ja järjestöissä tutkitaankin syytöksiä poliisiväkivallasta.

Viranomaiset ovat ottaneet kiinni satoja ihmisiä, ja sotajoukkoja on lähetetty kaikkein levottomimpiin kaupunkeihin.

Levottomuuksien vuoksi Duquen hallitus päätti vetää uudistuksen pois kongressista kesken siitä käytävän keskustelun. Maanantaina Kolumbian valtiovarainministeri Alberto Carrasquilla erosi sanoen, että jos hän jatkaisi tehtävässään, uuden reformin edellyttämän konsensuksen syntyminen nopeasti ja tehokkaasti olisi vaikeaa.

Pois vedetty uudistus olisi mielenosoittajien mukaan tehnyt kansalaisista entistä köyhempiä keskellä koronaviruspandemiaa. Uudistuksen vastustajia on edelleen kutsuttu kaduille siitäkin huolimatta, että itse uudistus on jo saatu pysäytettyä.

”Kaduille lähteneet ihmiset vaativat paljon enemmän kuin vain verouudistusten perumista”, mielenosoituksia koolle kutsunut kattojärjestö totesi lausunnossaan.

Presidentti Duquen kannatus on romahtanut vain 33 prosenttiin. Duque on kutsunut mielenosoituksia vandalismiksi, mutta sanat eivät estäneet mielenosoittajia jälleen kokoontumasta pääkaupungissa Bogotássa sekä Medellínissä, Calissa ja Barranquillassa.

Verouudistusta on arvosteltu rankaisuna keskiluokalle keskellä talouskriisiä. Hallitus esitteli ehdotuksensa viime kuun puolivälissä, ja sen tavoitteena oli rahoittaa julkisia menoja.

Koronavirus on koetellut Kolumbian taloutta kovin ottein, ja yli 40 prosenttia maan 50 miljoonasta asukkaasta elää tällä hetkellä köyhyydessä.

Sunnuntaina Duque sanoi laativansa uuden lakiesityksen, jossa luovuttaisiin muun muassa vastustusta aiheuttaneesta arvonlisäveron nostosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat