Pääministeri Benjamin Netanjahun määräaika hallituksen muodostamiseen päättyi keskiyöllä - Ulkomaat | HS.fi

Pääministeri Benjamin Netanjahun määräaika hallituksen muodostamiseen päättyi keskiyöllä

Israelin parlamentti on tiukasti jakaantunut pääministeri Netanjahun kannattajiin ja vastustajiin. Hallituksen muodostamisesta tekee hyvin vaikeaa se, että Netanjahun tukijat saivat viime vaaleissa vähemmän paikkoja.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu 30. huhtikuuta israelilaisessa Meronin kylässä.­

4.5. 18:56 | Päivitetty 5.5. 0:00

Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun määräaika hallituksen muodostamiseen päättyi keskiyöllä tiistain ja keskiviikon välillä. Tilanne näyttää haastavalta, sillä vakaa enemmistöhallituskoalitio vaatisi hyvin erimielisten puolueiden saamista yhteistyöhön.

Poliittinen pattitilanne on jatkunut jo pitkään, sillä maaliskuiset vaalit olivat Israelin neljännet kahden vuoden sisällä.

Enemmistöhallituksen muodostamista pidettiin jo tuoreimpien vaalien jälkeen lähes mahdottomana. Vaikka Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue sai vaaleissa eniten paikkoja 120-paikkaisesta parlamentista, yksikään puolue ei noussut selväksi voittajaksi.

Enemmistöhallituskoalition muodostaminen vaatisi uutistoimisto AFP:n mukaan sovittelua oikeistopuolue Yaminan johtajan Naftali Bennettin kanssa, joka on Netanjahun entinen liittolainen, mutta miesten välit ovat sittemmin viilentyneet.

Tämä ei kuitenkaan riittäisi, vaan Netanjahun tulisi saada myös muita erimielisiä puolueita yhteistyöhön. Israelin parlamentti on tiukasti jakaantunut Netanjahun kannattajiin ja vastustajiin. Hallituksen muodostamisesta tekee hyvin vaikeaa se, että Netanjahun tukijat saivat vähemmän paikkoja, mutta toisaalta tämän vastustajat ovat erittäin sirpaleinen ja kirjava joukko, jolla ei ole paljon muuta yhteistä.

Netanjahu kertoi torstaina tarjonneensa pääministerin pestiä Bennettille, jos tämä auttaisi pitämään oikeiston vallassa, kertoo AFP. Bennett kuitenkin vastasi, ettei koskaan pyytänyt Netanjahulta mahdollisuutta olla pääministeri.

”Pyysin häntä muodostamaan hallituksen, jota hän ei valitettavasti pysty tekemään”, Bennett sanoi AFP:n mukaan.

AFP:lle puhunut heprealaisen yliopiston valtiotieteilijä Gayil Talshirin mukaan Netanjahun yrittämä järjestely Bennettin suhteen oli tuhoon tuomittu jo valmiiksi, sillä se olisi vaatinut tukea Likud-puolueesta loikanneelta Gideon Saarilta. Netanjahun vastustajiin kuuluva Saar johtaa Uusi Toivo -puoluetta, joka sai vaaleissa kuusi paikkaa.

Ennätykselliset 12 vuotta vallassa ollut Netanjahu on joutunut samaan aikaan vastaamaan korruptiosyytteisiin. Häntä syytetään vallan väärinkäytöstä, kun hän oli pyrkinyt vaihtamaan palveluksia mediajohtajien kanssa vastineeksi myönteisestä julkisuudesta.

HS kirjoitti maaliskuussa Netanjahun pitkän valtakauden yhden salaisuuden olevan, että tämä on ollut hyvä muodostamaan liittoumia. Vielä on siis mahdollista, että tilanne ratkeaa.

Lue lisää: Benjamin Netanjahu järjesti Israeliin maailman nopeimman rokotusohjelman: Silti hänen pitkä valtakautensa saattaa nyt päättyä

Hankalan tilanteen vuoksi Netanjahu on myös esittänyt idean lakimuutoksesta, jonka myötä vaaleissa valittaisiin suoraan pääministeri.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat