Isisin toimintaan Syyriassa osallistunut nainen sai Norjassa kolme ja puoli vuotta vankeutta - Ulkomaat | HS.fi

Isisin toimintaan Syyriassa osallistunut nainen sai Norjassa kolme ja puoli vuotta vankeutta

Oikeuden mielestä kodin ja lasten hoitaminen edisti terroristijärjestön toimintaa.

4.5. 20:07

Norjassa oikeus antoi tiistaina kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion äärijärjestö Isisin toimintaan osallistuneelle naiselle.

Norjalais-pakistanilainen 30-vuotias nainen ei osallistunut taisteluihin Isisin riveissä, mutta hänen katsottiin avustaneen Isisin toimintaa hoitamalla kotia ja lapsia. Tapaus on Norjassa ensimmäinen, jossa kodin ja lasten hoitaminen on johtanut tuomioon terrorismin edistämisestä.

Oslon käräjäoikeuden tuomarin mukaan syytetty nainen osallistui aktiivisesti terroristijärjestön ylläpitämiseen.

”Oikeus katsoo, että syytetty otti osaa terroristijärjestön toimintaan, ja hän teki niin tietoisesti ja halukkaasti”, tuomari Ingemar Nestor Nilsen sanoi lukiessaan tuomiota.

Nainen asui Syyriassa vuodet 2013–2019. Hän radikalisoitui 22-vuotiaana Norjassa asuessaan ja rakastui norjalais-chileläiseen vierastaistelijaan, jonka perässä hän lopulta lähti Syyriaan. Nainen ehti Syyrian-aikanaan olla naimisissa kolmen taistelijan kanssa ja saada kaksi lasta.

Syyttäjän mielestä naisen toiminta kodin ja lasten hoitamisessa oli keskeistä sen kannalta, että hänen aviomiehensä pystyivät osallistumaan taisteluihin Isisin ja al-Nusran rintaman riveissä. Oikeus kallistui tässä syyttäjän kannalle.

Syyttäjä oli vaatinut naiselle neljän vuoden vankeutta.

Oikeuden tiedot tapauksen yksityiskohdista perustuvat pitkälti naisen omiin kertomuksiin, eikä hän kiistä toimintaansa Syyriassa. Nainen ei kuitenkaan omasta mielestään syyllistynyt rikokseen.

Naisen puolustuksen mukaan hän olisi halunnut lähteä Syyriasta, mutta ei päässyt lähtemään.

Syyttäjä uskoi naisen tienneen etukäteen, mikä hänen roolinsa islamistitaistelijan vaimona olisi.

Nainen noudettiin al-Holin leiriltä Norjaan toissa vuonna, kun toinen hänen lapsistaan sairastui vakavasti. Tämä aiheutti Norjassa poliittisen myrskyn. Tapaus johti myöhemmin maahanmuuttovastaisen edistyspuolueen vetäytymiseen hallitusyhteistyöstä. Norjan turvallisuuspoliisi otti naisen kiinni heti hänen saavuttuaan Oslon lentokentälle.

Myös Suomessa al-Holin leiriltä palanneet naiset aiheuttivat aikanaan poliittisen kohun. HS kertoi tiistaina, että keskusrikospoliisi (krp) on tutkinut kahta al-Holin leiriltä palannutta naista epäiltynä ihmiskaupasta.

Tutkinta on liittynyt siihen, ovatko naiset vieneet lapsia Syyriaan tietoisina siitä, että alue on terroristisen järjestön hallinnassa.

Tutkinnanjohtaja Sanna Springare vahvisti HS:lle poliisin lopettaneen toisen esitutkinnan näytön puuttumisen vuoksi, mutta toinen tutkinta jatkuu edelleen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat