Donald Trumpin Facebook-kielto jatkuu, päätti palvelun valvonta­lauta­kunta - Ulkomaat | HS.fi

Donald Trumpin Facebook-kielto jatkuu, päätti palvelun valvonta­lauta­kunta

Facebookin valvontalautakunnan mukaan Trump loi kannattajilleen suunnatuilla kommenteilla tammikuussa sellaisen ilmapiirin, jossa vakavan väkivallan riski oli mahdollinen. Päätöksellä katsotaan olevan suuri merkitys siihen, pyrkiikö Trump vuoden 2024 presidentin­vaaleissa republikaanien ehdokkaaksi.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ei ole voinut käyttää Facebookin palveluja viime tammikuisten levottomuuksien seurauksena.

5.5. 9:03 | Päivitetty 5.5. 17:26

Facebookin valvontalautakunta on päättänyt, että Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Facebook-kielto jatkuu.

Palvelun käyttökielto määrättiin ensimmäisen kerran aiemmin tänä vuonna. Trump suljettiin muiden muassa Facebookista ja Instagramista loppiaisena tapahtuneen Yhdysvaltain kongressirakennuksen Capitolin valtausyrityksen seurauksena. Trumpin katsotaan hyväksyneen tapahtumaan liittyneet väkivaltaisuudet.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg totesi tuolloin, että Trumpin sulkemisella palvelun ulkopuolelle pyrittiin turvaamaan viime marraskuussa presidentiksi valitun Joe Bidenin tammikuisten virkaanastujaisten rauhallinen sujuminen. Tämän jälkeen yhtiö siirsi päätösvallan asiassa melko tuoreelle valvonta­lautakunnalleen, kertoo muiden muassa The Washington Post -lehti.

Valvontalautakunnan mukaan Trump loi kannattajilleen suunnatuilla kommenteilla tammikuussa sellaisen ilmapiirin, jossa vakavan väkivallan riski oli mahdollinen.

”Kun otetaan huomioon rikkomusten vakavuus ja olemassa oleva väkivallan uhka, Facebook toimi oikein kun se jäädytti Trumpin tilit tammikuun 6. päivä ja jatkoi niiden jäädyttämistä 7. tammikuuta”, lautakunta sanoi päätöksessään.

Lautakunnan mukaan Facebook ei kuitenkaan voi panna toimeen pysyvää kieltoa ilman perusteita.

”Facebookille ei ole sallittua pitää käyttäjää poissa määrittelemätöntä aikaa ilman kriteereitä sille, palautetaanko tili, ja jos niin tehdään, milloin se palautetaan”, lausunto jatkui.

Lautakunnan mukaan Facebookin on tarkasteltava asiaa uudelleen puolen vuoden sisällä.

Facebook katsoi käyttökieltoa tammikuussa määrätessään, että väkivaltaisuuksien hyväksynnän lisäksi Trump toistuvasti väitti presidentinvaaleja petokseksi.

Päätöksen jälkeen ilmeni yleistä huolta sananvapauden rajoittamisesta. Samaan aikaan moni kuitenkin katsoi Facebookin reagoineen aivan liian hitaasti ja osaltaan mahdollistaneen Capitolin levottomuudet.

Vasta kuluvan vuoden alussa ensimmäiset päätöksensä tehneeseen valvontalautakuntaan kuuluu muiden muassa juristeja, entisiä poliitikkoja ja toimittajia. Tällä hetkellä lautakunnassa on 20 jäsentä, mutta määrä voi kasvaa vastaisuudessa kaksinkertaiseksikin.

Facebook on sanonut noudattavansa palvelun sisältöä koskevia lautakunnan päätöksiä. Sen sijaan sillä on harkintavalta toiminnan yleisiä periaatteita koskevien suositusten noudattamisessa, The Washington Post kertoo.

Pian lautakunnan päätöksen jälkeen Trump julkaisi tiedotteen, jossa hän toisti vanhan, virheellisen väitteensä siitä, että viime vuoden presidentinvaaleja olisi peukaloitu. Tiedotteessa Trump kehotti kannattajiaan olemaan luovuttamatta.

Valvontalautakunnan päätöksellä katsotaan olevan suuri merkitys siihen, pyrkiikö Trump vuoden 2024 presidentinvaaleissa republikaanien ehdokkaaksi. Kanavan avulla sekä rahoituksen hankkiminen että poliittisen sanoman levittäminen helpottuisivat merkittävästi.

Toistaiseksi Trump ei ole paljastanut aikeitaan seuraavien presidentinvaalien osalta.

Facebookin lisäksi esimerkiksi Youtube ja Twitter sulkivat vuoden alussa Trumpin palvelujensa ulkopuolelle. Twitter on ilmoittanut kiellon olevan pysyvä.

Facebookin valvonta­lautakunnan päätöstä odottava Trump perusti tiistaina oman verkkokanavan, jossa hän julkaisee muun muassa blogikirjoituksia muistuttavia lausuntoja ja videoita. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

From the Desk of Donald J. Trump (Donald Trumpin työpöydältä) -sivusto sisältää pääasiassa arkistomateriaalia mutta myös uusia kannanottoja.

Verkkosivuston käyttäjät voivat ilmaista kannatuksensa päivityksiin ja jakaa niitä omilla Facebookin ja Twitterin tileillään, mutta vastausmahdollisuutta heillä ei ole. Trumpin avustajien mukaan kyse ei olekaan uudesta sosiaalisen median kanavasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat