Mumbain helteisissä rokotus­jonoissa moni ylistää rokotteiden toimittamista ulkomaille, vaikka Intian epidemia on maailman pahimpia: ”Olemme auttaneet koko maailmaa” - Ulkomaat | HS.fi

Mumbain helteisissä rokotus­jonoissa moni ylistää rokotteiden toimittamista ulkomaille, vaikka Intian epidemia on maailman pahimpia: ”Olemme auttaneet koko maailmaa”

Kaliesh Shah jaksoi jonottaa tyynenä, koska palkintona odotti oma terveys.

Ihmiset jonottivat koronavirusrokotukseen Mumbaissa toissa viikolla.

6.5. 2:00 | Päivitetty 6.5. 7:36

Mumbai

Rokotusjono on satoja metrejä pitkä, eikä siinä ole turvavälejä. Se matelee Cooperin sairaalan alueella Mumbain Juhussa.

Jo aamupäivällä lämpötila on 32 astetta, ja jonon hännillä olevat tuhannet ihmiset joutuvat seisomaan auringossa. ”Sisäkaarteeseen” ehtineet pääsevät puiden varjoon.

Kaliesh Shah on seissyt jonossa kaksi tuntia ja arvelee pääsevänsä loppusuoralle tunnin tai puolentoista kuluttua.

”Meitä on Intiassa paljon, olemme tottuneet jonottamiseen. Jonotat temppeliin, jonotat virastoihin, jonotat liikennevälineisiin. Tämä menee helposti, kun on sentään oma terveys palkintona”, Shah sanoo.

Kaliesh Shah jonotti koronavirusrokotetta Cooperin sairaalalla Mumbaissa tiistaina.

Intia ilmoitti käynnistävänsä koko aikuisväestön rokotukset 1. toukokuuta. Mumbaissa, kuten monessa muussakin paikassa, operaatio alkoi rokotepulan vuoksi vasta vähän myöhemmin.

Teknologia-alalla työskentelevä Shah ei jaksa ärsyyntyä rokotepulasta.

”Intia on maailman suurin rokotteiden valmistaja, mutta me olemme auttaneet koko maailmaa lähettämällä rokotteita myös muihin maihin. Kaikki saadaan kyllä aikanaan rokotettua”, hän uskoo.

Jonotus on hänen mukaansa sujunut hyvin, muutamaa suukopua lukuun ottamatta. Paikalla on myös lukuisia poliiseja, jotka tarvittaessa palauttavat järjestyksen nopeasti ja tehokkaasti pitkillä kepeillään.

Cooperin sairaalan ulkopuolella Mumbaissa oli pitkä rokotusjono tiistaina.

Timanttimyymälässä työskentelevä Himanshu Parekh on seissyt jonossa vasta tunnin. Hän on varautunut odottamaan puoli päivää.

”En saa rokotusta itse vaan jonotan 70- ja 76-vuotiaiden vanhempieni puolesta. He eivät mitenkään pystyisi seisomaan tuntikaupalla kuumuudessa. Soitan heille, kun lähestyn rokotusaluetta.”

Himanshu Parekh jonotti koronarokotukseen iäkkäiden vanhempiensa puolesta Cooperin sairaalalla Mumbaissa tiistaina.

Parekh pitää suuressa arvossa Intian rokotusdiplomatiaa eli intialaisten rokotteiden lähettämistä maailmalle, vaikka koronapandemian toinen aalto yllätti Intian ja maa joutuu nyt anelemaan maailmalta rokotteita ja lääkkeitä oman väestönsä rokottamiseen ja pandemiasta selviämiseen. Apua on tulossa muun muassa Yhdysvalloista, EU:sta ja Venäjältä.

”Tämä on osa elämää ja ihmisyyttä”, Parekh sanoo.

Intia on tähän mennessä rokottanut osittain tai kokonaan 12 prosenttia 1,4 miljardin väestöstään.

Lue myös: HS-analyysi: Maailman suurin rokotevalmistaja anoo nyt apua muualta maailmalta: Miten Intian strategia meni niin pieleen?

Parekh on hieman harmissaan uutisista, jotka koskevat Intian valtavia koronavirustartunta- ja kuolleisuuslukuja.

”Väkilukuun nähden luvut ovat monen muun maan tasolla”, hän sanoo.

Intian terveysviranomaisten tilastojen mukaan Intiassa rikkoutui tiistaina kahden miljoonan koronavirustautiin sairastuneen raja. Tautiin kuolleita on tilastojen mukaan runsaat 220 000.

Todelliset luvut lienevät paljon suurempia. Esimerkistä käy Madhya Pradeshin osavaltion pääkaupunki, parin miljoonan asukkaan Bhopal, jossa viranomaisten tilastojen mukaan 104 ihmistä kuoli koronavirustautiin huhtikuussa. Krematorioiden tilastojen mukaan kuolleita oli 2 557.

Rokotuskeskuksiin saa ohjeiden mukaan tulla vasta saatuaan varausjärjestelmästä rokotusajan.

Bandran alueella Mumbaissa asuva Kadamin perhe lähti kuitenkin kokeilemaan BKC-liikekeskittymän suurelle rokotusasemalle, voisivatko perheen aikuinen poika Aditya ja äiti Jayshree saada piikin käsivarteensa ilman aikaa. Isä Vijay on jo saanut ensimmäisen rokotuksensa.

Aditya (vas.), Jayshree ja Vijay Kadam tulivat BCK Jumbo -rokotuskeskukseen toivoen saavansa rokotuksen ilman ajanvarausta.

Väliaikainen BKC Jumbo -sairaala rakennettiin pandemian ensimmäisen aallon aikana, ja siellä järjestelyt näyttävät toimivan hyvin. Rokotuskeskus muistuttaa hyörinältään muurahaiskekoa, mutta jonot etenevät ripeästi ainakin aamupäivällä. Osa odotusalueesta on katettu auringonpaahteelta suojaavilla muovipeitteillä.

”Ei näytä siltä, että pääsemme sisään ilman aikaa, koska väkeä on paljon”, Aditya Kadam arvelee.

”Saamme kyllä ajan varaamalla myöhemmin, mutta rokotteita on rajallinen määrä.”

Ihmiset jonottivat rokotetta Mumbaissa viime viikolla.

Intia valmistaa kuukaudessa noin 70 miljoonaa rokoteannosta, joista valtio ostaa puolet jakaakseen ne osavaltioilleen.

Jäljelle jäävän osan voivat ostaa osavaltiot ja yksityiset terveysalan yritykset, joskin valmistajien määrittelemin hinnoin. Valtio maksaa Serum Instituten valmistamasta Astra Zenecan rokotteesta noin puolitoista euroa, yksityissairaalat noin kuusi euroa.

Arvostelijoiden mukaan hinnoittelupolitiikka aiheuttaa epätasa-arvoisuutta vähävaraisten ja varakkaiden väillä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat