Von der Leyen: EU valmis keskustelemaan koronarokote­patenteista luopumisesta - Ulkomaat | HS.fi

Von der Leyen: EU valmis keskustelemaan koronarokote­patenteista luopumisesta

Von der Leyenin ilmoitus seuraa Yhdysvaltojen kannanottoa, jonka mukaan patenteista tulisi luopua. Lääkefirmat vastustavat ajatusta.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo olevansa valmis keskusteluun patenttien poistamisesta. Lääkeyritykset ovat vastustaneet ehdotusta.

6.5. 11:16 | Päivitetty 6.5. 23:47

Euroopan unioni on valmis keskustelemaan koronarokotepatenteista luopumisesta, jota Yhdysvallat on ilmoittanut kannattavansa, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Von der Leyenin mukaan EU on valmis keskustelemaan kaikista tehokkaista ja käytännöllisistä ehdotuksista kriisin suhteen. Myös Saksa ilmoitti torstaina olevansa avoin keskustelulle patenttien vapauttamisesta.

Yhdysvallat ilmoitti eilen kannattavansa koronarokotteiden patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön. Maa aikoo käynnistää asiasta neuvottelut Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja kuvailee Yhdysvaltain päätöksen olevan merkittävä hetki koronanvastaisessa taistelussa.

Yhdysvaltain kauppaedustajan Katherine Tain mukaan yritysten immateriaalioikeudet ovat tärkeitä, mutta Yhdysvallat tukee näistä suojauksista luopumista, jotta pandemia saadaan päätökseen. Tain mukaan koronapandemian tapainen täysin poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia.

Tai kuitenkin varoitti, että neuvottelut voivat viedä aikaa WTO:n yksimielisyyteen perustuvan luonteen vuoksi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus suitsutti päätöstä Twitterissä. Tedrosin mukaan kyse on merkittävästä hetkestä koronanvastaisessa taistelussa.

Uusi-Seelanti kertoi niin ikään Yhdysvaltain tuoreen päätöksen olevan tervetullut. Australian pääministeri Scott Morrison puolestaan kuvaili uutisen olevan loistava. Morrisonin mukaan patenteista luopuminen auttaisi Australiaa tuottamaan mrna-rokotteita paikallisesti.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi torstaina olevansa ehdottomasti koronarokotepatenteista luopumisen kannalla. Macronin kommentit poikkeavat Ranskan aiemmasta kannasta. Maa on aiemmin vastustanut immateriaalioikeuksista luopumista.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi niin ikään torstaina maan olevan valmis keskustelemaan patenteista luopumisesta. Myöhemmin torstaina Saksan hallitus kuitenkin tiedotti, että se vastustaa patenttisuojan rikkomista. Hallituksen tiedottaja ilmaisi, että immateriaalioikeudet ovat tärkeitä innovaatioille. ja niitä pitää suojella nyt ja tulevaisuudessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti torstaina Venäjän tukevan patenttisuojan poistamista venäläisiltä koronavirusrokotteilta.

WTO:lta on vaadittu jo kuukausien ajan, että koronarokotteiden immateriaalioikeuksista luovuttaisiin väliaikaisesti niin sanotun TRIPS-poikkeusluvan avulla. Lääkejätit ja näiden yhtiöiden isäntämaat ovat kuitenkin yrittäneet vakuuttaa, etteivät patentit ole suurin este tuotannon kasvattamiselle.

Immateriaalioikeuksista luopumisesta voisi koitua yhtiöiden mukaan hallaa innovaatioille.

”Poikkeuslupa on yksinkertainen, mutta väärä vastaus monimutkaiseen ongelmaan”, Genevessä toimiva kansainvälinen lääkeyhtiöiden etuja ajava ryhmä kertoi ja kuvaili Yhdysvaltain päätöksen olevan pettymys.

Katherine Tai on tavannut viime viikkoina suurten yhdysvaltalaisten rokotevalmistajien johtoa keskustellakseen asiasta. Hän on kokoustanut asian tiimoilta Pfizerin, Modernan ja Johnson & Johnsonin edustajien kanssa.

Rikkaiden valtioiden on kritisoitu haalivan koronarokotteita. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallintoon on kohdistunut kovaa painetta patenteista luopumiseksi. Yhdysvaltain on onnistunut jo taata koronarokotteiden riittävyys omalle väestölleen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat