Ihmisoikeusjärjestöt: Poliisin voimankäyttö oli ylimitoitettua Rio de Janeiron 25 kuolonuhria vaatineessa operaatiossa - Ulkomaat | HS.fi

Ihmisoikeusjärjestöt: Poliisin voimankäyttö oli ylimitoitettua Rio de Janeiron 25 kuolonuhria vaatineessa operaatiossa

Asukkaiden mukaan poliisi tappoi epäiltyjä, jotka olivat valmiita antautumaan. Lisäksi poliisit tunkeutuivat taloihin ilman etsintälupaa.

Huumekaupan vastainen poliisioperaatio Jacarezinhon slummissa Rio de Janeirossa 6. toukokuuta.

6.5. 21:33 | Päivitetty 7.5. 17:37

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) arvosteli perjantaina poliisin voimankäyttöä Rio de Janeiron torstaisessa operaatiossa, jossa kuoli ainakin 25 ihmistä. Poliisioperaatio kohdistui huumekauppiaisiin, joiden epäiltiin houkutelleen alaikäisiä huumebisnekseen, kertoi brasilialainen G1-uutissivusto.

OHCHR vaatii riippumatonta tutkintaa tapahtumista, sillä sen mukaan poliisin voimankäyttö oli ylimitoitettua, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Operaation tapahtumapaikan läheisyydessä asuvien mukaan poliisi tappoi epäiltyjä, jotka olivat valmiita antautumaan. Lisäksi he kertoivat, että poliisit tunkeutuivat taloihin ilman etsintälupaa.

Poliisi on BBC:n mukaan kiistänyt toimineensa väärin ja vetoaa itsepuolustukseen.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee poliisin toimintaa. Amnesty Brasilian toiminnanjohtaja kuvaili tapahtumia BBC:n mukaan ”verilöylyksi”.

Jacarezinhon slummissa tapahtunut poliisioperaatio on eniten kuolonuhreja vuosiin vaatinut operaatio Rio de Janeiron osavaltiossa. Yksi torstaina kuolleista oli poliisi.

Lisäksi ainakin kaksi sivullista loukkaantui, kun matkustajia kuljettanut metrovaunu osui ristituleen, kertoo AFP.

”Torstain operaatio ohitti 19 kuolonuhria vaatineen operaation Complexo do Alemãon slummissa vuonna 2007. Emme odottaneet menettävämme yhtä omistamme tässä tilanteessa”, poliisipäällikkö Ronaldo Oliveira sanoi Reutersille.

Reutersin mukaan osavaltion kaikkien aikojen kuolettavin operaatio vaati 29 kuolonuhria vuonna 2005.

Reutersin mukaan epäillyt yrittivät paeta slummista kattoja pitkin, kun poliisit ajoivat paikalle. BBC:n mukaan paikalla olisi ollut jopa 200 poliisia. Alueella lensi myös helikoptereita, joissa oli kyydissä tarkka-ampujia.

Paikallispoliisin mukaan kuolleen poliisin lisäksi kaksi muuta poliisia haavoittui. Poliisi kertoo, että kuolleiden joukossa on todennäköisesti huumejengin johtohahmoja. Ainakin kymmenen ihmistä pidätettiin tilanteessa.

Jacarezinhon alueella toimii yksi Brasilian isoimmista rikollisjärjestöistä, Comando Vermelho.

G1-uutissivuston mukaan pandemian vuoksi poliisioperaatiot on kielletty faveloissa eli slummeissa ”ehdottomia poikkeustapauksia” lukuun ottamatta.

Aseellista väkivaltaa tilastoivan Fogo Cruzado -sivuston mukaan Rio de Janeiron osavaltiossa on ollut tänä vuonna lähes 2 000 ampumistapausta, joissa on kuollut yhteensä 421 ihmistä. Kuolleista 27 on sivuston mukaan poliiseja. Tuorein tilasto on huhtikuun lopulta.

Vuonna 2020 puolestaan kirjattiin noin 4 500 ampumista, joissa kuoli yhteensä lähes 900 ihmistä. Viime vuonna luku oli kuitenkin suhteellisen pieni verrattuna vuoteen 2019, jolloin ampumisia kirjattiin noin 7 300 ja kuolemia 1 522.

Sivusto on tilastoinut ampumisia vuodesta 2016 lähtien.

Osavaltion sisällä ylivoimaisesti eniten ampumisia, yli tuhat, on tänä vuonna kirjattu Rio de Janeiron kaupunkialueelle. Ampumisista suurin osa, 604 kappaletta, on kirjattu kaupungin pohjoisalueella, jossa myös Jacarezinhon slummi sijaitsee. Eniten kuolemia ja loukkaantumisia on kaupungin itäpuolella.

HS kertoi lokakuussa, että asemyynti Brasiliassa on lähes kolminkertaistunut kahdessa vuodessa presidentti Jair Bolsonaron valtakaudella. Aseiden helpompi saatavuus kuului presidentin vaalilupauksiin. Maassa on myös suuri laittomien aseiden markkina, ja tietyillä köyhillä alueilla rikollisjärjestöt ovat olleet keskeisiä vallankäyttäjiä.

Oikaisu 7.5.2021 kello 17.36: Toisin kuin uutisessa aiemmin virheellisesti kerrottiin, poliisioperaatio ei ollut Rio de Janeiron osavaltion eniten kuolonuhreja koskaan vaatinut operaatio.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat