25-vuotias malilaisnainen synnytti ennätykselliset yhdeksän lasta – Miten se on mahdollista? - Ulkomaat | HS.fi

25-vuotias malilaisnainen synnytti ennätykselliset yhdeksän lasta – Miten se on mahdollista?

”Tuntuisi oudolta, että tällainen ovulaatio olisi tapahtunut ilman lääkitystä”, kommentoi lisääntymislääketieteen emeritaprofessori Aila Tiitinen.

7.5. 18:32

25-vuotias malilainen nainen Halima Cisse synnytti tiistaina viisi tyttöä ja neljä poikaa keisarinleikkauksella Marokossa. Cisse voi hyvin ja vauvat on siirretty keskoskaappeihin alhaisen painon vuoksi.

Marokkolaisen sairaalan lääkärin mukaan vauvojen painot olivat syntyessä 500 gramman ja kilon välillä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Aiemmin yhdeksiköt on syntynyt kahteen perheeseen: Australiassa vuonna 1971 ja Malesiassa vuonna 1999. Näistä yksikään ei kuitenkaan elänyt muutamaa päivää kauempaa.

Cissen tapauksessa ei ole vielä kerrottu, ovatko yhdeksiköt syntyneet luonnollisesti vai oliko Cisse käyttänyt hormoni- tai hedelmöityshoitoja.

”Käytännössä hedelmöittymiseen tarvitaan yhdeksän munarakkulaa, jossa kussakin on yksi munasolu. Toki yksi munasolu voi jakautua ja voi syntyä identtisiä kaksosia, jolloin munasoluja voisi olla vähemmänkin. Tuntuisi oudolta, että tällainen ovulaatio olisi tapahtunut ilman lääkitystä”, arvioi lisääntymislääketieteen emeritaprofessori Aila Tiitinen.

Normaalisti ovulaatiossa munasarjoista irtoaa vain yksi munasolu, mutta on mahdollista, että luonnollisesti niitä irtoaa enemmän. Hormonihoidoilla voidaan auttaa useampien munasolujen kypsyttämisessä, jolloin niitä voi irrota monta.

”Tällaisen raskauden tapahtuminen luonnollisesti on todella epätodennäköistä. Afrikassa hormonihoitoa määrätään, kun nainen lopettaa ehkäisyn käyttämisen ja kun ovulaatioiden uudelleen alkamisessa kestää”, kertoo gynekologi Bill Kalumi BBC:lle.

Hoitaja tarkisti casablancalaisessa sairaalassa, miten yksi yhdeksästä malilaisnaisen keskosvauvasta voi.

Monisikiöiset raskaudet ovat vaarallisia niin vauvoille kuin äidille itselleen.

Normaalisti raskaus kestää 40 viikkoa. Kun sikiöiden määrä kasvaa, raskausviikot vähenevät, koska kohdussa ei ole riittävästi tilaa. Myös paino vaikuttaa: amerikkalaisen Slate-lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sitten, kun sikiöiden yhteispaino saavuttaa 5,5 kilon rajan, synnytys viimeistään käynnistyy.

Suomen monikkoperheet -yhdistyksen mukaan kaksosia odottaessa raskaus kestää yleensä 36 viikkoa, kolmosia 33 viikkoa ja niin edelleen. Cisse synnytti yhdeksän lastaan 30. raskausviikolla.

Mitä aiemmin vauva syntyy, sitä todennäköisempää on, että se kärsii pitkäaikaissairauksista, kuten CP-vammasta. BBC:n mukaan Cissen vastasyntyneet vauvat on siirretty keskoskaappeihin, joissa he ovat seuraavan parin kuukauden ajan.

Lapsettomuushoidoista eli hedelmöitys- ja hormonihoidoista puhuttaessa tulee huomioida toiminnan eettisyys, sillä jokaisen sikiön myötä riskit kasvavat. Lapsettomuuden ympärillä pyörii myös muita ongelmia.

Suomessa terveydenhuollon hoidot ovat halpoja verrattuna monen muun maan hintoihin. Aila Tiitisen mukaan lapsettomuus on ongelma kaikkialla maailmassa, mutta esimerkiksi Afrikassa hoitoihin pääsy on vaikeaa, ellei mahdotonta sen hinnan takia.

Edellinen ennätys synnytyksessä selvinneistä olivat kahdeksikot, jotka syntyivät yhdysvaltalaiselle ”Octomom”-nimelläkin tunnetulle Nadya Sulemanille. Sulemanin kahdeksikko syntyi koeputkihedelmöityksen tuotoksena, kun Sulemanin kohtuun istutettiin kuusi alkiota. Lapset täyttivät tänä vuonna 12 vuotta.

Yhdysvalloissa maksimäärä istutetuille alkoille on kolme.

Suomessa lapsettomuushoidot ovat kehittyneet, ja nykyään koeputkihedelmöityksessä kohtuun istutetaan vain yksi hedelmöittynyt munasolu.

Suomessa on syntynyt kerralla enimmillään viisi vauvaa, viimeksi vuonna 1977. Nelosia on syntynyt 2000-luvun aikana kahdet. Kolmosia syntyy vuosittain viidestä kymmeneen ja kaksosia jopa yli 600. Vain noin 1,4 prosentissa kaikista synnytyksistä syntyy useampi kuin yksi vauva.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat