Itsenäisyyttä kannattavat puolueet saivat enemmistön Skotlannin parlamenttivaaleissa, SNP jäi vain yhden paikan päähän enemmistöstä - Ulkomaat | HS.fi

Itsenäisyyttä kannattavat puolueet saivat enemmistön Skotlannin parlamenttivaaleissa, SNP jäi vain yhden paikan päähän enemmistöstä

Itsenäisyyttä puoltavat SNP ja vihreät ovat saaneet enemmistön Skotlannin parlamenttiin. Vaalit voittanut SNP jäi vain paikan päähän enemmistöstä.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon oli jo ennen virallista tulosta varma itsenäisyyttä puoltavien puolueiden voitosta.

8.5. 14:51 | Päivitetty 8.5. 23:25

Skotlannissa itsenäisyyttä kannattavat puolueet ovat saaneet paikkaenemmistön paikallisparlamenttiin. Skotlannin itsenäisyyttä puoltavat SNP ja vihreät ovat saaneet kaikkiaan 74 paikkaa. Parlamentissa on yhteensä 129 paikkaa.

Itsenäisyyttä ajava kansallispuolue SNP nousi odotetusti Skotlannin suurimmaksi puolueeksi. SNP ei kuitenkaan saanut toivomaansa paikkaenemmistöä. Puolue sai 64 paikkaa jääden vain yhden paikan päähän enemmistöstä.

Konservatiivit saivat Skotlannin paikallisparlamenttiin 31 paikkaa, työväenpuolue 22, vihreät 8 ja liberaalidemokraatit 4.

SNP:n puheenjohtaja Nicola Sturgeon sanoi lauantai-iltana, että itsenäisyyttä kannattavien enemmistön saamisesta ”ei ole epäilystä”, vaikka SNP puolueena ei saisikaan paikkaenemmistöä.

Sturgeon viittasi lauantaina myös mahdolliseen kansanäänestykseen itsenäistymisestä sanomalla, että jokainen englantilainen poliitikko, joka yrittää estää kansanäänestyksen haastaa riitaa Skotlannin kanssa. Hän myös painotti, että kansanäänestyksen ajankohta on yksin Skotlannin parlamentin päätettävissä.

”Jos pääministeri Boris Johnsonilla on yhtään kunnioitusta Skotlannin demokratiaa kohtaan, hän sallii kansanäänestyksen itsenäisyydestä”, Sturgeon sanoo.

Lue lisää Skotlannin vaalituloksen vaikutuksista: Skotlannin itsenäistymiskysymys pysyy piikkinä Boris Johnsonin lihassa, kun voittoisa Nicola Sturgeon vaatii uutta kansanäänestystä.

Puolueen voitto antaa pääministeri Nicola Sturgeonille entistä vahvemman syyn järjestää maan itsenäistymisestä uusi kansanäänestys. Viimeksi skotit hylkäsivät itsenäistymisen kansanäänestyksessä vuonna 2014. Tuolloin 55 prosenttia oli kielteisellä kannalla. Viimeaikaisten kyselyiden perusteella vastustajat olisivat jälleen enemmistössä, jos kansanäänestys järjestettäisiin heti.

Jos uusi kansanäänestys järjestettäisiin ja tulos puoltaisi itsenäistymistä, voisi edessä olla jopa Yhdistyneen kuningaskunnan hajoaminen.

Britanniassa käytiin torstaina useita vaaleja. Pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue on suoriutunut vahvasti ja jopa vei perinteisesti työväenpuolueelle kuuluneen paikan täytevaalissa. Suurin kiinnostus kohdistuu kuitenkin Skotlantiin, jossa alueparlamenttivaaleissa mitataan myös kansan suosiota SNP:n suunnitelmalle uudesta itsenäisyyskansanäänestyksestä.

SNP:n johtoon kuuluva John Swinney kertoi lauantaiaamuna BBC:n Radio 4 -kanavalle, että SNP:stä tulee Skotlannin parlamentin suurin puolue, mutta ehdottoman enemmistön saaminen on aina ollut puolueelle ”erittäin, erittäin vaikea vuori kiivettäväksi”.

Swinney kuitenkin sanoi uskovansa, että skottiparlamenttiin syntyy enemmistö ihmisistä, jotka ovat sitoutuneet itsenäisyyskansanäänestykseen. SNP:n lisäksi myös Skotlannin vihreät kannattavat uutta äänestystä.

Pääministeri Johnson sanoi Daily Telegraphin haastattelussa, että hän ei nykytilanteessa sallisi kansanäänestystä, vaikka SNP saisikin enemmistön paikoista. Pääministerin mukaan kansanäänestyksen järjestämiselle ei ole tällä hetkellä perusteita, ja hänestä se olisi vastuutonta.

Sturgeon on painottanut, että hän järjestää vain laillisen kansanäänestyksen, joka pidettäisiin tulevalla parlamenttikaudella koronaviruspandemiakriisin päätyttyä. SNP haluaa myös liittää itsenäisen Skotlannin Euroopan unioniin. Skotit äänestivät EU:ssa pysymisen puolesta vuoden 2016 kansanäänestyksessä.

Oikaisu 8.5. kello 22.27: John Swinneyn nimi oli aiemmin artikkelissa virheellisesti John Sweeney. Oikaisu 8.5. kello 22.47. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Nicola Sturgeon haluaa pitää kansanäänestyksen vuoteen 2024 mennessä. Sturgeon on puhunut vuodesta 2023. Sturgeon on myös sanonut, että kansanäänestys järjestettäisiin tulevalla parlamenttikaudella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat