Afganistanissa ainakin 68 ihmistä on kuollut koulun lähellä tapahtuneessa räjähdyksessä, suurin osa on tyttöoppilaita - Ulkomaat | HS.fi

Afganistanissa ainakin 68 ihmistä on kuollut koulun lähellä tapahtuneessa räjähdyksessä, suurin osa on tyttöoppilaita

Suurin osa uhreista on teini-ikäisiä naispuolisia oppilaita, jotka olivat juuri olleet lähtemässä koulusta.

8.5. 17:46 | Päivitetty 9.5. 17:16

Afganistanissa koulun lähellä tapahtuneessa räjähdyksessä on kuollut ainakin 68 ihmistä, loukkaantuneita on 165. Räjähdys tapahtui maan pääkaupungissa Kabulissa.

Autopommi räjähti koulun ulkopuolella, ja kun oppilaat pakenivat ulos, räjähti kaksi pommia lisää. Suurin osa uhreista on tyttöoppilaita.

Räjähdystä paennut silminnäkijä kertoi uutistoimisto AFP:lle, että suurin osa uhreista on teini-ikäisiä naispuolisia oppilaita, jotka olivat juuri olleet lähtemässä koulusta. AFP:n mukaan kyseessä on tyttökoulu. Uutistoimisto Reutersin mukaan koulussa opiskelee sekä tyttöjä että poikia omilla vuoroillaan.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että paikalliset lääkärit ovat vaikeuksissa satojen haavoittuneiden hoitamissa. Viranomaiset taas yrittävät tunnistaa uhreja.

Silminnäkijä kertoo Reutersille, että lähes kaikki uhrit olivat tyttöoppilaita lähdössä kotiin koulupäivän päätyttyä.

Miehet kantavat lauantaisen pommi-iskun uhrin arkkua Kabulissa, Afganistanissa.

Sisäministeriön edustaja nimitti uutistoimisto AFP:lle räjähdystä terrori-iskuksi. Ministeriön edustajan mukaan räjähdyksessä vammoja saaneita on evakuoitu räjähdyspaikan läheisyydestä sairaaloihin.

Mikään taho ei toistaiseksi ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Afganistanin presidentti Ashraf Ghan on syyttänyt iskusta Taleban-liikettä, joka on kieltänyt osallisuutensa.

Räjähdys tapahtui Kabulin länsiosassa alueen asukkaiden ollessa tekemässä ostoksia ensi viikolla vietettävän id al-fitrin alla. Id al-fitr on muslimien tärkein juhla, jota vietetään pyhän kuukauden ramadanin päätteeksi.

Dasht-e-Barchin alueella asuu enimmäkseen shiia-uskoista hazara-vähemmistöä. Alueelle on usein kohdistunut sunniterroristien hyökkäyksiä.

Viime vuoden toukokuussa 25 ihmistä kuoli, kun asemiehet tunkeutuivat Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustaman sairaalan synnytysosastolle. Lokakuussa 18 ihmistä kuoli paikalliseen koululaitokseen kohdistuneessa pommi-iskussa.

Taleban solmi Yhdysvaltojen kanssa tulitaukosopimuksen viime vuoden helmikuussa, jonka jälkeen ryhmä on kieltänyt tehneensä iskuja Kabulissa. Verisiä yhteenottoja ja pommi-iskuja on kuitenkin tapahtunut toistuvasti maaseudulla eri puolilla maata.

Yhdysvallat on vetämässä joukkojaan Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä. Monet Afganistanissa pelkäävät talebanien aloittavan uudelleen terrorihallintonsa, kun amerikkalaisjoukot liittolaisineen ovat poistuneet maasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat