Malediiveilla pidätetty kolme ihmistä ilmastotaistelusta tunnetun ex-presidentin murhayrityksen jälkeen - Ulkomaat | HS.fi

Malediiveilla pidätetty kolme ihmistä ilmastotaistelusta tunnetun ex-presidentin murhayrityksen jälkeen

Parlamentin puhemiehenä nykyisin toimiva Mohamed Nasheed yritettiin tappaa moottoripyörään asennetulla pommilla. Poliisi epäilee iskusta ”uskonnollisia ekstremistejä”.

Malediivilaissotilaita pääkaupungissa Maléssa sunnuntaina.

9.5. 13:50

Malediiveilla on pidätetty kolmas mies, jota epäillään maan entisen presidentin Mohamed Nasheedin torstaisesta murhayrityksestä, uutistoimisto AFP kertoo. Lauantaina poliisi pidätti kaksi muuta miestä, joita luonnehditaan ”uskonnollisiksi ekstremisteiksi”.

Nasheed yritettiin tappaa moottoripyörään asennetulla pommilla, joka räjäytettiin, kun hän oli kävelemässä autolleen pääkaupungissa Maléssa. Myös kolme muuta ihmistä loukkaantui räjähdyksessä.

Nasheed on tehohoidossa sairaalassa. Kirurgit irrottivat kuudentoista tunnin leikkauksessa hänen kehostaan pomminsirpaleita, joista yksi oli osunut lähelle hänen sydäntään.

53-vuotias Nasheed toimii nykyään maansa parlamentin puhemiehenä. Hän oli presidentti vuosina 2008–2012, mutta joutui eroamaan tehtävästään myrskyisissä merkeissä. Nasheedin mukaan sotilaat ajoivat hänet vallasta aseilla uhaten, kun taas poliittisten vastustajien mielestä mitään vallankaappausta ei tapahtunut.

Mohamed Nasheed kuvattiin Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa marraskuussa 2018, kun hän valmistautui palaamaan Malediiveille runsaan kahden vuoden maanpaosta.

Entinen mielipidevanki Nasheed oli ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti saarivaltiossaan. Hän on niittänyt kansainvälistä mainetta ilmastonmuutoksen vastaisella kampanjoinnillaan. Vuonna 2009 hän järjesti maailman ensimmäisen vedenalaisen hallituskokouksen, johon osallistuttiin sukellusvarusteissa.

Intian valtameressä sijaitseva noin puolen miljoonan asukkaan Malediivit koostuu noin 1 200 saaresta, joista asuttuja on noin kaksisataa. Ilmastonmuutos ja merenpinnan nousu uhkaavat tehdä suuresta osasta saaria asuinkelvottomia. Malediivien korkein kohta on noin 2,4 metriä merenpinnasta.

Malediivien pääuskonto on islam. Vuonna 2019 poliisi pidätti miehen, jonka epäiltiin värvänneen kymmeniä maanmiehiään äärijärjestö Isisin riveihin Syyrian sotaan. AFP:n mukaan samaa miestä syytettiin kotitekoisen pommin räjäyttämisestä pääkaupungissa Maléssa vuonna 2007. Iskussa loukkaantui kaksitoista kiinalaisturistia.

Malediivien presidentti Mohamed Nasheed oli presidentti Tarja Halosen vieraana vuonna 2010.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat