Lampedusan saarelle Italiaan rantautui toistatuhatta ihmistä viikonloppuna - Ulkomaat | HS.fi

Lampedusan saarelle Italiaan rantautui toistatuhatta ihmistä viikonloppuna

Joukkorantautuminen kirvoitti tulisia kommentteja Italian oikeistopopulistijohtaja Matteo Salvinilta.

Pelastusalus toi mereltä pelastettuja ihmisiä rantaan Lampedusalla sunnuntaina.

10.5. 11:34

Italian Lampedusan saarelle saapui lauantaina ja sunnuntaina meriteitse kaikkiaan yli 1 400 ihmistä, kertoo italialaismedia. Lauantai-illasta lähtien ja sunnuntai-iltaan mennessä saarelle saapui kaikkiaan 15 venettä, joista yhdessä ihmisiä oli liki 400.

Maahan saapuneet edustavat useita kansallisuuksia. Merihädässä olevien pelastustöitä tukeva hyväntekeväisyysjärjestö Alarm Phonen mukaan Italian naapurimaa Maltan aluevesillä on lisäksi viisi venettä, joissa on kyydissä yli 400 ihmistä.

”Tilanne aluksissa on kriittinen, pelastusta tarvitaan nyt”, järjestö sanoi.

Joukkorantautuminen kirvoitti tulisia kommentteja Italian oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtajalta Matteo Salvinilta.

”Kun miljoonia italialaisia on vaikeuksissa, emme voi ajatella tuhansia laittomia maahanmuuttajia”, Salvini sanoi.

Salvini vaati tapaamista pääministeri Mario Draghin kanssa asian tiimoilta.

Salvini on joutumassa oikeuteen Sisiliassa siirtolaisten rantautumisen estämisestä sisäministerinä elokuussa 2019.

Italia on yksi keskeisistä saapumisväylistä Eurooppaan Afrikasta pyrkiville siirtolaisille ja turvapaikanhakijoille. Kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n arvion mukaan Italiaan on saapunut epävirallisia reittejä meriteitse yli puoli miljoonaa ihmistä vuodesta 2015 lähtien.

Reitti Italiaan on myös yksi vaarallisimmista luvattomasti maahan saapuville. Pohjois-Afrikan ja Sisilian välisellä merialueella on saanut kuluvana vuonna surmansa yli 350 ihmistä huhtikuun loppuun mennessä. Samana aikana perille Italiaan saapui yli 8 600 ihmistä.

Merialueella toimii useita kansalaisjärjestöjen pelastusaluksia. Järjestöt ovat syyttäneet alueen viranomaisia siirtolaisten laiminlyönnistä ja hukkumiskuolemien sallimisesta. Järjestöjä on puolestaan syytetty vehkeilystä Libyan ihmissalakuljettajien kanssa, minkä ne ovat jyrkästi kiistäneet.

Kansalaisjärjestöjen pelastusalusten toimintaa ovat haitanneet viranomaispäätökset, joilla aluksia on jumiutettu satamiin turvallisuusongelmiin vetoamalla. Järjestöjen mukaan kyse on todellisuudessa pelastustoiminnan estämisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat