Väkivalta leimahti jälleen Jerusalemissa – Gazasta ammuttiin 150 rakettia, Israel kosti ilmaiskuilla - Ulkomaat | HS.fi

Väkivalta leimahti jälleen Jerusalemissa – Gazasta ammuttiin 150 rakettia, Israel kosti ilmaiskuilla

Gazalaisviranomaisten mukaan Israelin kostoiskuissa kuoli 20, joista yhdeksän lapsia. Väkivaltaisuuksissa satoja loukkaantuneita.

10.5. 16:37 | Päivitetty 11.5. 7:42

Israelissa palestiinalaiset ja Israelin turvallisuusjoukot ottivat jälleen maanantaina yhteen Jerusalemissa lähellä al-Aqsan moskeijaa. Palestiinalaisten Punaisen puolikuun mukaan yli 300 ihmistä loukkaantui. Loukkaantuneista parillasadalla oli sairaalahoitoa vaativia vammoja ja viiden tila oli kriittinen.

Israelin turvallisuusjoukot käyttivät väkijoukkoa vastaan kumiluoteja, tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua. Väkijoukko heitteli kiviä ja pulloja.

Myöhemmin maanantaina Gazan palestiinalaisalueelta ammuttiin Israelin mukaan 150 rakettia kohti Jerusalemia. Rakettihyökkäyksessä kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen, mutta Israelin parlamenttirakennus evakuoitiin sireenien soidessa. Israelin Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä tuhosi valtaosan gazalaisten laukaisemista kotitekoisista raketeista.

Israelin Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä tuhosi Gazan kaistalta ammuttuja raketteja maanantaina.

Kostoksi Israelin armeija sanoi tulittaneensa ”Hamasin sotilasasemia” Gazassa sekä sulkeneensa Erezin rajanylityspaikan Gazan ja Israelin välillä. Israel teki uutistoimistojen mukaan ilmaiskuja Gazaan.

Gazan palestiinalaisaluetta hallitsevan Hamasin mukaan ainakin 20 ihmistä, mukaan lukien yksi Hamasin komentajista, on kuollut maanantaina. Gazalaisviranomaisten mukaan yhdeksän kuolleista on lapsia. Lisäksi loukkaantuneita on 65.

Jerusalemissa on ollut jatkuvia väkivaltaisuuksia viime päivinä. Kaupungissa on osoitettu mieltä Israeliin liitetyn Itä-Jerusalemin alueella sijaitsevan Sheikh Jarrahin palestiinalaisperheiden häätöä vastaan.

Sheikh Jarrahin kaupunginosassa on vajaat kolmekymmentä palestiinalaistaloa, joiden asukkaat uhataan häätää. Israelin oikeuslaitos on määrännyt palestiinalaiset muuttamaan pois sillä perusteella, että ennen vuoden 1948 sotaa alue on kuulunut juutalaisille.

Veri sekoittui veteen Gazan kadulla maanantaina paikalla, missä palestiinalaisia kuoli.

Sheikh Jarrahissa asuvat palestiinalaisperheet on asutettu kaupunginosaan vuonna 1956 YK:n palestiinalaispakolaisista vastaavan UNRWA-järjestön ja Jordanian päätöksellä. Jordania hallinnoi tuolloin Itä-Jerusalemia.

Häätöuhan alla olevat ihmiset ovat tähän saakka onnistuneet viivyttämään häätöjä valituksilla eri oikeusasteisiin, mutta nyt valitusmahdollisuudet on lähes täysin käytetty.

Oikeudessa oli määrä maanantaina järjestää asiaan liittyvä kuuleminen, mutta sitä siirrettiin 30 päivällä.

Israelissa vietettiin maanantaina Jerusalemin päivää, ja juutalaisnationalistien oli tarkoitus marssia kaupungin vanhan osan läpi. Järjestäjät kuitenkin ilmoittivat peruneensa marssin. Ilmoitus perumisesta tuli sen jälkeen, kun poliisi oli pakottanut marssijat muuttamaan marssireittiä.

Jerusalemin päivää vietetään sen muistoksi, että Israel valtasi Itä-Jerusalemin kuuden päivän sodassa vuonna 1967.

Israelin kovaotteiset toimet mielenilmausten tukahduttamisessa on tuomittu laajalti niin arabimaissa kuin länsimaissakin. Myös ne kuusi arabimaata, joilla on diplomaattisuhteet Israelin kanssa, ovat arvostelleet sitä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi kuitenkin pitävänsä toimia oikeutettuina.

”Pidämme yllä kaikkien uskontokuntien oikeutta harjoittaa uskontoaan. Aika ajoin se vaatii sellaista vakaata päättäväisyyttä, jota Israelin poliisi ja turvallisuusjoukot parhaillaan osoittavat.”

Netanjahu myös sanoi, että Hamas ”ylitti rajan” raketti-iskuillaan, ja että Israel vastaa voimalla sellaisia kohtaan, jotka hyökkäävät Israelia vastaan.

Yhdysvallat tuomitsi myöhään maanantaina Hamasin raketti-iskut.

Palestiinalaisia ja israelilaispoliiseja vastakkain Jerusalemissa maanantaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat