Kovan linjan konservatiivi Liz Cheney nousi Trumpia vastaan, ja nyt nähdään, miten lujasti republikaanit ovat entisen presidentin otteessa - Ulkomaat | HS.fi

Kovan linjan konservatiivi Liz Cheney nousi Trumpia vastaan, ja nyt nähdään, miten lujasti republikaanit ovat entisen presidentin otteessa

Donald Trumpin valheet varastetuista vaaleista ovat johtaneet muun muassa uudelleenlaskentaan, jossa etsitään äänestyslipuista bambun jäämiä.

Kongressiedustaja Liz Cheney on joutunut republikaanipuolueessa vaikeuksiin vastustettuaan Donald Trumpia.

12.5. 2:00 | Päivitetty 12.5. 6:15

Washington

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump otti viime viikolla kantaa.

Liz Cheney on sotaa lietsova hölmö, jolla ei ole mitään asiaa republikaanipuolueen johtoon”, Trumpin sähköpostitse lähettämässä lausunnossa luki.

Cheney on republikaanien kongressiedustaja Wyomingista ja kuulua republikaanisukua. Hänen isänsä on entinen varapresidentti Dick Cheney.

Cheney on kongressin edustajainhuoneen arvojärjestyksessä kolmanneksi tärkein republikaani. Se kertoo siitä, että hän on nauttinut arvostuksesta puolueen sisällä.

Nyt arvostus näyttää kadonneen. Republikaanien odotetaan keskiviikkona äänestävän Cheneyn pitämisestä puoluejohdossa. Äänestys on jo kevään toinen. Tällä kertaa Cheneyn uskotaan menettävän paikkansa.

Yhdysvaltain presidentinvaalien ja viimeistään tammikuisen kongressin valtauksen jälkeen moni odotti, että republikaanipuolue tekisi vihdoin pesäeron Trumpiin.

Trump hävisi vaalit, Trump saa mennä, ajattelu kulki.

”Puolue pärjäsi [vaaleissa] Trumpia paremmin, joten puolueen johto voi ajatella, ettei Trumpille ole enää käyttöä”, journalisti ja Columbian yliopiston professori Nicholas Lemann sanoi HS:n haastattelussa joulukuussa.

Lue lisää: Trump lähtee Valkoisesta talosta rytinällä mutta aikataulun mukaan, sanoo amerikkalaisprofessori – sen jälkeen todellinen valtataistelu vasta alkaa

Puoli vuotta myöhemmin näyttää tapahtuneen päinvastoin. Trump on päättänyt, ettei kaikille ole enää puoluejohdossa käyttöä ja puolue seuraa häntä.

Cheney on kovan linjan konservatiivi. Hänen tilalleen todennäköisesti nouseva kongressiedustaja Elise Stefanik New Yorkista on äänestänyt kongressissa Cheneytä maltillisemmin.

Trump ja edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthy ovat silti ilmoittaneet tukevansa Stefanikia puolueen johtoon Cheneyn paikalle.

Stefanik puolusti Trumpia kiihkeästi jo tämän ensimmäisen virkasyytteen aikaan vuonna 2019. Stefanik on myös levittänyt valheellisia väitteitä siitä, että viime syksyn vaalitulosta olisi peukaloitu.

Cheneyn virhe on Trumpin vastustaminen. Hänen mielestään republikaanien pitäisi hylätä Trump ja valheet vaalituloksen väärentämisestä.

Cheney on kertonut mielipiteensä toistuvasti ja näkyvästi. Viime viikolla The Washington Post -sanomalehti julkaisi kirjoituksen, jossa Cheney kirjoitti puolueen olevan historiallisen valinnan edessä.

”Vaikka Trumpin lausuntojen ohittaminen tai omaksuminen voi näyttää houkuttelevalta varainkeruun vuoksi tai poliittisista syistä, se vahingoittaa pitkällä tähtäimellä syvästi puoluetta ja maata”, Cheney kirjoitti.

Hän kutsui oikeusvaltion kunnioittamista konservatiivisen ajattelun perustaksi ja lisäsi, että siihen kuuluu oikeuslaitoksen vahvistaman vaalituloksen hyväksyminen.

Monessa yhdysvaltalaismediassa Cheney on noussut viime viikkoina demokratian marttyyrin asemaan. Tämä on herättänyt myös kitkeriä kommentteja.

New York Times -lehden kolumnisti Maureen Dowd muistutti sunnuntaina, että Cheneyn isä ajoi varapresidenttinä Yhdysvallat valheellisin perustein Irakin sotaan. Tytär-Cheney on seurannut ulkopolitiikassa isänsä kovaa linjaa ja muun muassa puolustanut tiedustelupalvelu CIA:n kidutusohjelmaa Irakissa.

Mielipidekyselyjen mukaan vajaa kolmannes yhdysvaltalaisista ja selvä enemmistö republikaanien äänestäjistä uskoo, etteivät marraskuun vaalit olleet rehelliset.

Vaalivilpistä ei ole näyttöä. Trumpin oma hallinto totesi vaalit historian turvallisimmiksi. Oikeusistuimet hylkäsivät yli 60 oikeusjuttua vaalivilpistä.

Vaalit voittanut demokraatti Joe Biden on asunut Valkoisessa talossa pian neljä kuukautta, mutta vaalien jälkipyykki ei ole ohi.

Arizonan osavaltiossa on parhaillaan käynnissä republikaanien vaatima äänten uudelleenlaskenta. Se on ulkoistettu Cyber Ninjas -yhtiölle, jonka toimitusjohtaja on levittänyt salaliittoteorioita vaaleista.

Paikallisen televisiokanavan haastatteleman virkailijan mukaan uudelleenlaskennassa on muun muassa etsitty äänestyslipuista bambun jäämiä. Ne todistaisivat virkailijan mukaan siitä, että Arizonaan olisi salakuljetettu väärennettyjä ääniä Aasiasta.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on ilmaissut huolensa uudelleenlaskennasta ja sanonut sen mahdollisesti rikkovan liittovaltion lakeja.

Arizonan osavaltiossa laskettiin uudelleen ääniä 5. toukokuuta 2021.

Cheney haluaisi puolueensa irtisanoutuvan tästä kaikesta, mutta sen sijaan puolue kääntää selkänsä hänelle.

Trumpin valta puolueessa perustuu äänestäjien pelkoon ja kiihkeisiin paikallisosastoihin, jotka ovat usein äärimmäisempiä kuin puolueen poliitikot Washingtonissa.

Trump, puolueaktiivit ja puolueen kannattajat voivat esivaaleissa pyrkiä syrjäyttämään ne poliitikot, jotka asettuvat Trumpia vastaan. Varsinaisissa vaaleissa Trumpin tuki voi olla myös taakka, mutta ilman esivaalivoittoa niihin ei pääse ehdolle.

Trumpin kerrotaan jo etsivän sopivaa ehdokasta, joka voisi päihittää Cheneyn puolueen esivaaleissa.

Cheney on siis pannut peliin sekä paikkansa puoluejohdossa että koko uransa politiikassa. Republikaanipuolueessa harva on valmis samaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat