Uusi kirje varoittaa ”sisällissodan” uhasta Ranskassa, nimettömien sotilaiden viesti kuohuttaa maata - Ulkomaat | HS.fi

Uusi kirje varoittaa ”sisällissodan” uhasta Ranskassa, nimettömien sotilaiden viesti kuohuttaa maata

Kirjeen on allekirjoittanut joukko nimettöminä pysytteleviä aktiivisotilaita, jotka sanovat kuuluvansa armeijan nuorempaan sukupolveen. Netissä julkaistun kirjeen on allekirjoittanut myös yli 160 000 yleisön edustajaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui armeijan komentaja François Lecointren kanssa toisen maailmansodan päättymistä juhlistavassa tilaisuudessa Pariisissa 8. toukokuuta.

10.5. 21:49 | Päivitetty 10.5. 21:51

Ranskan hallituksessa raivostuttiin maanantaina, kun ryhmä ranskalaisia sotilaita julkaisi avoimen kirjeen, jossa varoitettiin ”sisällissodan” uhasta ”islamismin myötäilyn” tuloksena.

Samankaltainen viesti julkaistiin muutama viikko sitten oikeistolaisen Valeurs Actuelles -lehden nettisivulla. Uusi kirje julkaistiin jälleen samalla sivulla myöhään sunnuntaina. Sen kirjoittajat ovat ilmeisesti nuorempia aktiivisotilaita.

Presidentti Emmanuel Macronia lähellä oleva sisäministeri Gérald Darmanin tuomitsi toisen kirjeen ”karkeaksi manööveriksi” ja syytti kirjeen nimettömiä laatijoita pelkureiksi.

”Mielestäni armeijassa olevien ei tulisi tehdä tällaisia asioita piilotellen. Nämä allekirjoittajat ovat anonyymejä. Onko se rohkeutta?” Darmanin sanoi BFM-kanavalle.

Äärioikeistojohtaja Marine Le Pen, joka on Macronin päähaastaja ensi vuoden presidentinvaaleissa, taas toivotti kirjeen viestin tervetulleeksi. Hän vahvisti kirjeen sanoman eli sisällissodan kuplimisen pinnan alla Ranskassa.

”Tai ainakin se on riski. Sisällissodan riski on aina olemassa”, Le Pen sanoi vieraillessaan läntisessä Ranskassa. ”Selvästi kirje ei ole kutsu kapinaan. Muuten en tukisi sitä.”

Jotkut syyttivät Le Peniä myös edellisestä kirjeestä, jonka oli allekirjoittanut ainakin parikymmentä entistä kenraalia sekä suuri joukko ylempiä upseereita ja muita sotilaita.

Marine Le Pen.

Uuden kirjeen kirjoittajat kuvailevat itseään aktiivisotilaiksi, jotka kuuluvat armeijan nuorempaan sukupolveen eli niin kutsuttuun ”tulen sukupolveen”, joka on palvellut sodissa.

”He ovat uhranneet elämänsä tuhotakseen islamismin, jolle te olette tehneet myönnytyksiä meidän maassamme”, kirjeessä sanotaan.

Kirjoittajat väittävät myös palvelleensa Sentinellen turvallisuusoperaatiossa Ranskassa, joka käynnistettiin vuonna 2015 useiden jihadististen hyökkäysten jälkeen.

Kirjoittajien mukaan joillekin uskonnollisille yhteisöille Ranska on vain ”sarkasmin, halveksunnan tai jopa vihan kohde”.

”Jos sisällissota syttyy, armeija pitää järjestyksen omassa maassaan. Sisällissota kuplii Ranskassa, ja te tiedätte sen varsin hyvin”, kirjeessä sanotaan.

Toisin kuin edellisen kirjeen kohdalla, uuden kirjeen yleisökin voi käydä allekirjoittamassa. Valeurs Actuellesin mukaan maanantai-iltapäivään mennessä kirje oli saanut yli 160 000 allekirjoitusta.

Ranskan armeijasta todettiin uutistoimisto AFP:lle, että kirjeestä tulee seuraamuksia.

Sotilaita tullaan muistuttamaan ”palveluksen kunnioittamisesta”, lähde kertoo. Nimettömänä pysytellyt lähde lisää, että laki velvoittaa aktiivipalveluksessa olevia sotilaita pysymään poliittisesti puolueettomina.

”Jokaisella saa olla henkilökohtaisia vakaumuksia, mutta armeija on poliittisesti sitoutumaton ja se on absoluuttisen uskollinen valitulle presidentille. Jos se tuntuu pahalta, armeijan voi jättää puhtaalla omallatunnolla”, lähde sanoo AFP:lle.

Edellisen kirjeen jälkeen pääministeri Jean Castex kutsui armeijaväen poliittista väliintuloa ”aloitteeksi kaikkia tasavaltalaisia arvojamme vastaan”.

Ranskan armeijan komentaja François Lecointre sanoi, että edellisen kirjeen allekirjoittaneet saavat rangaistuksen, joka voi ulottua pakkoeläkkeestä kurinpitomenettelyyn.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat