Useita kuollut koulu­ampumisessa Venäjän Kazanissa, parikymmentä haavoittunut - Ulkomaat | HS.fi

Useita kuollut koulu­ampumisessa Venäjän Kazanissa, parikymmentä haavoittunut

Tatarstanin viranomaisten mukaan hyökkäyksessä kuoli seitsemän oppilasta, yksi opettaja ja yksi muuhun henkilökuntaan kuuluva aikuinen.

11.5. 10:43 | Päivitetty 11.5. 18:36

Helsinki/Moskova

Useita ihmisiä kuoli kouluampumisessa Venäjään kuuluvan Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa tiistaina.

Tatarstanin viranomaisten mukaan uhreja oli yhteensä yhdeksän. Heistä seitsemän oli koululaisia, yksi opettaja ja yksi muuhun henkilökuntaan kuuluva aikuinen.

Lisäksi parikymmentä oppilasta ja henkilökunnan jäsentä sai vammoja. Heistä osalla oli ampumahaavoja, osalla luunmurtumia.

Presidentti Sauli Niinistö esitti tiistaina iltapäivällä surunvalittelunsa tapahtuneesta.

Viranomaiset ottivat kiinni ampujan, jonka on kerrottu olevan 19-vuotias koulun entinen oppilas. Myöhemmin televisio esitti kuvaa hänen kuulustelustaan.

”Terroristi on pidätetty. Hän on 19-vuotias ja hänellä oli luvallinen ase”, Tatarstanin johtaja Rustam Minnihanov kertoi.

Mediatietojen mukaan ase oli itselataava rihlaton haulikko.

Minnihanovin mukaan kaikki seitsemän kuollutta oppilasta olivat kahdeksannella luokalla eli he olivat 14–15-vuotiaita. Heistä neljä oli poikia ja kolme tyttöjä.

Hyökkäyksen kohteena ollut Kazanin koulu numero 175 on nelikerroksinen rakennus. Uutistoimisto Ria Novostin välittämällä videolla näkyi, kun kaksi oppilasta hyppäsi kolmannen kerroksen ikkunasta.

”Kuulimme räjähdyksiä toisen tunnin alussa. Kaikki opettajat lukitsivat lapset luokkiin. Ampuminen tapahtui kolmannessa kerroksessa”, paikallisen Tatar Inform -viestimen haastattelema opettaja kertoi.

Uutissivusto Mediazonan haastattelema kahdeksasluokkalainen Sergei kertoi rehtorin määränneen keskusradiolla kaikki luokkiin ja ovet lukkoon.

”Pääsimme ulos 10–15 minuutin jälkeen. Emme ikkunasta, kuten olisin halunnut, sillä opettaja sulki heti ikkunat ja sanoi tyyliin ei. Sitten kytät koputti ovelle ja sanoivat ’avatkaa, me täällä’. Me sitten avattiin”, Sergei kertoi.

Venäläinen NTV-kanava julkaisi videota koulun sisätiloista.

Venäjällä on viime vuosina ollut useita kouluampumisia. Ensimmäisenä varsinaisena kouluampumisensa pidetään helmikuussa 2014 tehtyä hyökkäystä kouluun. Siinä kuoli yksi opettaja ja yksi poliisi.

Kouluampumisiin ei Venäjällä lasketa Beslanissa kouluun syyskuussa 2004 tehtyä terrori-iskua, jossa terroristit ottivat koulunaloittamis­päivänä yli tuhat panttivankia. Tapahtumien kulusta on edelleen erimielisyyttä, mutta lopulta satoja panttivankeja kuoli.

Venäjällä vakavimpana tapauksena pidetään lokakuussa 2018 Kertšissä tapahtunutta kouluammuskelua, jossa kuoli 20 ihmistä ja loukkaantui 65. Kertš sijaitsee Venäjän Ukrainalta valtaamalla Krimillä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tiistaina, että asemääräyksiä tiukennetaan. Venäjällä aselait ovat jo varsin tiukkoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat