Ainakin 45 palestiinalaista on kuollut Gazassa ja viisi ihmistä Israelissa, joukossa useita lapsia – YK:n erityis­koordinaattori varoittaa tilanteen olevan kärjistymässä sodaksi - Ulkomaat | HS.fi

Ainakin 45 palestiinalaista on kuollut Gazassa ja viisi ihmistä Israelissa, joukossa useita lapsia – YK:n erityis­koordinaattori varoittaa tilanteen olevan kärjistymässä sodaksi

Meneillään on pahin selkkaus Israelin asevoimien ja Gazan aseellisten ryhmien välillä syksyn 2019 jälkeen.

11.5. 16:30 | Päivitetty 12.5. 12:45

Israelin ja Gazan aseellisten ryhmien välisissä väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 45 palestiinalaista Gazassa ja viisi ihmistä Israelissa, kertovat uutistoimistot. Satoja ihmisiä on loukkaantunut. Gazassa kuolleista ainakin 13 on lapsia.

Osa kuolleista on menehtynyt ilmaiskujen takia ja osa armeijan kanssa tapahtuneissa yhteenotoissa protestien aikana.

Tilanne kärjistyi maanantai-iltana osapuolten välillä ilmaiskuiksi, jotka ovat jatkuneet tiistaina ja keskiviikkona.

Keskiviikkona yöllä Hamas ja sitä radikaalimpi Islamilainen Jihad -järjestö ampuivat satoja raketteja Israelia kohti. Rakettien kohteena ovat olleet ainakin Tel Avivin ja Beerseban kaupungit.

Hamas kertoi ampuneensa yli 200 rakettia Israelin puolelle. Jihad kertoi ampuneensa 100 rakettia.

”Tänään kello 5 aamulla aloitimme vihollistamme vastaan voimakkaan iskun, jossa ammuimme 100 rakettia kostona rakennuksiin ja siviileihin kohdistuneista hyökkäyksistä”, Islamilainen Jihad tiedotti AFP:n mukaan.

Vastauksena Hamasin ja Jihadin keskiviikkona ampumiin raketteihin Israelin puolustusvoimat ilmoitti aloittavansa suurimman ilmaiskunsa alueelle sitten vuoden 2014 Gazan konfliktin.

Hamas kertoi aamulla raketin tuhonneen poliisien päämajan Gazassa. Israelin mukaan ilmaiskuissa on kuollut Hamasin tiedustelupäälliköitä. Rakettien kohteena ovat olleet rakettien laukaisualustat, Hamasin toimistot ja johtajien kodit.

Lue lisää: Israelin joukot ja palestiinalaiset ovat ottaneet yhteen jo päivä­­kausien ajan – Todistetaanko nyt jopa kolmatta intifadaa?

Israelin armeijan mukaan Gazan aseelliset ryhmät ovat ampuneet Israeliin yli 1 000 rakettia maanantai-illan jälkeen. Raketeista 850 on pudonnut Israeliin tai pysäytetty maan ilmatorjuntajärjestelmän avulla. 200 rakettia on pudonnut Gazan rajojen sisällä.

Israel puolestaan on tehnyt satoja ilmaiskuja Gazaan keskiviikkoyön ja -aamun aikana. Reutersin mukaan Gazassa kuultiin ainakin 30 räjähdystä minuuttien sisällä auringonnousun jälkeen keskiviikkona.

YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland varoittaa, että tilanne on kärjistymässä sodaksi. Wennesland kirjoitti Twitterissä, että kaikkien osapuolten on kannettava vastuunsa tilanteen rauhoittamisesta.

”Sodan hinta Gazassa on tuhoisa ja sen maksavat tavalliset ihmiset”, Wennesland sanoi.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskiviikkona hätäkokoukseen keskustelemaan selkkauksesta, diplomaattilähteet kertovat.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu julisti keskiviikkona hätätilan Lodin kaupunkiin, joka sijaitsee Jerusalemin ja Tel Avivin välissä. Kaupunkiin lähetetään lisäjoukkoja.

Poliisin mukaan arabiväestö on aiheuttanut mellakoita kaupungissa ja ne uhkaavat paikallisia, kertoo AFP. Mellakat muuttuivat väkivaltaisiksi jälleen tiistai-iltana, poliisi kertoi lausunnossaan.

Netanjahu julisti hätätilan sen jälkeen, kun paikalliseen väestöön kuuluva arabi kuoli Lodissa. Pääministeri myös matkusti kaupunkiin rauhoittelemaan tilannetta.

Poliisi raportoi aamuyöstä kahdesta uudesta kuolonuhrista Lodissa.

Savu nousi rakennuksista Gazassa varhain keskiviikko aamuna.

Tiistaina 13-kerroksinen kerrostalo romahti Gazan kaistalla Israelin tekemän ilmaiskun jälkeen, uutistoimisto Reuters kertoo. Silminnäkijöiden mukaan kerrostalo romahti pian sen jälkeen, kun Israel oli tehnyt siihen ilmaiskun.

Tornitalossa oli Gazaa hallitsevan islamistijärjestö Hamasin poliittisen johdon toimistotiloja, Reuters kertoo. Rakennuksen asukkaita ja lähistöllä asuvia ihmisiä oli varoitettu ja heidät oli evakuoitu tunti ennen ilmaiskua, silminnäkijät sanovat.

Pian iskun jälkeen Hamas ja Islamilainen Jihad -järjestö ilmoittivat ampuvansa raketteja Israelin suurimpaan kaupunkiin Tel Aviviin.

”Teemme nyt sen mitä lupasimme”, Hamasin aseellinen siipi Qassam-prikaatit sanoi tiedotteessa Reutersin mukaan.

”Qassam-prikaatit ovat käynnistämässä suurimman raketti-iskunsa Tel Aviviin ja sen lähiöihin 130 raketilla vastauksena siihen, että vihollinen otti maalitaulukseen asuinrakennukset.”

Israel teki ilmaiskun Hamas-järjestön hallinnassa olevaan Hanadi-rakennukseen Gazan kaupungissa tiistaina.

Ilmaiskuista varoittavat sireenit ulvoivat Israelin puolella Tel Avivissa, ja uutiskanava Channel 12 ilmoitti, että raketti oli iskeytynyt suoraan rakennukseen Holonin lähiössä kaupungin eteläosissa.

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan kolme ihmistä haavoittui Holonissa. Israelin poliisin mukaan yksi israelilaisnainen kuoli raketti-iskussa Rishon LeZionin kaupungissa lähellä Tel Avivia.

Israel keskeytti hetkeksi kaikki lennot Ben Gurionin lentokentällä. Lentoliikenne palautettiin normaaliksi tiistai-iltana. Vain muutamia tunteja aiemmin Israel oli lähettänyt 80 hävittäjää pommittamaan Gazaa, Reuters kertoo.

Aiemmin tiistaina päivällä kaksi israelilaista naista kuoli Gazasta ammuttuun rakettituleen Israelin eteläosissa Askalonissa, israelilaiset sairaalalähteet kertoivat Reutersille.

Kyseessä olivat ensimmäiset israelilaiset uhrit sen jälkeen kun väkivaltaisuudet puhkesivat Gazan palestiinalaisryhmien ja Israelin välillä maanantaina.

Tiistaina iltapäivällä Netanjahu uhkasi kiihdyttää ilmaiskuja Gazaan.

”Eilisestä lähtien armeija on tehnyt satoja iskuja Hamasia ja Islamilaista Jihadia vastaan Gazassa”, Netanjahu sanoi videolausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Tilannearvion johtopäätös oli, että iskujen voimaa ja tiheyttä kasvatetaan”, hän jatkoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myöhemmin tiistaina myös Israelin puolustusministeri Benny Gantz uhosi Reutersin mukaan, että rakennukset tulevat luhistumaan Gazassa.

Yksi Hamasin johtajista, Isma’il Haniyya, sanoi AFP:n mukaan myöhään tiistai-iltana, että jos Israel haluaa jatkaa selkkausta, Hamas on valmis.

”Ja jos Israel haluaa lopettaa, olemme valmiit siihenkin”, hän sanoi.

Yhteenotot Hamasin ja Israelin asevoimien välillä alkoivat maanantaina. Israelin saartamasta Gazasta on ammuttu maanantaista alkaen raketteja Israelin eteläosiin. Tätä ennen tilanne oli räjähdysherkkä Itä-Jerusalemissa, jossa palestiinalaiset ovat vastustaneet mahdollisia palestiinalaisten asukkaiden häätöjä.

”Iskujen voimaa ja tiheyttä kasvatetaan” – Benjamin Netanjahu

Gaza on noin kahden miljoonan palestiinalaisten asuttama kaistale Välimeren rannalla Israelin ja Egyptin välissä. Israel on saartanut Gazaa Egyptin tukemana vuodesta 2008 alkaen. Saarto on aiheuttanut humanitaarisen kriisin, ja YK:n mukaan lähes 40 prosenttia Gazan asukkaista elää köyhyydessä.

Meneilllään on pahin selkkaus Gazan aseellisten ryhmien ja Israelin asevoimien välillä syksyn 2019 jälkeen. Tilanne kärjistyi sen jälkeen, kun Israelin poliisi ja palestiinalaiset ottivat yhteen Al-Aqsan moskeijassa Jerusalemin vanhassa kaupungissa maanantaina. Yli 300 palestiinalaista haavoittui selkkauksessa.

Itä-Jerusalemissa asuvia palestiinalaisia uhkaava häätö on kiristänyt tunteita muslimien pyhän kuukauden ramadanin ajan.

Gazan Beit Hanounissa 11-vuotias poika kuoli maanantaina Israelin ilmavoimien ilmaiskussa, Reuters raportoi. Reutersin haastattelema Abdel-Hamid Hamad kertoi, että hänen 11-vuotias sukulaispoikansa oli kuollut ollessaan keräämässä polttopuita.

”Gaza on saanut tarpeeksi, eikä millään ole enää väliä. Meidän lapsiamme tapetaan. Mitä meidän pitäisi tehdä?” Hamad sanoi.

Palestiinalaiset lapset tutkivat Israelin ilmaiskussa tuhoutuneen rakennuksen raunioita tiistaina Gazassa.

Israelin viranomaiset ovat kyseenalaistaneet Gazan viranomaisten ilmoittamat luvut kuolleista. Israelin mukaan ilmaiskuissa on kuollut islamistijärjestö Hamasin ja tätä radikaalimman Islamilainen Jihad -järjestön asejoukkoja.

Israelin viranomaisten mukaan yli 30 ihmistä oli tiistaina iltapäivään mennessä haavoittunut iskuissa, mutta armeijan mukaan se kykenee torjumaan noin 90 prosenttia Gazan puolelta lentävistä raketeista, Reuters kertoo.

Israelin Iron Dome eli Rautakupoli on Israelin mukaan torjunut suurimman osan raketeista.

Israelilaiset palomiehet sammuttivat autoa, joka oli syttynyt tuleen Gazasta ammutusta raketista tiistaina Askalonissa.

Askalonissa raketti osui Reutersin mukaan koulurakennukseen, mutta rakennus oli tyhjillään.

Tiistaina Israelin panssarivaunuja vyöryi Gazan rajalle, ja viranomaisten mukaan myös jalkaväkeä sijoitettiin asemiin.

Yhdysvallat on kehottanut Hamasia lopettamaan rakettitulen välittömästi ja molempia osapuolia olemaan kärjistämättä tilannetta entisestään. Egypti, Qatar ja YK yrittävät saada osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet, palestiinalainen viranomainen sanoi Reutersin mukaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat