HS valitsee uuden teema­kirjeenvaihtajan: tässä kyselyssä voit vaikuttaa hänen aiheisiinsa - Ulkomaat | HS.fi

HS valitsee uuden teema­kirjeenvaihtajan: tässä kyselyssä voit vaikuttaa hänen aiheisiinsa

Mihin tulevan teemakirjeenvaihtajan pitäisi keskittyä? Kerro ajatuksesi.

Silkkitien kirjeenvaihtaja Ville Similä raportoi Kiinan edesottamuksista. Piia Elonen puolestaan toimi ilmastokirjeenvaihtajana.

15.5. 2:00 | Päivitetty 15.5. 12:23

Helsingin Sanomilla on parhaillaan maailmalla kirjeenvaihtajia seitsemässä paikassa: Tukholmassa (Jussi Sippola), Brysselissä (Jenni Virtanen), Berliinissä (Hanna Mahlamäki), Lontoossa (Annamari Sipilä), Moskovassa (Jussi Niemeläinen), Washingtonissa (Anna-Sofia Berner) ja Taipeissa (Mari Manninen).

Kirjeenvaihtajat ovat HS:n lukijan silmät maailmalla.

Asemapaikat ovat olleet pysyviä vuosikaudet. Aasian-kirjeenvaihtaja tosin on tällä hetkellä poikkeuksellisesti Taiwanin Taipeissa, koska Kiina ei ole vuoteen juuri päästänyt uusia toimittajia Pekingiin.

Näiden seitsemän pysyvän kirjeenvaihtajuuden lisäksi HS:llä on ”kiertävä kirjeenvaihtaja” eli teemakirjeenvaihtaja, joka vaihtuu kerran vuodessa.

Teemakirjeenvaihtajan asemapaikka ja teema valikoituvat sen mukaan, mikä milloinkin on ajankohtaista. Vuoden mittaisia pestejä on tehty vuosien saatossa esimerkiksi Egyptistä, Etelä-Afrikasta, Turkista, Intiasta ja Brasiliasta.

Usein teema on valittu sen perusteella, että jonkin päivittäisessä uutistyössä varjoon jäävän alueen tai kysymyksen käsittelyä on haluttu lisätä.

Jos teema ei ole liittynyt mihinkään tiettyyn alueeseen, työtä on voitu tehdä myös Helsingistä, josta on matkattu tarvittaessa maailmalle. Tällaisia teemoja ovat olleet muun muassa tulevaisuus (2018) ja ilmastonmuutos (2019).

Viime kesästä lähtien teemana on ollut Silkkitie eli Kiinan kasvava vaikutusvalta muualla maailmassa. Silkkitien kirjeenvaihtaja Ville Similä raportoi voimiensa tunnossa olevan Kiinan edesottamuksista. Similän asemapaikka on Helsinki.

Similän kausi päättyy kesällä, ja nyt haussa on taas uusi teema ja uusi kirjeenvaihtaja. Mistä kirjeenvaihtajan pitäisi kirjoittaa, ja mikä hänen asemapaikkansa pitäisi olla?

Toimituksen pohdinnoissa loppusuoralle on päässyt kaksi teemaa: Välimeri ja luontokato.

  1. Välimeren kirjeenvaihtajan asemapaikka voisi olla missä tahansa Etelä-Euroopan maassa. Asemapaikka valikoituisi hakijan ideoiden mukaan. Välimeren alue on ajankohtainen muun muassa siksi, että monet Euroopan polttavimmat kysymykset, kuten maahanmuutto ja EU:n elpymispaketti, jakavat Eurooppaa pohjoiseen ja etelään. Siksi Etelä-Euroopan kehityksen seuraaminen on entistä tärkeämpää. Espanja ja Italia ovat myös koronaviruspandemiasta pahimmin kärsineitä maita, minkä vuoksi niiden toipumisen seuraaminen on erityisen kiinnostavaa.

  2. Luontokadon kirjeenvaihtaja liikkuisi Suomen metsistä maailman merille ja raportoisi siitä, miten ihmisen toiminta rasittaa luontoa ja sen monimuotoisuutta. Päättäjät ympäri maailmaa ovat havahtumassa ”kuudenteen sukupuuttoaaltoon”, ja teema on nousemassa ilmastonmuutoksen rinnalle yhdeksi suurimmista tulevaisuuden haasteista. Teemaan kytkeytyvät monet ihmiskunnan suuret kysymykset, kuten väestönkasvun hallitseminen, kestävä elämäntapa, ruoantuotannon tulevaisuus ja uusien pandemioiden torjunta. Kirjeenvaihtaja ei kirjoittaisi pelkistä ongelmista vaan myös niihin löydetyistä ratkaisuista.

Myös koronaviruspandemiaa ja siitä selviämistä on pohdittu mahdolliseksi kirjeenvaihtajan teemaksi. Toisaalta kaikki kirjeenvaihtajat kirjoittavat pandemiasta runsaasti jo nyt.

Kerro oma mielipiteesi alla olevassa kyselyssä! Avovastauksessa voit ehdottaa suosikkiaiheeseesi liittyviä juttuideoita tai täsmentää vastaustasi, jos valitsit vaihtoehdon ”jokin muu”.

Vastauksia käytetään tukena lukijoita kiinnostavan teeman valinnassa, mutta kyse ei ole toimitusta sitovasta äänestyksestä. Esimerkiksi ilmastokirjeenvaihtaja sai lukijoiden vastauksista arvokkaita vinkkejä vuoden mittaiseen urakkaansa. Tälläkin kertaa haluaisimme tietää, mikä globaali ilmiö kiinnostaa sinua eniten juuri nyt.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat