Saksassa katoliset papit uhmaavat Vatikaania ja siunaavat samansukupuolisia - Ulkomaat | HS.fi

Saksassa katoliset papit uhmaavat Vatikaania ja siunaavat samansukupuolisia

Tällä viikolla eri puolilla Saksaa yli sata pappia aikoo siunata samansukupuolisia pareja. Tuhannet papit ovat allekirjoittaneet vetoomuksen siunauksien sallimisen puolesta sen jälkeen kun katolinen kirkko kielsi ne.

Paavi Franciscus on hyväksynyt samansukupuolisten siunausten kieltämisen.

11.5. 19:05

Katolinen kirkko ei ole enää ajan tasalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen todellisuudesta, sanoo yksi yli sadasta saksalaisesta papista, jotka uhmaavat tällä viikolla Vatikaania siunaamalla samansukupuolisia pareja.

Maaliskuussa yli 2 000 pappia, teologia ja muuta katolisen kirkon jäsentä allekirjoitti vetoomuksen samansukupuolisten parien siunauksen sallimisen puolesta, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Vatikaani julisti maaliskuussa, että papit eivät saa siunata samansukupuolisia pareja, vaikka monet papit ovat jo toimineet niin esimerkiksi Saksassa. Katolisen kirkon mukaan homoseksuaalisuus ei ole luontaisesti syntiä mutta samansukupuolisten seksi on.

Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuskeskuksen mukaan 86 prosenttia saksalaisista hyväksyy homoseksuaalisuuden.

Saksalaiset papit ja hiippakunnat ovat liittyneet Rakkaus voittaa (Liebe Gewinnt) -vetoomukseen ja järjestävät tällä viikolla useita samansukupuolisten parien siunaustilaisuuksia eri puolilla maata.

”Meidän täytyy kirkkona tunnustaa, että seksuaalisuus on osa elämää – – ei vain avioliitossa miehen ja naisen välillä vaan kaikissa uskollisissa ja kunnioittavissa rakkaussuhteissa”, sanoo Saksan katolisessa kirkossa seksuaalisuuteen liittyvien kysymysten parissa työskentelevä Birgit Mock AFP:lle.

Saksalaiset arkkipiispat ovat vastustaneet siunauksia.

Paavi Franciscus hyväksyi maaliskuussa siunausten kieltämisen, mikä nostatti erimielisyyksiä kirkon sisällä ja yllätti monet, koska hän on suhtautunut homoseksuaalisuuteen joustavammin kuin yksikään aiempi paavi.

Paavi on tavannut homopareja ja rohkaissut heitä kasvattamaan lapsensa uskoon.

Maaliskuussa julkaistussa dokumentissa paavin elämästä Franciscus sanoo, että homoseksuaalit ovat Jumalan lapsia ja heillä on oltava oikeus perheeseen. Paavin kanta on kuitenkin ollut, ettei samansukupuolisia tulisi vihkiä avioon kirkossa.

Homoseksuaalisuuden hyväksyminen on yhä yleisempää ympäri maailmaa, myös uskonnollisten ihmisten keskuudessa, tulee ilmi Pew’n tutkimuksista.

Kristittyjen keskuudessa katoliset ovat kaikkein hyväksyvimpiä homoseksuaaleja kohtaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat