Venäjä karkottaa romanialais­diplomaatin vastauksena venäläis­diplomaatin karkotukseen - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä karkottaa romanialais­diplomaatin vastauksena venäläis­diplomaatin karkotukseen

Romania ilmoitti huhtikuussa karkottavansa venäläisdiplomaatin. Ele tulkittiin solidaarisuuden osoituksena Tšekille, mutta romanialaismedioiden mukaan diplomaatti lähetettiin kotiin vakoilun takia.

11.5. 19:28 | Päivitetty 12.5. 13:07

Venäjä karkottaa romanialaisen diplomaatin Moskovasta, ilmoitti Venäjän ulkoministeriö uutistoimistojen mukaan tiistaina.

Diplomaatilla on 72 tuntia aikaa poistua maasta.

Karkotus on ulkoministeriön tiedotteen mukaan vastaus Romanian huhtikuiseen ilmoitukseen venäläisdiplomaatin karkotuksesta Romaniasta. Romania ilmoitti karkotuksesta 26. huhtikuuta.

Ele tulkittiin solidaarisuuden osoituksena Tšekille, mutta romanialaismedioiden mukaan diplomaatti lähetettiin kotiin vakoilun takia. Romanian pääministerin Florin Cîțun mukaan karkotusta ei siis ”välttämättä pidä tulkita solidaarisena reaktiona siihen, mitä muissa maissa tapahtuu”.

Diplomaattikarkotuksia Venäjän ja muiden maiden välillä on nähty viime aikoina paljon nimenomaan Venäjän ja Tšekin välisen kiistan takia.

Alkuperäisen kiistan taustalla on Tšekin huhtikuussa esittämä syytös, että Venäjän tiedustelupalvelut olisivat olleet osallisina räjähdyksiin, jotka sattuivat maan asevoimien ammusvarikolla Vrběticen alueella vuonna 2014. Räjähdyksissä kuoli kaksi ihmistä.

Syytöksen jälkeen maat ovat karkottaneet toistensa diplomaatteja vuoron perään. Tšekki ilmoitti 17. huhtikuuta karkottavansa 18 venäläisdiplomaattia, joiden se epäilee olevan Venäjän SVR- ja GRU-tiedustelupalvelujen vakoojia. Vastaukseksi Venäjä ilmoitti päivää myöhemmin karkottavansa 20 tšekkiläistä diplomaattia.

Viime kuun lopussa Venäjä ilmoitti karkottavansa Baltian maiden ja Slovakian diplomaatteja. Nämä maat olivat aiemmin ilmoittaneet karkottavansa venäläisdiplomaatteja. Venäjä karkotti huhtikuussa myös Ukrainan lähetystön työntekijän ja italialaisen diplomaatin.

Oikaisu 12.5.2021 kello 13.05. Venäjä karkottaa romanialaisen diplomaatin, ei lähettilään, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat