Ranskan puolustusvoimien komentaja vastasi sisällissodasta kirjelmöiville sotilaille: ”Järkevintä on poistua palveluksesta” - Ulkomaat | HS.fi

Ranskan puolustusvoimien komentaja vastasi sisällis­sodasta kirjelmöiville sotilaille: ”Järkevintä on poistua palveluksesta”

Nimettömät sotilaat ovat Ranskassa kirjelmöineet oikeistolehden sivuilla sisällissodan uhasta ja syyttäneet presidenttiä lepsuilusta. Laki edellyttää, että sotilaat pysyvät puolueettomina.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja puolustusvoimien komentaja François Lecointre kohtasivat Eurooppa-päivän juhlallisuuksissa Pariisin riemukaaren alla lauantaina.

12.5. 9:35

Ranskan puolustusvoimien komentaja François Lecointre kommentoi alaisilleen tiistaina maata jo viikkoja kuohuttanutta kirjelmöintiä, jossa sotilaat varoittavat, että Ranskaa uhkaisi sisällissota.

Kirjeitä on julkaistu kaksi: yksi huhtikuun lopussa ja toinen sunnuntaina. Molemmat julkaistiin oikeistolaisessa Valeurs Actuelles -lehdessä.

Ensimmäisen kirjeen allekirjoittajina oli aktiivipalveluksesta reserviin siirtyneitä kenraaleja, mutta lehden mukaan myös ”satoja ylempiä upseereita ja yli tuhat muuta sotilasta”.

Sunnuntaina julkaistun kirjeen allekirjoittajat eivät kertoneet henkilöyttään ollenkaan, vaan kuvailivat kuuluvansa armeijan aktiiviseen nuoreen polveen, joka on jo karaistunut taisteluissa.

Kirjeissä on kyse siitä, että allekirjoittajien mukaan ääri-islam voi aiheuttaa sisällissodan. Kirjeen mukaan Ranskan poliittisten päättäjien tulisi toimia ”lähiöiden laumoja” vastaan, millä viitattiin maahanmuuttajiin ja islamistien uhkaan. Kirjeiden mukaan presidentti Emmanuel Macron ja hänen hallintonsa ovat tehneet islamismille liikaa myönnytyksiä.

Ensimmäisen kirjeen oli allekirjoittanut omalla nimellään muiden muassa Ranskan muukalaislegioonan entinen komentaja Christian Piquemal, joka pidätettiin maahanmuuttoa vastustavassa mielenosoituksessa vuonna 2016.

Ranskassa aktiivipalveluksessa olevia sotilaita koskee vastaava sääntö kuin Suomessa: laki velvoittaa puolustusvoimien palveluksessa olevia sotilaita pysymään poliittisesti puolueettomina.

Todellisuudessa varmuutta kirjeiden nimettöminä pysyttelevistä allekirjoittajista ei ole. Näin ei voida varmistua myöskään siitä, moniko heistä saa palkkaa Ranskan puolustusvoimista ja olisi näin saattanut rikkoa Ranskan lakia.

Ranskan puolustusministeri Florence Parly on varoittanut, että sotilaita voidaan rangaista.

Komentaja François Lecointre ei tiistaina uhannut kirjeiden allekirjoittajia rangaistuksella, kertoo uutistoimisto AFP. Sen sijaan komentaja kehotti allekirjoittajia irtisanoutumaan.

”Järkevin askel on varmasti poistua instituution palveluksesta, jotta voi ilmaista ajatuksiaan ja vakaumustaan”, komentaja Lecointre kirjoitti puolustusvoimien henkilöstölle suunnatussa kirjeessä.

"Viime viikkoina asevoimien jäsenten velvoitetta tahdikkuuteen on rikottu useasti”, Lecointre kirjoitti.

Komentajan mukaan henkilökohtaisten näkemystensä takia kirjeen tai kirjeet allekirjoittaneet sotilaat ovat vetäneet työnantajansa mukaan poliittiseen väittelyyn, josta työnantajan pitää nyt päästä eroon.

”Jokaisella sotilaalla on mielipiteenvapaus, mutta eron siviilielämän ja sotilaan velvollisuuksien välillä tulee olla yksiselitteinen.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat