Itävallan liittokansleria tutkitaan väärän todistuksen antamisesta Ibiza-skandaalissa - Ulkomaat | HS.fi

Itävallan liittokansleria tutkitaan väärän todistuksen antamisesta Ibiza-skandaalissa

Syyttäjät tutkivat, lupasiko Sebastian Kurz poliittiselle liittolaiselleen toimitusjohtajan paikan valtionyhtiössä.

Syyttäjät selvittävät, antoiko Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz väärän todistuksen parlamentin valiokunnalle niin sanotussa Ibiza-skandaalissa.

12.5. 16:58

Syyttäjät selvittävät, onko Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz antanut väärän todistuksen parlamentin valiokunnalle, joka tutkii niin kutsuttua Ibiza-skandaalia.

Kyseessä on kahden vuoden takainen poliittinen skandaali, joka paljastui muutama päivä ennen EU-vaaleja. Tuolloin julkaistiin salaa Ibizalla kuvattu video, joka paljasti, että äärioikeistolaisen Vapauspuolueen johtaja ja varakansleri Heinz-Christian Strache oli valmis myymään venäläistä vaalitukea vastaan demokratian perusperiaatteet ja lehdistönvapauden.

Strache joutui eroamaan, ja Itävallan hallitus hajosi.

Nyt selvitetään Kurzin osuutta poliittisen liittolaisen Thomas Schmidin nimitykseen valtion omistaman holdingyhtiön Öbagin toimitusjohtajaksi. Komissio on saanut haltuunsa tekstiviestejä, joissa Kurz kertoi Schmidille lupaavansa tälle ”mitä vain haluat”, uutistoimisto Reuters kertoo.

Syyttäjäntoimisto vahvisti, että Kurzin toimintaa tutkitaan.

”Se liittyy väitteeseen, että on Ibiza-komission edessä on annettu väärä vala, joka liittyy Öbagin johtoon”, tiedottaja sanoi Reutersin mukaan.

itävaltalaisen sanomalehden Der Standardin mukaan korruptiotutkinnassa selvitetään, keskusteliko Kurz etukäteen Schmidin kanssa nimityksestä ja oliko Kurz valitsemassa yhtiön johtokuntaa. Kurz on aiemmin kiistänyt molemmat.

Kurz sanoi keskiviikkona, että on vastannut aina komissiolle totuudenmukaisesti.

Jos Kurz todetaan syylliseksi korruptioon, häntä saattaa odottaa jopa kolmen vuoden vankeustuomio.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat